Menu
Košarica
Zapri

Tvoja košarica je prazna.

Zapri
Iskanje

Mjanmar: še štiri leta zapora za Aung San Suu Kyi

Za vas piše:
M. M. Š.
Objava: 10. 01. 2022 / 07:56
Oznake: Družba, Nemiri, Svet
Čas branja: 1 minuta
Nazadnje Posodobljeno: 10.01.2022 / 08:05
Ustavi predvajanje Nalaganje
Mjanmar: še štiri leta zapora za Aung San Suu Kyi
Aung San Suu Kyi s papežem Frančiškom. FOTO: Vatican Media

Mjanmar: še štiri leta zapora za Aung San Suu Kyi

Odstavljena mjanmarska voditeljica Aung San Suu Kyi je bila danes obsojena še na štiri leta zaporne kazni zaradi nezakonitega uvoza in posedovanja voki-tokijev ter kršenja ukrepov za zajezitev novega koronavirusa.

Že decembra lani je bila sprva obsojena na dve leti zapora, spominjajo pri STA, tokrat pa je bila spoznana še za krivo nezakonitega uvoza in posedovanja voki-tokijev, ki so jih vojaki našli med preiskavo na njenem domu, izvedeno v okviru državnega udara februarja lani. Suu Kyijevo so spoznali tudi za krivo kršenja ukrepov za zajezitev novega koronavirusa in ji posledično dosodili štiriletno zaporno kazen.

Aung San Suu Kyi je v priporu že od 1. februarja lani, ko je vojska izvedla državni udar in po razmeroma kratkem obdobju demokracije znova prevzela oblast v Mjanmarju.

Decembra lani je sodišče v Mjanmarju odstavljeno voditeljico obsodilo na dve leti zapora zaradi hujskanja proti vojski in še dve leti zaradi kršitve zakona o naravnih nesrečah, ki velja tudi za koronaepidemijo. Vodja mjanmarske hunte Min Aung Hlaing je pozneje kazen znižal oziroma jo prepolovil na dve leti zapora, Suu Kyijeva pa sme kazen odslužiti v hišnem priporu.

Decembrske obsodbe so sprožile ostre kritike v mednarodni skupnosti in jezo med prebivalci Mjanmara. Proti 76-letni odstavljeni mjanmarski voditeljici je sicer odprtih skupno več kot deset primerov, od kršitev zakona o državnih skrivnostih in volilnih prevar do korupcije, zaradi katerih ji grozi skupaj več kot 100 let zapora. V priporu je Nobelova nagrajenka že od 1. februarja lani, ko je vojska izvedla državni udar in po razmeroma kratkem obdobju demokracije znova prevzela oblast v Mjanmarju.

Kupi v trgovini

Izpostavljeno
Pot v samoslovenstvo
Zgodovina
39,90€
Nalaganje
Nazaj na vrh