Menu
Košarica
Zapri

Tvoja košarica je prazna.

Zapri
Iskanje

Na kratko: Ob upoštevanju hitrih testov včeraj potrdili 23.433 okužb

Za vas piše:
Spletno uredništvo
Objava: 02. 02. 2022 / 16:13
Čas branja: 8 minut
Nazadnje Posodobljeno: 02.02.2022 / 19:34
Ustavi predvajanje Nalaganje
Na kratko: Ob upoštevanju hitrih testov včeraj potrdili 23.433 okužb
Od izbruha epidemije koronavirusne bolezni je to najvišje število dnevno potrjenih okužb v Sloveniji. FOTO: Pixabay

Na kratko: Ob upoštevanju hitrih testov včeraj potrdili 23.433 okužb

Ob 17.143 opravljenih PCR-testih in 96.160 hitrih antigenskih testih je bilo včeraj v Sloveniji potrjenih 23.433 okužb z novim koronavirusom.

Od izbruha epidemije koronavirusne bolezni je to najvišje število dnevno potrjenih okužb v Sloveniji. Kot poroča STA, bi na visoko število potrjenih primerov lahko nekoliko vplival tudi spremenjen protokol testiranja, po katerem je za potrditev okužbe s koronavirusom od torka dovolj pozitiven hitri antigenski test. Število aktivnih primerov okužb se je v torek v primerjavi s prejšnjim torkom zvišalo za 50.182, v primerjavi s ponedeljkom pa se je število aktivnih okužb dvignilo za 11.033. M. M. Š.

Olimpijska bakla na sklepnem delu poti po Pekingu

Dva dni pred začetkom zimskih olimpijskih iger v Pekingu je šla v kitajski prestolnici na pot tudi olimpijska bakla, ki jo je po navedbah STA pred več sto gledalci začela v parku severno od olimpijskega kompleksa, kjer so leta 2008 gostili poletno olimpijado. Prvi nosilec bakle je bil kitajski svetovni prvak v hitrostnem drsanju iz leta 1963 Luo Zhihan, ki jo je predal astronavtu Jingu Haipengu. Zaradi koronaepidemije je letošnja pot olimpijske bakle močno okrnjena: poleg Pekinga bo obiskala še druga sogostitelja iger Yanqing in Zhangjiakou, v petek pa se bo pravočasno vrnila na olimpijski stadion za slovesno odprtje iger. M. M. Š.

Na obisku v Sloveniji britanski obrambni minister

Slovenijo je danes obiskal britanski obrambni minister Ben Wallace. Srečal se je s slovenskim kolegom Matejem Toninom, s katerim sta govorila o sodelovanju med Slovenijo in Veliko Britanijo na obrambnem in vojaškem področju, o strateškem kompasu Evropske unije in Natovem strateškem konceptu, poroča STA. Pomembni temi pogovora sta bili tudi položaj na ukrajinsko-ruski meji, kjer Moskva kopiči svoje enote, in varnostne razmere na Zahodnem Balkanu. Glede razmer na rusko-ukrajinski meji je po mnenju ministra Tonina »boljši slabši mir kot pa dobra vojna«, Wallace pa je Moskvo znova pozval k dialogu. Ministra sta se strinjala, da je ozemeljska suverenost Ukrajine še naprej pomembna tema zaradi posledic za stabilnost in mir v Evropi, ter da je treba podpreti prizadevanja Evropske unije in ZDA v iskanju rešitve za umiritev razmer v Bosni in Hercegovini. M. M. Š.

Afganistan: talibani po dveh dneh izpustili časnikarja

Dva afganistanska časnikarja, ki so ju talibani zadrževali od začetka tedna, so danes izpustili na svobodo, je po navedbah STA sporočil urednik televizije Ariana Ali Asgari. Po njegovih navedbah sta bila izpuščena, ko so ju »spoznali za nedolžna«, iz varnostnih razlogov pa ni želel razkriti več podrobnosti. Talibani so Ariana Varisa Hasrata in Aslama Hidžaba zadržali dan po oddaji, v kateri je gost v razpravi v živo ostro kritiziral talibane, in dva tedna po izginotju dveh aktivistk, ki sta v Kabulu sodelovali na protestih za pravice žensk. Talibani so zanikali, da bi vedeli, kje sta pogrešani, in po lastnih navedbah zadevo preiskujejo. M. M. Š.

