Menu
Košarica
Zapri

Tvoja košarica je prazna.

Zapri
Iskanje

Na kratko: Na cestah danes maraton nadzora hitrosti

Za vas piše:
Spletno uredništvo
Objava: 03. 02. 2022 / 06:37
Čas branja: 3 minute
Nazadnje Posodobljeno: 03.02.2022 / 19:19
Ustavi predvajanje Nalaganje
Na kratko: Na cestah danes maraton nadzora hitrosti
Vozite previdno, življenje je dragocenejše kot nekaj prihranjenih sekund, opozarja policija. FOTO: policija.si/zajem zaslona

Na kratko: Na cestah danes maraton nadzora hitrosti

Na 514 lokacijah po vsej Sloveniji bo danes med 8. in 19. uro potekal maraton nadzora hitrosti. V akciji, katere namen je umirjanje hitrosti v prometu in spreminjanje vozniških navad, bo sodelovalo 214 policistov, občasno pa se jim bodo pridružile tudi ostale policijske patrulje, ki bodo nadzor opravljale ob rednem delu.

Policisti aktivnosti za umirjanje prometa sicer izvajajo skozi vse leto, maraton nadzora hitrosti pa je le eden od načinov, s katerim opozarjajo na nevarnost prehitre vožnje. Osnovni namen tovrstnega nadzora ni usmerjen v kaznovanje voznikov - policija nenazadnje vsako leto objavi seznam lokacij, kjer bo maraton nadzora hitrosti potekal - temveč v spreminjanje njihovih vozniških navad. A. R. 

Zaposlenim v kritični infrastrukturi, policiji in obrambi kljub tveganemu stiku ne bo treba v karanteno

Vlada je na današnji seji določila, da zaposlenim v kritični infrastrukturi, policiji in obrambi kljub tveganemu stiku z okuženim s koronavirusom ne bo treba v karanteno. Ob tem se bodo morali sedem dni vsakodnevno hitro testirati na delovnem mestu in nositi zaščitno masko tipa FFP2. V vladi so pojasnili, da v sektor kritične infrastrukture spadajo zaposleni v energetiki, prometu, prehrani, preskrbi s pitno vodo, zdravstvu, financah, sektorju varovanja okolja ter sektorju informacijsko-komunikacijskih omrežij in sistemov. Že sedaj izjema velja za zaposlene v šolstvu, zdravstvu in socialnem varstvu. T. M.

Včeraj prek 16 tisoč novih potrjenih okužb

V sredo so ob 8702 PCR-testih in 120.515 hitrih antigenskih testih potrdili 16.654 okužb z novim koronavirusom. Po oceni NIJZ je v Sloveniji trenutno 193.086 primerov aktivnih okužb. Število aktivnih primerov okužb se je v sredo v primerjavi z dnem prej zvišalo za 6549. Sedemdnevno povprečje potrjenih primerov znaša 15.111 in je v primerjavi s predhodnim dnem višje za 374. Število potrjenih primerov v zadnjih 14 dneh na 100.000 prebivalcev znaša 9161, kar je 310 več kot dan prej, poroča STA. A. R. 

Mattarella vnovič italijanski predsednik 

Dosedanji italijanski predsednik Sergio Mattarella je danes, 3. februarja, prisegel za še en predsedniški mandat, poročajo tuji mediji. 80-letni Mattarella je bil v soboto izvoljen za predsednika države z veliko večino glasov elektorjev. Na glasovanju je dobil 759 glasov elektorjev, največ po Sandru Pertiniju leta 1978. V skladu z italijansko ustavo ima predsednik države predvsem protokolarno vlogo, a v času političnih kriz odigra tudi vlogo neke vrste razsodnika v italijanski politiki. V Italiji volitve predsednika države potekajo tajno. Voli ga 1009 elektorjev, to so člani obeh domov parlamenta ter predstavniki dežel. T. M. 

Olimpijski ogenj bo jutri zagorel tudi v Kranjski Gori

Olimpijski ogenj bo jutri zagorel tudi v Kranjski Gori v okviru olimpijskega festivala pod okriljem Olimpijskega komiteja Slovenije. Olimpijski ogenj bo po navedbah STA prižgala nosilka bronaste olimpijske kolajne v smučarskem teku Vesna Fabjan, slovenska zastavonoša na zimskih olimpijskih igrah leta 2018. Ves čas olimpijskih iger, od 4. do 20. februarja, bo v Kranjski Gori pester olimpijski program, v načrtu so predstavitve različnih športnih panog na snegu in ledu. M. M. Š.

Italija začenja postopno sproščanje ukrepov

Italija je začela sproščati ukrepe za zajezitev koronaokužb. Vlada je včeraj med drugim sklenila, poroča STA, da za tujce za vstop v hotele in restavracije ne bo več nujno potrdilo o cepljenju ali prebolelosti, temveč bodo lahko predložili tudi potrdilo o negativnem testu na novi koronavirus. Novo pravilo naj bi predvsem olajšalo prihod turistov in poslovnih potnikov, ki niso bili cepljeni s cepivom, odobrenim v Evropski uniji, ti pa večinoma prihajajo iz Rusije in Kitajske. Vlada premierja Maria Draghija je še sklenila, da bodo v šolah k pouku na daljavo prešli šele, ko bo v razredu več kot pet otrok, pozitivnih na novi koronavirus. Cepljeni otroci so iz ukrepa izvzeti in se ne bodo v nobenem primeru šolali na daljavo. V Italiji je cepljenih 88 odstotkov ljudi, starejših od 12 let, 34 milijonov Italijanov pa je že prejelo poživitveni odmerek. Italijanska vlada je sicer v ponedeljek do 10. februarja podaljšala obvezno uporabo mask na prostem in zaprtje nočnih lokalov. M. M. Š.

Nalaganje
Nazaj na vrh