Menu
Košarica
Zapri

Tvoja košarica je prazna.

Zapri
Iskanje

Na kratko: Cepiva proti covidu-19 so varna in učinkovita

Za vas piše:
Spletno uredništvo
Objava: 31. 01. 2022 / 10:10
Čas branja: 6 minut
Nazadnje Posodobljeno: 31.01.2022 / 14:57
Ustavi predvajanje Nalaganje
Na kratko: Cepiva proti covidu-19 so varna in učinkovita
Skrbi glede stranskih učinkov in dolgoročnih posledic po cepljenju z mRNK cepivi so neutemeljene. FOTO: Pixabay

Na kratko: Cepiva proti covidu-19 so varna in učinkovita

Madžarsko-ameriška biokemičarka Katalin Kariko je s svojim desetletja dolgim raziskovanjem mRNK močno pripomogla k razvoju cepiv, ki temeljijo na tej tehnologiji.

V pogovoru za medije je zagotovila, navaja STA, da so skrbi glede stranskih učinkov in dolgoročnih posledic po cepljenju z mRNK cepivi neutemeljene. Z mRNK so se številni znanstveniki namreč ukvarjali že desetletja in po besedah Karikove so stranski učinki pri mRNK cepivu minimalni, tudi v primerjavi z drugimi cepivi. Karikova zavrača tudi strah nasprotnikov cepiva, da lahko mRNK spremeni naš dedni zapis: za to so namreč potrebni posebni encimi, ki niso na voljo, poleg tega pa je mRNK tudi zelo nestabilen in ga telo hitro izloča. 67-letna Karikova sicer razvija terapijo za raka, na sintetiziranju mRNK pa je začela delati že kot študentka na Madžarskem v 70. letih prejšnjega stoletja. M. M. Š.

Portugalski socialisti: po volitvah z absolutno večino v parlamentu

Portugalska vladajoča socialistična stranka (PS) premierja Antonia Coste je na včerajšnjih predčasnih volitvah osvojila absolutno večino. Kot poroča STA, je stranka prejela 41,6 odstotka glasov in si tako zagotovila 117 od 230 sedežev v parlamentu. Pportugalski premier Costa je po razglasitvi volilnih rezultatov obljubil dialog in zagotovil, da bo vladal za vse Portugalce, saj »absolutna večina ne pomeni absolutne moči«. Največja opozicijska socialdemokratska stranka (PSD) Ruija Ria je prejela malo manj kot 28 odstotkov glasov in 71 sedežev v parlamentu. Tretja najmočnejša parlamentarna stranka je postala skrajno desničarska populistična stranka Chega (Dovolj), ki je na zadnjih parlamentarnih volitvah leta 2019 prvič vstopila v parlament z enim poslancem po 1,3-odstotni podpori, tokrat pa je osvojila nekaj več kot sedem odstotkov glasov, s čimer ji pripada 12 poslancev. M. M. Š.

Severna Koreja potrdila testiranje najmočnejše rakete

Severna Koreja je danes, 31. januarja, potrdila, da je v nedeljo testirala najmočnejšo raketo od leta 2017. Gre za balistično raketo srednjega dosega hwasong-12. Ob tem so objavili fotografijo izstrelitve, ki naj bi nastala s kamero, ki so jo namestili na raketo, poročajo tuji mediji. S testom so želeli preveriti točnost in učinkovitost uporabe. Strokovnjaki ocenjujejo, da ima ta tip rakete doseg 4500 kilometrov in bi teoretično lahko dosegel otok Guam na zahodu Tihega oceana, kjer imajo ZDA vojaško bazo. Južnokorejska vojska je v nedeljo sporočila, da je raketa letela okoli 800 kilometrov daleč v smeri odprtega morja, kjer je strmoglavila. Dosegla je višino 2000 kilometrov. Severna Koreja je od začetka leta izvedla že sedem raketnih preizkusov. ZDA, Južna Koreja in Japonska so v zadnjih tednih že večkrat kritizirali Pjongjang zaradi tega. Izstrelitev so obsodili tudi v Tokiu in Washingtonu. T. M. 