Ekvador: število smrtnih žrtev poplav narašča

Po najhujših poplavah v Ekvadorju v zadnjih dveh desetletjih je število smrtnih žrtev v prestolnici Quito naraslo na najmanj 24. Več kot deset oseb še vedno pogrešajo, 48 je poškodovanih, poroča STA. Veliko prebivalcev prestolnice so namestili v začasna prebivališča, v državi pa od torka velja tridnevno žalovanje. V Ekvadorju je močno deževje od oktobra lani prizadelo 22 od 24 provinc, pri čemer je po podatkih nacionalne službe za obvladovanje tveganj umrlo najmanj 18 ljudi, 24 pa je bilo poškodovanih. O poplavah s smrtnimi žrtvami poročajo tudi iz Haitija v Karibskem morju, kjer so po obilnem deževju v poplavah umrli najmanj štirje ljudje, enega pa še pogrešajo. Poplavljenih je bilo več kot 2.500 domov. M. M. Š.

Švicarski muzej v dar prejel zasebne fotografije Pabla Picassa

Musee de l'Elysee v Švici je v dar prejel sto fotografij iz zasebnega sveta Pabla Picassa, ki so del zbirke več kot 25.000 fotografskih spominov na španskega umetnika, poroča STA. Fotografije je med letom 1957 in Picassovo smrtjo leta 1973 posnel njegov prijatelj, ameriški vojni fotoreporter David Douglas Duncan. Njuno tesno prijateljstvo je bilo precej neobičajno, saj sta imela težave s komunikacijo: Picasso namreč ni govoril angleško in se je nadvse zabaval ob Duncanovem pomanjkljivem znanju španščine. Čeprav se je Picasso zavedal svoje veličine in je morda postal najbolj fotografiran umetnik vseh časov, je Duncan trdil, da nikoli ni poziral ali zahteval, da ga posname na filmski trak, temveč mu je vedno govoril: »Ti fotografiraš, jaz slikam.« M. M. Š.

V Pekingu novih 32 pozitivnih testov

Udeležencem skorajšnjih olimpijskih iger v Pekingu še kar naprej povzročajo težave okužbe z novim koronavirusom. Prireditelji so sporočili, da so v olimpijskem mehurčku potrdili še 32 okužb oziroma pozitivnih testov na virus, med današnjimi primeri pa je po navedbah STA tudi devet športnikov oziroma članov ekip. Skupaj so od 23. januarja potrdili 232 pozitivnih testov. Za igre velja strog koncept ukrepov za preprečevanje širjenja virusa: vsi udeleženci, športniki, spremljevalci, časnikarji in tudi delavci organizacijskega odbora iger ter člani mednarodnih športnih zvez, ki sodelujejo pri projektu, se morajo na virus testirati dnevno. Okuženi morajo v izolacijo, ki jo lahko zapustijo, če v razmaku najmanj 24 ur opravijo dva negativna testa PCR, po desetih dneh izolacije pa zadošča en negativni test. M. M. Š.

ZDA bodo v Vzhodno Evropo napotile dodatne vojake

Združene države Amerike bodo zaradi nevarnosti ruskega napada na Ukrajino v Vzhodno Evropo napotile vojaške okrepitve v podporo silam Nata, je po navedbah STA danes napovedal predstavnik ameriške vlade. V Vzhodno Evropo naj bi odpotovalo okoli 3.000 vojakov: delno naj bi šlo za premestitve nekaterih enot, ki so že nameščene v Evropi, ter enote iz ZDA. Ti vojaki naj se ne bi borili v Ukrajini, niti ne bo šlo za trajno premestitev, temveč samo za odgovor na trenutne razmere. Po poročanju ameriških medijev naj bi iz Nemčije v Romunijo premestili tisoč vojakov, okoli 2.000 pa naj bi iz oporišča Fort Bragg v Severni Karolini premestili v Nemčijo in na Poljsko. M. M. Š.

