Menu
Košarica
Zapri

Tvoja košarica je prazna.

Zapri
Iskanje

Upad okužb s koronavirusom v Afriki

Za vas piše:
M. M.
Objava: 21. 01. 2022 / 12:30
Čas branja: 1 minuta
Nazadnje Posodobljeno: 21.01.2022 / 12:36
Ustavi predvajanje Nalaganje
Upad okužb s koronavirusom v Afriki
FOTO: Pexels

Upad okužb s koronavirusom v Afriki

Svetovna zdravstvena organizacija (WHO) je sporočila, da število novih primerov okužb z novim koronavirusom v Afriki pada prvič, odkar je širjenje različice omikron doseglo vrhunec. 56-dnevni izbruh so opisali kot doslej najkrajšega v Afriki.

Podatki afriškega urada Svetovne zdravstvene organizacije kažejo, da se je število na novo zabeleženih primerov okužb v tednu do minule nedelje zmanjšalo za petino, število smrtnih primerov pa je padlo za osem odstotkov.

Okužbe padajo zadnje štiri tedne, rast v severni Afriki

Kot sporočajo iz urada, se v Južni Afriki, kjer so prvič potrdili različico omikron, število okužb zmanjšuje že štiri tedne. Povečanje števila okužb so minuli teden zaznali le v severni Afriki, in sicer za 55 odstotkov, navaja STA. Po besedah regionalne direktorice WHO za Afriko Matshidiso Moeti bo Afrika še morala obrniti trend pandemije. »Dokler bo virus še naprej krožil, so nadaljnji pandemični valovi neizogibni.«

Pravičnejši dostop do ključnih zdravil

Moetijeva je poudarila, da bi morala najrevnejša celina na svetu ne le okrepiti cepljenje, temveč zagotoviti tudi večji in pravičnejši dostop do ključnih zdravil za covid-19. Po podatkih WHO je namreč v celoti cepljenih le 10 odstotkov prebivalcev Afrike, ki ima 1,2 milijarde prebivalcev. Kot poroča STA, ki se pri tem sklicuje na tiskovno agencijo AFP, je na afriški celini ob 10,5 milijona potrjenih okužbah covid-19 terjal slabih 235.000 življenj.

Nalaganje
Nazaj na vrh