Okužbe v Pekingu se kar vrstijo 

Tuji mediji poročajo, da so v nedeljo, 30. januarja, ob testiranjih na koronavirus potrdili še 37 okužb. Kar 28 ljudi je bilo okuženih že ob prihodu na Kitajsko, med njimi devet športnikov ali članov ekip, devet okužb je bilo tudi med ljudmi, ki so že v olimpijskem mehurčku. Dan pred tem so prireditelji v povezavi z igrami potrdili 34 okužb, skupaj pa od 23. januarja že 175 okužb. Na Kitajskem v povezavi z epidemijo velja zelo strog režim. Vsi športni delavci in novinarji so strogo ločeni od prebivalstva. Da bi zajezili širjenje okužb, pa morajo prav vsi udeleženci vsak dan opraviti test PCR. Vsem okuženim se je možno vrnitvi v olimpijski mehurček, a morajo v 24 urah opraviti dva negativna PCR testa, po preteku desetih dni zadostuje en negativni test. Dve okužbi sta doslej odmevali tudi v slovenskem taboru: Žan Košir je bil pozitiven na testiranju po prihodu na Kitajsko, Martin Čater pa neposredno pred odhodom, zato na igrah žal ne bo nastopil. T. M. 

Talibani ubili več sto nekdanjih uradnikov afganistanske vlade

Združeni narodi so objavili zaskrbljujoče poročilo, po katerem so talibani od prevzema oblasti v Afganistanu avgusta lani ubili več kot 100 nekdanjih pripadnikov varnostnih sil in civilnih uradnikov nekdanje afganistanske vlade, poroča STA. Poročilo navaja hude kršitve človekovih pravic novih afganistanskih oblastnikov. Talibanski predstavniki navedbe iz poročila zavračajo in vztrajajo, da so zabeležene smrti posledica osebnih sporov ter da vse primere preiskujejo. Afganistansko notranje ministrstvo je v odzivu na Twitterju objavilo, da od razglasitve splošne amnestije, ki so jo talibani razglasili ob prevzemu oblasti, niso odgovorni za nikogaršnjo smrt. Misija ZN za pomoč Afganistanu (Unama) sicer prejema verodostojne navedbe o pobojih, izginotjih in drugih kršitvah in kot navaja poročilo, naj bilo več kot dve tretjini teh usmrtitev zunajsodnih. Poleg tega naj bi talibani zatirali mirne proteste ter sistematično onemogočali ženskam in dekletom dostop do dela in izobraževanja. M. M. Š.

Mehika: v avtobusni nesreči umrlo 13 romarjev

 V hudi prometni nesreči v Mehiki je življenje izgubilo 13 romarjev. Kot poroča avstrijski Kathpress, je minibus, s katerim so potovali romarji iz Toluce, na avtocesti med mestoma Leon in Aguascalientes zapeljal s ceste in se prevrnil. V nesreči je umrl tudi voznik minibusa, med smrtnimi žrtvami pa sta tudi dve mladoletni osebi. Vzrok hude prometne nesreče, ki se je zgodila ob koncu tedna, še ni znan. Skupina je bila na poti v romarsko središče Presvete Device iz San Juan de los Lagosa v mehiški zvezni državi Jalisco. M. M. Š.

Nemčija previdna glede sproščanja omejitvenih ukrepov

Nemška vlada zaenkrat še ne vidi možnosti, da bi sprostila ukrepe za zajezitev širjenja novega koronavirusa, poroča STA. Kot je danes zagotovil tiskovni predstavnik tamkajšnje vlade, bodo vlada in zvezne dežele začele sproščati ukrepe, ko bo to mogoče narediti odgovorno. Po njihovem mnenju je trenutno za to še prezgodaj, saj so še v fazi, ko število okužb narašča in v Nemčiji skoraj dnevno beležijo rekorde. Po oceni vlade še niso dosegli vrhunca tega vala. Na 100.000 prebivalcev so v zadnjih sedmih dnevih potrdili skoraj 1.177 okužb, pred enim tednom pa 840. M. M. Š.

Suu Kyi obtožena zaradi volilne prevare

Mjanmarsko sodišče je odstavljeno voditeljico civilnih oblasti v Mjanmaru Aung San Suu Kyi in nekdanjega predsednika države Wina Myinta danes obtožilo zaradi volilne prevare. Novo obtožnico so vložili dan pred prvo obletnico vojaškega udara, v katerem sta bila strmoglavljena, poroča STA. Suu Kyijeva, ki jo je vojaška hunta obsodila že na šest let zapora, je obtožena zaradi pritiska na volilno komisijo na volitvah leta 2020, na katerih je prepričljivo zmagala njena stranka Narodna liga za demokracijo. Vojska je sicer množične goljufije na teh volitvah navedla kot razlog za državni udar, ki ga je izvedla 1. februarja lani: takrat je strmoglavila Suu Kyijevo in razveljavila izid volitev. Prijeli so številne predstavnike volilne komisije in jih obtožili, da so organizirali prepričljivo zmago NLD. Po ocenah mednarodnih opazovalcev so volitve na splošno minile svobodno in pošteno. M. M. Š.

Nalaganje
Nazaj na vrh