Menu
Košarica
Zapri

Tvoja košarica je prazna.

Zapri
Iskanje

Na kratko: Je referendum dopusten ali ne?

Za vas piše:
Spletno uredništvo
Objava: 10. 02. 2022 / 09:16
Oznake: Slovenija, Svet
Čas branja: 2 minuti
Nazadnje Posodobljeno: 10.02.2022 / 14:17
Ustavi predvajanje Nalaganje
Na kratko: Je referendum dopusten ali ne?
Na eni od zadnjih sej v državnem zboru. FOTO: Tamino Petelinšek

Na kratko: Je referendum dopusten ali ne?

V stranki Levica so včeraj v državni zbor vložili pobudo za zakonodajni referendum o zakonu o ratifikaciji sporazuma z OCCAR, s katerim želi preprečiti vladni načrt glede nakupa osemkolesnih oklepnikov tipa boxer. Vlada pa je na dopisni seji določila besedilo predloga sklepa o nedopustnosti razpisa zakonodajnega referenduma, ki ga bo prav tako posredovala državnemu zboru.

Vlada predlog sklepa o nedopustnosti referenduma vlada utemeljuje z dejstvom, »da gre v primeru Zakona o ratifikaciji Sporazuma med Vlado Republike Slovenije in Organizacijo za sodelovanje pri skupnem oboroževanju (OCCAR) o upravljanju programa Boxer s strani OCCAR, za zakon o ratifikaciji mednarodne pogodbe, zato v skladu s tretjo alinejo drugega odstavka 90. člena Ustave Republike Slovenije razpis zakonodajnega referenduma o tem zakonu ni dopustno razpisati.« V skladu z zakonom o referendumu in ljudski iniciativi mora po poročanju STA zdaj državni zbor v 14 dneh odločiti, ali referendumska pobuda v skladu z 90. členom ustave morda ni dopustna. M. M.

Podpis pogodbe za izgradnjo ptujskega urgentnega centra 

Ta teden je minister za zdravje Janez Poklukar podpisal pogodbo za izgradnjo ptujskega urgentnega centra z izbranim ponudnikom Medicoenginering. Ocenjena vrednost investicijskega projekta znaša več kot 6,5 milijona evrov z davkom. Na ministrstvu so ob tem poudarili: »Z izgradnjo urgentnega centra bodo omogočeni sodobni pogoji za izvajanje službe nujne medicinske pomoči. Pacientom bo tako zagotovljena zdravstvena obravnava na enem mestu, bistveno pa se bodo izboljšale možnosti diagnostične in terapevtske obravnave.« M. M.

Začetek rusko-beloruskih vojaških vaj 

Rusija in Belorusija sta danes začeli skupne vojaške vaje. Po navedbah STA je rusko obrambno ministrstvo sporočilo, da so se začele vojaške vaje, ki naj bi trajale do 20. februarja. Kot ocenjuje Nato, naj bi v Belorusijo prišlo približno 30.000 ruskih vojakov, zato se na Zahodu krepi bojazen, da so vaje le del priprav na ruski napad na Ukrajino. V Moskvi pa medtem zatrjujejo, da bodo vaje potekale v skladu z mednarodnimi določili. M. M.

Ana Lampič 17. v teku na 10 kilometrov

Slovenska smučarska tekačica Anamarija Lampič je na svoji drugi tekmi na olimpijskih igrah v Pekingu v teku na 10-kilometrski preizkušnji v klasiki končala na 17. mestu. Olimpijska prvakinja je postala Norvežanka Johaugova pred Finkama Niskanenovo in Parmakoskijevo. M. M.

Pariz in Bruselj prepovedala protest tovornjakarjev

Pariška policija je prepovedala protest tovornjakarjev in drugih voznikov proti ukrepom, namenjenim zajezitvi pandemije covida-19. Ti so se namreč včeraj iz več francoskih mest že odpravili proti Parizu, kjer ta konec tedna načrtujejo proteste in blokade po zgledu kanadskih kolegov in njihovega t. i. konvoja svobode.  Policija bo proti kršiteljem prepovedi strogo ukrepala. Kršitelje lahko doleti celo dvoletna zaporna kazen, globa v višini 4500 evrov in triletna prepoved vožnje. Prav tako je protest tovornjakarjev, napovedan za prihodnji teden, prepovedal tudi župan belgijske prestolnice Philippe Close. "Uvajamo ukrepe, da preprečimo blokado regije Bruselj," je objavil na Twitterju. A. R.

Nalaganje
Nazaj na vrh