Menu
Košarica
Zapri

Tvoja košarica je prazna.

Zapri
Iskanje

Borut Pahor po srečanju s papežem še na Kvirinal

Janez Porenta
Za vas piše:
Janez Porenta
Objava: 08. 02. 2022 / 13:46
Oznake: Politika, Predsednik
Čas branja: 2 minuti
Nazadnje Posodobljeno: 08.02.2022 / 14:04
Ustavi predvajanje Nalaganje
Borut Pahor po srečanju s papežem še na Kvirinal
Predsednika Borut Pahor in Sergio Mattarella sta se srečala v zasebnem delu Kvirinala v Rimu. FOTO: Quirinale

Borut Pahor po srečanju s papežem še na Kvirinal

Po sprejemu pri papežu Frančišku se je predsednik Republike Slovenije Borut Pahor sinoči sestal tudi z vnovič izvoljenim italijanskim predsednikom Sergiem Matterello.

Italijanski predsednik je slovenskega kolega gostil v prisrčnem vzdušju na večerji v zasebnem delu predsedniške palače Kvirinal v Rimu. Sprva je bilo pred uradnim obiskom Boruta Pahorja v Vatikanu dogovorjeno, da se bosta predsednika srečala zasebno po izteku mandata Sergia Mattarelle. Ko pa je bil ta pred dnevi ponovno izvoljen, je sklenil predsednika Pahorja povabiti na pogovor in večerjo na Kvirinal.

Stisk rok slovenskega in italijanskega predsednika. FOTO: Quirinale

O vseh aktualnih dvostranskih vprašanjih

Kot so sporočili iz Pahorjevega kabineta, sta predsednika izmenjala mnenja in stališča o vseh aktualnih dvostranskih vprašanjih, zlasti pa o vprašanju miru in varnosti v severni in vzhodni soseščini Evropske unije. Obenem sta se pogovarjala o nujnosti aktivnega usklajevanja politik gospodarskega okrevanja po pandemiji covida-19 in večje ambicioznosti razprav o skupni evropski prihodnosti.

Lani oktobra skupaj v Novi Gorici in Gorici

Spomnimo: slovenski in italijanski predsednik sta v drugi polovici lanskega oktobra skupaj obiskala Novo Gorico in Gorico, ki bosta kot »dve Gorici in eno mesto« leta 2025 Evropska prestolnica kulture. Ob tej priložnosti je Borut Pahor tudi izročil Sergiu Mattarelli najvišje državno odlikovanje, red za izredne zasluge, za osebne zasluge za poglobitev prijateljskih vezi med državama in vzorno skrb za skupno evropsko prihodnost.


Sprejem pri svetem očetu

Pred sinočnjim obiskom na Kvirinalu je Boruta Pahorja sprejel sveti oče Frančišek v znamenje obeležitve 30. obletnice vzpostavitve diplomatskih odnosov med Slovenijo in Svetim sedežem (8. februarja 2022), nato pa se je slovenski predsednik – skupaj z zunanjim ministrom dr. Anžetom Logarjem – srečal še z državnim tajnikom, kardinalom Pietrom Parolinom, in s tajnikom za odnose z državami, nadškofom msgr. Paulom Richardom Gallagherjem.

Nalaganje
Nazaj na vrh