Menu
Košarica
Zapri

Tvoja košarica je prazna.

Zapri
Iskanje

Na kratko: Prva okužba med slovenskimi olimpijci

Za vas piše:
Spletno uredništvo
Objava: 28. 01. 2022 / 06:36
Čas branja: 3 minute
Nazadnje Posodobljeno: 28.01.2022 / 11:50
Ustavi predvajanje Nalaganje
Na kratko: Prva okužba med slovenskimi olimpijci
Olimpijske igre v Pekingu se bodo začele 4. februarja. FOTO: Olympics/Twitter

Na kratko: Prva okužba med slovenskimi olimpijci

Slovenski deskar na snegu Žan Košir je bil pozitiven na okužbo z novim koronavirusom, so potrdili v vodstvu slovenske olimpijske reprezentance.

Deskar sicer znakov okužbe ne kaže, bo pa v skladu s protokolom nastanjen v posebnem hotelu. Če ne bo zbolel, mora v izolaciji ostati, dokler v razmaku najmanj 24 ur nima dveh negativnih PCR- testov. Košir je bil sicer skupaj z alpsko smučarko Ilko Štuhec izbran za nosilca slovenske zastave na odprtju zimskih olimpijskih iger 4. februarja na stadionu Ptičje gnezdo v Pekingu. A. R.

V četrtek potrjenih 16.571 okužb

V četrtek, 27. januarja, je bilo v Sloveniji ob 22.270 PCR-testih potrjenih 16.571 okužb s koronavirusom. Delež pozitivnih testov je znašal 74,4 odstotka. Po oceni Nacionalnega inštituta za javno zdravje je pri nas trenutno 153.334 aktivnih okužb. V četrtek pa so opravili tudi 93.007 hitrih testov, katerih pozitivne rezultate preverjajo še s PCR-testi. Z enim odmerkom cepiva proti koronavirusu je pri nas po podatkih NIJZ cepljenih 1.260.472 ljudi, z vsemi odmerki pa 1.208.984. Največ okužb na posamezen dan doslej pa je bilo potrjenih v torek, 25. januarja, in sicer 17.491 okužb. T. M. 

Filipini se odpirajo za cepljene turiste

Filipini se bodo 10. februarja ponovno odprli za vse popolnoma cepljene turiste iz 157 držav, ki so že pred začetkom epidemije imeli dovoljenje za vstop v državo brez vizumov, so danes, 28. januarja, sporočili državni uradniki. Med omenjenimi državami je tudi Slovenija. Prejšnji načrt za sprejem turistov od 1. decembra so začasno ustavili po pojavu različice omikron. Na seznamu za vstop na Filipine brez vizumov ni Kitajske, najhitreje rastočega filipinskega turističnega trga, ter Tajvana in Indije. Vključuje pa preostalih deset najpomembnejših turističnih virov Manile, kot so ZDA, Južna Koreja, Japonska, Avstralija, Kanada in Velika Britanija, poročajo tuji mediji. Filipini na podlagi izvršnega ukaza, ki velja od leta 1960, prav tako omogočajo brezvizumski vstop vsem državam Evropske unije. Popolnoma cepljeni turisti iz držav na seznamu bodo morali tik pred poletom na Filipine opraviti test na novi koronavirus, ob prihodu pa karantena ne bo več potrebna. T. M. 

Severna Koreja potrdila izstrelitve raket

Severna Koreja je potrdila, da je ta teden testirala dva različna raketna sistema, so danes, 28. januarja, poročali severnokorejski mediji. Državni mediji so sicer veliko pozornosti namenili obisku severnokorejskega voditelja Kim Jong-una v tovarni streliva. Pjongjang je letos izvedel že šest raketnih preizkusov, med drugim je testiral hipersonično raketo. Severnokorejska tiskovna agencija KCNA je danes poročala, da so v torek testirali raketi dolgega dosega, ki sta v Japonskem morju zadeli otok, oddaljen okoli 1800 kilometrov. V četrtek pa so izstrelili taktični vodeni raketi, namen pa je bil testiranje moči eksplozije navadne bojne glave, je še poročala KCNA. Pospešeno testiranje raket sledi napovedi Kima v decembru o modernizaciji vojske. ZDA, Južna Koreja in Japonska sta v zadnjih tednih večkrat kritizirali Pjongjang zaradi raketnih poskusov. T. M. 

Sindikati v dejavnosti zdravstva in socialnega varstva napovedali stavko

Reprezentativni sindikati v dejavnosti zdravstva in socialnega varstva so zaradi vladnega kršenja dogovora o nadaljevanju pogajanj napovedali stavko, ki se bo začela 16. februarja. Zahtevajo takojšen začetek pogajanj ter sprejem standardov skladno s stavkovnimi sporazumi iz leta 2018, so sporočili. Skladno z novembra lani sklenjenim dogovorom o nujnih ukrepih na področju plač v dejavnosti zdravstva in socialnega varstva med sindikati in vlado bi se pogajanja morala nadaljevati najkasneje do 15. januarja, a do tega ni prišlo. »Sindikati smo vladno stran večkrat pisno pozvali k začetku drugega kroga pogajanj, vladna stran pa z obvestilom o nepričetku drugega kroga pogajanj neposredno krši sklenjeni dogovor, ki ima naravo kolektivne pogodbe in katerega kršitev ima za posledico tudi plačano stavko v obeh dejavnostih,« so zapisali v sporočilu za javnost. T. M.


Kupi v trgovini

Za notranjo osvoboditev
Družbena vprašanja
14,94€
Nalaganje
Nazaj na vrh