Menu
Košarica
Zapri

Tvoja košarica je prazna.

Zapri
Iskanje

Na kratko: Predsednik Pahor na obisku na Portugalskem

Za vas piše:
Spletno uredništvo
Objava: 14. 02. 2022 / 09:37
Čas branja: 2 minuti
Nazadnje Posodobljeno: 14.02.2022 / 09:41
Ustavi predvajanje Nalaganje
Na kratko: Predsednik Pahor na obisku na Portugalskem
Borut Pahor. FOTO: Tatjana Splichal

Na kratko: Predsednik Pahor na obisku na Portugalskem

Predsednik Borut Pahor danes, 14. februarja, začenja dvodnevni uradni obisk na Portugalskem ob 30. obletnici vzpostavitve diplomatskih odnosov med državama.

Namen obiska je nadaljevati bilateralne odnose med Slovenijo in Portugalsko ter utrditi njuno evro-atlantsko zavezništvo, so sporočili iz predsednikovega urada. Pahorja bodo sprejeli predsednik Portugalske Marcel Rebelo de Sousa, premier Antonio Costa in predsednik parlamenta Eduardo Ferro Rodrigues. Na pogovorih se bodo osredotočili na poglabljanje političnih in gospodarskih odnosov med državama ter na nadaljnjo krepitev sodelovanja. Obravnavali bodo pomembne mednarodne teme, med njimi ukrepe za zajezitev epidemije koronavirusa, sodelovanje znotraj EU in prihodnost Evrope, transatlantske odnose, Zahodni Balkan, migracije, podnebne spremembe, odnose s Kitajsko ter aktualno stopnjevanje napetosti med Rusijo in Ukrajino. Obisk poteka ob 30. obletnici vzpostavitve diplomatskih odnosov, ki je bila 3. februarja, ko sta predsednika tudi objavila skupno izjavo. T. M. 

V olimpijski vasi v Pekingu prvič brez okužb

Prvič od začetka zimskih olimpijskih iger v Pekingu znotraj »olimpijskega mehurčka« niso zabeležili nobene okužbe z novim koronavirusom, so danes sporočili kitajski prireditelji. V nedeljo so opravili 69.872 testiranj, prav vsi izvidi so bili negativni. Organizatorji iger so doslej v času od 23. januarja skupaj potrdili 432 primerov okužbe s koronavirusom. Na začetku olimpijskih iger so dnevno zabeležili več kot 30 okužb, v zadnjih dneh pa je ta številka močno padla. Pred dvema dnevoma je bilo okuženih osem, včeraj pa le tri osebe. T. M.

Evropski parlament začenja plenarno zasedanje v Strasbourgu

Evropski parlament danes začenja februarsko plenarno zasedanje, ki ga bodo odprli s slovesnostjo ob 20. obletnici uvedbe evra skupaj s predsednico Evropske centralne banke Christine Lagarde. Evropski poslanci se bodo sicer ta teden posvetili različnim temam, od ukrajinske krize do boja proti raku. Med odmevnejšimi dogodki pa bo predvidoma v sredo tudi razprava s predsednico Evropske komisije Ursulo von der Leyen o pogojevanju izplačevanja sredstev EU s spoštovanjem načel pravne države v sredo. Sodišče EU naj bi predvidoma v sredo razglasilo svojo sodbo glede tožb za razveljavitev te uredbe, ki sta ju vložili Madžarska in Poljska. Ta teden se obeta še razprava in glasovanje o letnih poročilih Evropskega parlamenta o skupni zunanji in varnostni politiki ter skupni varnostni in obrambni politiki. T. M.


Kupi v trgovini

Za notranjo osvoboditev
Družbena vprašanja
14,94€
Nalaganje
Nazaj na vrh