Menu
Košarica
Zapri

Tvoja košarica je prazna.

Zapri
Iskanje

Na kratko: Spet rekordne številke okužb

Za vas piše:
Spletno uredništvo
Objava: 26. 01. 2022 / 10:26
Oznake: Slovenija, Svet
Čas branja: 4 minute
Nazadnje Posodobljeno: 26.01.2022 / 19:38
Ustavi predvajanje Nalaganje
Na kratko: Spet rekordne številke okužb
V torek so potrdili največ okužb doslej. FOTO: Pixaby

Na kratko: Spet rekordne številke okužb

Včeraj so ob 22.924 PCR-testih potrdili kar 17.491 okužb z novim koronavirusom.

Delež pozitivnih testov je znašal 76,3 odstotka. Število aktivnih primerov okužb se je v primerjavi z dnevom prej povišalo za 10.104. Sedemdnevno povprečje potrjenih primerov, ki trenutno znaša 11.808, je v primerjavi s predhodnim dnem višje za 750. Število potrjenih primerov v zadnjih 14 dneh na 100.000 prebivalcev znaša 6463, kar je 481 več kot dan prej.  Po oceni NIJZ je v Sloveniji trenutno 136.355 aktivnih okužb. V bolnišnicah se trenutno zdravi 670 covidnih bolnikov, 127 jih je na intenzivni negi. Včeraj je umrlo 14 covidnih bolnikov. A. R.

Med športniki v Pekingu ni okuženih

Od nedelje do danes je v Peking prispelo 1.109 ljudi, ki so povezani z olimpijskimi igrami. Med njimi je bilo 34 okuženih, a razveseljiva novica je, da ni bil okužen nihče izmed športnikov ali njihovih sprejemalcev. Vsi, ki so v kitajski prestolnici vrnili pozitivni test, so akreditirani prostovoljci, poročajo tuji mediji. V obdobju od 4. do 22. januarja je bilo v »olimpijskem mehurčku« 72 pozitivnih testov, od tega le dva pri športnikih ali spremljevalcih. Vsi, ki sodelujejo v igrah, so ločeni od kitajske javnosti in testirani vsak dan. Ob prihodu morajo imeti tudi dva negativna testa PCR. Kdor je pozitiven, se mora izolirati na za to namenjeno lokacijo. Vrnitev je možna po dveh negativnih PCR testih ali po desetih dneh z enim negativnim testom. T. M. 

Robert Golob novi predsednik stranke Gibanje Svoboda

Okoli 170 delegatov stranke Z.Dej je na današnjem kongresu potrdilo preimenovanje v stranko Gibanje Svoboda in za njenega predsednika izvolilo gospodarstvenika Roberta Goloba. Potrdili so tudi programska izhodišča, med katerimi Golob izpostavlja podnebno agendo, zdravstvo in zdravstveno krizo ter izzive medgeneracijskega dialoga. »Podpredsednica stranke bo pravnica Urška Klakočar Zupančič, generalni tajnik nekdanji novogoriški župan Matej Arčon, kongres pa do trenutka izjave za medije še ni potrdil predsednice sveta stranke, kandidatka je zdravnica Mirta Koželj,« poroča STA. Marca naj bi imeli volilno konvencijo, ko bo znana tudi lista kandidatov za poslance, ki jo bodo potrjevali z zbiranjem podpisov volivcev. T. M.

Avstrija odpravlja zaprtje za necepljene

Po več kot dveh mesecih se bo v ponedeljek v Avstriji končalo zaprtje javnega življenja za necepljene proti covidu-19. Ukrep je po besedah zdravstvenega ministra Wolfganga Mücksteina prek božiča in novega leta deloval, sedaj pa so s svetovalno skupino prišli do sklepa, da neposredne grožnje preobremenitve intenzivnih enot trenutno ni.  Necepljeni sicer ostajajo v javnem življenju precej omejeni, na skoraj vseh področjih javnega življenja še naprej ostaja v veljavi pogoj PC, vključno s trgovinami z nenujnimi potrebščinami. Bodo pa lahko necepljeni od ponedeljka svoje domove zapuščali tudi brez nujnega razloga. Virus se sicer tudi med našimi severnimi sosedi hitro širi, v zadnjih 24 urah so potrdili nekaj več kot 34.000 okužb, prvič doslej več kot 30.000. Sedemdnevna incidenca okužb na 100.000 prebivalcev znaša več kot 2000. A. R.

Priznanje za življenjsko delo Igorju Merviču

V Združenju Manager bodo na današnjem srečanju priznanje za življenjsko delo na področju managementa 2021 podelili Igorju Merviču, dolgoletnemu generalnemu direktorju družbe Spar Slovenija, ki ima danes skoraj 4900 zaposlenih. Mervič jo je kot generalni direktor vodil do konca leta 2020, danes pa je član njenega nadzornega sveta in svetovalec koncerna. Priznanje Artemida, ki jo v Združenju Manager podeljujejo managerkam, »ki so prebile stekleni strop in prvič prevzele najvišjo vodstveno funkcijo v organizaciji«, pa bo prejela glavna izvršna direktorica SKB banke Anita Stojčevska, ki jo vodi od decembra 2019. M. M.

MZZ odsvetuje potovanja na območja Ukrajine ob meji z Rusijo

V luči napetosti na ukrajinsko-ruski meji je zunanje ministrstvo dopolnilo priporočila glede potovanj v Ukrajino. Zaradi nepredvidljivosti razmer odsvetujejo potovanja na območja države ob mejah z Rusijo in Belorusijo.  Slovenskim državljanom, ki načrtujejo potovanje v Ukrajino, priporočajo, da spremljajo aktualno dogajanje, predvsem glede varnostnih razmer, v mednarodnih in lokalnih medijih ter so pozorni na objave slovenskega veleposlaništva v Kijevu.  Zaradi lažje, hitrejše in učinkovitejše konzularne pomoči slovenskim državljanom, ki potujejo oz. so trenutno v Ukrajini, svetujejo, da izpolnijo spletni obrazec obveščanje o potovanju, ki je dostopen na povezavi https://svvmzz.adapta.si/applicationturist.php. A. R.

Za povečanje prometnih in varnostnih razmer na meji v Metliki

Minister za notranje zadeve Aleš Hojs in župan Občine Metlika Darko Zevnik sta podpisala pismo o nameri, s katerim sta se izrazila pripravljenost za povečanje prometnih in varnostnih razmer zaradi povečanega nadzora državne meje v tej belokranjski občini. Ob tem sta se zavzela za preprečevanje nedovoljenih prehodov državne meje in ureditev dostopa do stanovanjskih objektov prebivalcev ob državni meji s Hrvaško na območju metliškega mejnega prehoda, za kar bodo uredili cestno povezavo od priključka na cesto Metlika – Podzemelj do Križevske vasi. M. M.


Nalaganje
Nazaj na vrh