Menu
Košarica
Zapri

Tvoja košarica je prazna.

Zapri
Iskanje

Na kratko: Omikron v ZDA že terjal več žrtev kot delta

Za vas piše:
Spletno uredništvo
Objava: 29. 01. 2022 / 08:49
Čas branja: 5 minut
Nazadnje Posodobljeno: 29.01.2022 / 18:12
Ustavi predvajanje Nalaganje
Na kratko: Omikron v ZDA že terjal več žrtev kot delta
FOTO: Pexels

Na kratko: Omikron v ZDA že terjal več žrtev kot delta

Zaradi posledic okužbe z različico koronavirusa omikron, ki je zdaj prevladujoča v ZDA, dnevno že umre več Američanov, kot jih je za posledicami različice delta.

Sedemdnevno povprečje smrti na dan je do četrtka, 27. januarja, znašalo 2267, na višku vala okužb z delto septembra lani pa je bilo najvišje sedemdnevno povprečje 2100 mrtvih na dan. Po podatkih univerze Johns Hopkins se je doslej s koronavirusom v ZDA okužilo več kot 74 milijonov ljudi, umrlo pa jih je več kot 882.000. Proti koronavirusu se je doslej cepilo 64 odstotkov prebivalcev ZDA ali skupaj 211 milijonov ljudi. Omikron je sicer milejši kot prejšnje različice in povzroča manjšo smrtnost, vendar pa se zelo hitro širi in okuži več ljudi kot prejšnje različice, zato je več hospitalizacij in smrti. Doslej je 60 milijonov ameriških gospodinjstev pri vladi naročilo 240 milijonov domačih testov za koronavirus, vlada pa je razposlala tudi več deset milijonov zaščitnih mask. T. M. 

Ema Klinec tretja v Willingenu

Vodilna v svetovnem pokalu smučark skakalk, Marita Kramer, je zmagala na tekmi v Willingenu, na kateri so zaradi zahtevnih vetrovnih razmer izpeljali le eno serijo. Avstrijka je za 3,1 točke premagala Nemko Katharino Atlthaus, tretje mesto pa je zasedla Ema Klinec, za zmagovalko je zaostala 8,2 točke. Slovenka je bila s skokom 127 najdaljša v seriji, tudi 3,5 metra daljša od zmagovalke, a je imela med najboljšimi najugodnejše vetrovne razmere. Za našo tekmovalko so to četrte posamične stopničke v sezoni, v petek je bila tudi del zmagovite slovenske mešane ekipe. T. M. 

Kos in Jelar pristala na sedmem mestu 

Japonec Ryoyu Kobayashi (115,6) je zmagovalec posamične tekme smučarskih skakalcev za svetovni pokal v nemškem Willingenu. Drugi je bil Norvežan Halvor Egner Granerud (111,6), tretji pa njegov rojak Marius Lindvik (107,0). Najboljša Slovenca sta bila Lovro Kos in Žiga Jelar, ki sta si po odpovedani finalni seriji razdelila sedmo mesto. Na tekmi, na kateri je imela žirija ogromno dela z močnejšim vetrom, je nastopilo le 47 skakalcev. Veter se je skozi serijo vse bolj krepil, zaradi česar je žirija na koncu odpovedala drugo serijo, obveljali pa so izidi po 67 minut trajajoči prvi. T. M.

V Avstriji februarja sproščanje omejitvenih ukrepov

V Avstriji bodo februarja nadaljevali sproščanje ukrepov, namenjenih zajezitvi širjenja koronavirusa. S 5. februarjem bodo lahko gostinski in drugi lokali delovali do polnoči, v tednih kasneje pa bo odpravljen pogoj PC v trgovini in gostinstvu, poročajo tuji mediji. Z začetkom šolskih počitnic 5. februarja bo v Avstriji prestavljena ura splošnega zaprtja s sedanje 22. ure na polnoč, pa je na tiskovni konferenci danes, 29. januarja, napovedal avstrijski kancler Karl Nehammer. V trgovini bo pogoj PC prenehal veljati z 12. februarjem. V trgovino bo lahko vstopal vsakdo, potrebni ne bodo niti testi, bodo pa morali obiskovalci nositi maske FFP2. T. M. 

Kranjska čebela navdušuje obiskovalce dubajskega Expa

Slovenski paviljon na razstavi Expo v razstavnem prostoru gosti velikansko kranjsko čebelo sivko, ki je ena največjih atrakcij letošnje svetovne razstave v Dubaju. Tridimenzionalni model čebele, ki je v razmerju 100:1, si je doslej ogledalo že več sto tisoč obiskovalcev. »Slovenija je dežela z bogato čebelarsko tradicijo. Nenazadnje je bil prav zaradi Slovenije 20. maj opredeljen kot svetovni dan čebel. Vse to želimo prikazati tudi v slovenskem paviljonu na svetovni razstavi Expo, zato smo v okviru predstavitve osrednjeslovenske regije vanj pripeljali maketo kranjske čebele,« je za STA povedal generalni komisar Slovenije za mednarodno razstavo Expo Matic Volk. Model kranjske sivke, ki ima tudi gibljive dele, je dolg 170 centimetrov, nastal pa je avgusta lani kot prispevek Čebelarske zveze Slovenije ob slovenskem predsedovanju Svetu EU. Čebelo velikanko so sprva naredili za promocijske in izobraževalne namene. Model je postavljen na vrteči se platformi, vgrajeni v repliko čebelnjaka. T. M. 

V Mariboru sodoben center vseh služb v sistemu zaščite in reševanja

V Mariboru, kjer se nahaja enota zdravstvenega doma za nujno medicinsko pomoč, snujejo izgradnjo novega objekta. Na občini napovedujejo zgraditev sodobnega centra vseh služb, ki delujejo v sistemu zaščite in reševanja, saj bi del prostorov pridobili tudi gasilci in občinska služba za zaščito in reševanje. Za projekt je zaenkrat narejena idejna zasnova, pri njegovi postavitvi pa računajo na državna sredstva. Je namreč eden od projektov na seznamu prioritetnih investicij v zdravstvo v Mariboru med letoma 2021 in 2031. Obnova in izgradnja novih prostorov bi na območju trenutnih garaž ekip nujne medicinske pomoči prinesla prostorsko rešitev za vse službe v sistemu zaščite in reševanja v mestu. »Glede na podobne sodobne centre za zaščito in reševanje v tujini bi bil na strehi zgradbe potencialno lahko urejen heliport, ki bi bil namenjen tako aktivacijskim vzletom za potrebe nujne medicinske pomoči kot tudi pristajanjem helikopterja z bolnikom v primeru nezmožnosti pristanka v UKC Maribor,« pravijo na občini. T. M. 

V petek potrjenih 14.878 okužb

V petek, 28. januarja, je bilo ob 20.636 opravljenih PCR-testih potrjenih 14.878 okužb s koronavirusom. Delež pozitivnih testov je znašal 72 odstotkov. Po oceni Nacionalnega inštituta za javno zdravje je v Sloveniji trenutno 160.899 aktivnih okužb. Gre za tretje najvišje število dnevno potrjenih okužb s koronavirusom od začetka epidemije v Sloveniji. Največ okužb na posamezen dan so doslej potrdili v torek, 25. januarja, in sicer 17.491. V petek so opravili tudi 108.899 hitrih testov, katerih pozitivne rezultate preverjajo še s PCR-testi. T. M. 


Nalaganje
Nazaj na vrh