Menu
Košarica
Zapri

Tvoja košarica je prazna.

Zapri
Iskanje

Vdori okužb na oddelke otežujejo organizacijo dela [VIDEO]

Za vas piše:
M. M.
Objava: 25. 01. 2022 / 16:48
Oznake: Koronavirus, Zdravje
Čas branja: 2 minuti
Nazadnje Posodobljeno: 25.01.2022 / 16:55
Ustavi predvajanje Nalaganje
Vdori okužb na oddelke otežujejo organizacijo dela [VIDEO]
UKC Ljubljana. FOTO: Wikipedia

Vdori okužb na oddelke otežujejo organizacijo dela [VIDEO]

»Situacija je tudi v UKC Ljubljana precej resna. Veliko okuženih pacientov prihaja na vrata naše urgentne ambulante,« je dejala vodje službe za preprečevanje in obvladovanje bolnišničnih okužb v UKC Ljubljana Tatjana Mrvič in dodala, da so težave tudi zaradi tega, ker pacienti nato zbolijo na oddelkih.

Od 1. januarja so imeli že 140 primerov vdorov okužb na različne oddelke, samo danes osem. V takih razmerah je težko organizirati delo, sploh če so oddelki polni. Težavo predstavlja tudi odsotnost zaposlenih, ki prav tako zbolevajo za novim koronavirusom.

V rdečih conah 65 covidnih bolnikov

Generalni direktor UKC Ljubljana Jože Golobič je izpostavil, da imajo danes poleg oddelka DTS, ki je primarno namenjen zdravljenju covidnih bolnikov, ter Bolnišnice dr. Petra Držaja in infekcijske klinike v rdečih conah po oddelkih še 65 covidnih bolnikov, ki v prvi vrsti niso bili sprejeti zaradi covida-19, ampak zaradi druge bolezni, a so pozneje pri njih odkrili okužbo z novim koronavirusom. Dodal je, da vseh ne selijo na DTS, ker gre tudi za bolnike, ki morda v DTS ne bi mogli biti optimalno obravnavani, poroča STA.

Več kot 1000 obolelih med zaposlenimi od novega leta naprej

Organizacija dela je na drugi strani otežena tudi zaradi kadra, ki prav tako zboleva za novim koronavirusom. Od novega leta dalje so našteli že več kot tisoč primerov, viri okužb pa so po besedah vodje službe za preprečevanje in obvladovanje bolnišničnih okužb v domačem okolju. Zaradi okužb in karanten je bilo danes dopoldne odsotnih okoli 600 zaposlenih v UKC Ljubljana, od tega je 489 okuženih, 105 pa jih je v karanteni, je povedal Golobič.

Bolnišnično obravnavo potrebuje 225 bolnikov 

Mrvičeva je dejala, da je zaradi covida-19 hospitaliziranih 225 odraslih bolnikov, nekaj covidnih bolnikov je tudi na pediatriji. A ne glede na vse težave, akutna obravnava onkoloških bolnikov oziroma operacije onkoloških bolnikov potekajo nemoteno, prav tako transplantacijska dejavnost.

Precej skrbi povzroča gripa

Precej preglavic imajo tudi zaradi gripe. V zadnjem tednu so imeli 17 potrjenih primerov, zaenkrat samo v pediatrični populaciji. »A je glede na širjenje virusa pričakovati, da bo tudi gripa počasi udarila, kar pomeni, da bodo še dodatni problemi glede tega,« je v izjavi za medije še povedala Mrvičeva.


Kupi v trgovini

Danielov post
Zdravje
29,90€
Nalaganje
Nazaj na vrh