Na turško-grški meji umrlo 12 migrantov

Na turško-grški je meji zmrznilo dvanajst migrantov, potem ko naj bi jih grški obmejni stražarji potisnili nazaj na turško stran, so po navedbah STA danes sporočili s turškega notranjega ministrstva. Fotografije domnevnih trupel so delili na Twitterju ter Evropsko unijo označili za šibko in nemočno. Verodostojnosti slik doslej še ni bilo mogoče preveriti, prav tako pa niso znana državljanstva žrtev. Ankara je Grčijo že večkrat obtožila nezakonitega vračanja migrantov na mejah, Atene pa obtožb turškega notranjega ministrstva zaenkrat še niso komentirale. V Turčiji trenutno živi okoli 3,7 milijona sirskih beguncev ter več sto tisoč migrantov iz drugih držav. M. M. Š.

Danes se začenjajo tekmovanja na olimpijadi v Pekingu

Uradno odprtje zimskih olimpijskih iger v Pekingu je sicer predvideno v petek ob 13. uri po slovenskem času, tekmovanja na Kitajskem pa se začenjajo že danes. Po navedbah STA bodo kot prvi olimpijska tekmovališča preizkusili igralci curlinga v mešanih dvojicah, ki bodo začeli skupinski del tekmovanja, trening bodo opravili sankači. Jutri bo tekmovalnih dejavnosti na olimpijskih prizoriščih še več: nadaljevalo se bo predtekmovanje v curlingu v mešanih dvojicah, hokejistke bodo začele svoj turnir, kvalifikacije pa čakajo smučarke in smučarje prostega sloga na grbinah. M. M. Š.

Covid v ZDA letos zahteval več življenj kot gripa v treh letih

V letošnjem januarju je koronavirusna bolezen v Združenih državah Amerike zahtevala več življenj kot gripa v zadnjih treh letih, podatke ameriškega Centra za nadzor nad nalezljivimi boleznimi (CDC) povzema STA. V prvem mesecu letošnjega leta je za posledicami covida-19 v ZDA umrlo okoli 55.000 ljudi. Sedemdnevno povprečje smrtnih žrtev je doseglo najvišjo raven od lanske zime, torej še preden so bila na voljo cepiva proti covidu-19. Za primerjavo: v zadnjih treh letih je med januarjem 2019 in letošnjim januarjem za posledicami gripe v ZDA umrlo nekaj več kot 24.000 ljudi. Od tega jih je od 2019 do 2020 umrlo 20.000, nato pa je prišlo do strmega upada smrtnih primerov, tako da je od zime 2020/2021 do danes umrlo okoli 4.000 oseb. Podatki CDC torej potrjujejo, da je covid-19 bolj smrtonosen od gripe, s katero ga včasih primerjajo predvsem z namenom zmanjševanja njegove resnosti. M. M. Š.

Tonga zaradi koronaokužb zapira svoje meje

Skoraj tri tedne po močnem izbruhu podmorskega vulkana se Tonga zdaj spopada še z izbruhom koronavirusa. Do danes je bilo po navedbah STA potrjenih pet primerov okužb in predsednik vlade Siaosi Sovaleni je napovedal, da bo država ob 18. uri zaprla svoje meje. Zaradi okužb so v Tongi začasno ustavili ladijski in letalski promet med različnimi otoki arhipelaga, šole bodo zaprte, prebivalcem pa vlada priporoča, da do nadaljnjega ostanejo doma. Vlada namerava razmere redno ocenjevati vsakih 48 ur. Tonga je sicer zaradi epidemije svoje meje prvič zaprla že v začetku leta 2020 in se odtlej v veliki meri izolirala od zunanjega sveta. Do izbruha vulkana Hunga-Tonga-Hunga-Ha'apai se je zelo uspešno branila pred okužbami z novim koronavirusom. M. M. Š.

Kupi v trgovini

Kultura šteje
Filozofija in esejistika
27,90€
Nalaganje
Nazaj na vrh