Menu
Košarica
Zapri

Tvoja košarica je prazna.

Zapri
Iskanje

Na kratko: V Teksasu v prvem mesecu novega zakona 60 odstotkov manj splavov

Za vas piše:
Spletno uredništvo
Objava: 11. 02. 2022 / 09:56
Oznake: Družba, Slovenija, Svet
Čas branja: 4 minute
Nazadnje Posodobljeno: 11.02.2022 / 13:32
Ustavi predvajanje Nalaganje
Na kratko: V Teksasu v prvem mesecu novega zakona 60 odstotkov manj splavov
Septembra lani je v Teksasu začel veljati nov zakon, ki prepoveduje splav po šestih tednih nosečnosti. FOTO: Tatjana Splichal

Na kratko: V Teksasu v prvem mesecu novega zakona 60 odstotkov manj splavov

Število umetnih prekinitev nosečnosti je v ameriški zvezni državi Teksas septembra lani v primerjavi z mesecem pred tem upadlo za kar 60 odstotkov, s 5.400 na 2.200.

Kot spominjajo pri STA, je septembra v Teksasu začel veljati nov zakon, ki prepoveduje splav po šestih tednih nosečnosti oziroma po tem, ko je zaznati srčni utrip zarodka. Zakon, ki ga je vrhovno sodišče ZDA pustilo v veljavi, splava izrecno ne prepoveduje, omogoča pa zasebne civilne tožbe proti vsem, ki kakor koli pomagajo pri splavu. Edina dopustna izjema je ogroženo življenje nosečnice. M. M. Š.

Znova blažji potresni sunek v bližini hrvaške Petrinje

Seizmografi državne mreže potresnih opazovalnic so danes ob 7.33 zabeležili zmeren potresni sunek z močjo 3,8 po Richterjevi lestvici, po prvih podatkih pa je bilo žarišče potresa 140 kilometrov jugovzhodno od Ljubljane, v bližini Petrinje na Hrvaškem. Jakost potresa v širšem nadžariščnem območju ni presegla četrte stopnje po evropski potresni lestvici, potres pa so, kot poroča STA, čutili predvsem prebivalci jugovzhodne Slovenije. M. M. Š.

Na Siciliji znova izbruhnil vulkan Etna

Na italijanskem otoku Sicilija je sinoči znova izbruhnil vulkan Etna, poroča STA. Nočno nebo so osvetlili mogočna eksplozija in potoki žareče lave. Vulkan je davi nehal bruhati, iz kraterja pa se še vedno vali oblak pepela. Etna je ponoči bruhala lavo iz kraterja na jugovzhodnem delu vulkana na višini 2.900 metrov, po podatkih Nacionalnega inštituta za geofiziko in vulkanologijo pa se je v nebo dvignil okoli 8.000 metrov visok oblak dima in pepela. Etna, najbolj dejaven vulkan v Evropi, je lani večkrat izbruhnila, oblaki pepela pa so povzročili manjšo škodo v vaseh in mestih v bližini. Izbruhi so večkrat motili tudi zračni promet na letališču Catania, tokrat pa je letališče ostalo odprto. M. M. Š.

Rusija: nove vojaške vaje v bližini Ukrajine

Rusija danes začenja nove vojaške vaje v bližini Ukrajine, v pokrajini Rostov, na katerih sodeluje 400 vojakov ter več deset vozil in tankov, poroča STA. V ZDA so medtem objavili satelitske posnetke novega nameščanja ruskih vojakov v bližini Ukrajine, ameriški državni sekretar Antony Blinken pa je posvaril, da je ruski napad na sosednjo državo možen tudi v času olimpijskih iger. Rusi ločene vojaške vaje izvajajo tudi v Črnem morju, kjer vadijo predvsem iskanje in uničevanje sovražnih ladij. Že včeraj je Rusija začela velike skupne vojaške vaje z Belorusijo, ki bodo trajale do 20. februarja in na katerih naj bi sodelovalo kar 30.000 ruskih vojakov. Ukrajinske sile naj bi medtem na območje Donbasa na vzhodu države namestile bataljon raketnega sistema zemlja-zrak S-300, s čimer se pripravljajo na napad, na območje pa naj bi prispeli tudi dodatni vojaki. M. M. Š.

Britanski princ Charles znova okužen s koronavirusom

Britanski princ Charles se je znova okužil s koronavirusom, so včeraj sporočili iz njegove rezidence Clarence House, zaradi česar je valižanski princ spet v samoizolaciji, poroča STA. 73-letni britanski prestolonaslednik se je z novim koronavirusom okužil že leta 2020, takrat je imel le blage znake koronavirusne bolezni. V sredo zvečer je bil Charles na sprejemu v Britanskem muzeju, na katerem so proslavili delo britanskega azijskega sklada, v stiku z množico ljudi. M. M. Š.

Avstralija koale razglasila za ogroženo vrsto

Avstralija je koale, ki živijo vzdolž večjega dela njene vzhodne obale, danes tudi uradno razglasila za ogrožene, s čimer želijo oblasti zagotoviti večjo zaščito živalim, ki so avstralski nacionalni simbol, njihovo število pa se zaradi gozdnih požarov, krčenja naravnega habitata in bolezni opazno zmanjšuje. Naravovarstveniki opozarjajo, da se je populacija koal v zadnjih dveh desetletjih strmo zmanjšala v večjem delu vzhodne Avstralije, kjer so te živali na robu izumrtja, poroča STA. K temu so v veliki meri prispevali množični gozdni požari, ki so v Avstraliji divjali od avgusta 2019 do marca 2020. Avstralska vlada bo namenila 50 milijonov avstralskih dolarjev (31 milijonov evrov) za zaščito in obnovo habitata koal na vzhodni obali Avstralije. M. M. Š.

Kupi v trgovini

Novo
Konec krščanske civilizacije
Filozofija in esejistika
22,90€
Nalaganje
Nazaj na vrh