Menu
Košarica
Zapri

Tvoja košarica je prazna.

Zapri
Iskanje

Na kratko: Severna Koreja izstrelila novi raketi

Za vas piše:
Spletno uredništvo
Objava: 27. 01. 2022 / 10:22
Čas branja: 2 minuti
Nazadnje Posodobljeno: 27.01.2022 / 11:17
Ustavi predvajanje Nalaganje
Na kratko: Severna Koreja izstrelila novi raketi
Fotografija je simbolična. FOTO: Pexels

Na kratko: Severna Koreja izstrelila novi raketi

Severna Koreja je včeraj, 26. januarja, izstrelila dve novi raketi, pri čemer v Seulu domnevajo, da gre za balistične rakete kratkega dometa. Gre že za šesti raketni poskus letos, poročajo tuji mediji.

Južnokorejska vojska je sporočila, da je Pjongjang s svoje vzhodne obale izstrelil dve raketi v smeri morja. Raketi sta leteli okoli 190 kilometrov in padli v Japonsko morje. Resolucija ZN sicer Severni Koreji prepoveduje testiranje balističnih raket. Že v torek pa je država testirala domnevno dve vodeni raketi, ki pa niso prepovedane v okviru resolucije. ZDA, Južna Koreja in Japonska sta v zadnjih tednih večkrat kritizirali Pjongjang zaradi raketnih poskusov. ZDA so po preizkusu hipersoničnih raket uvedle sankcije proti petim Severnokorejcem, povezanim z balističnim programom. Strokovnjaki sicer ocenjujejo, da želi Severna Koreja s testi prikazati svojo vojaško moč in razvoj raketne tehnologije. T. M. 

 V sredo so v Sloveniji ob 19.707 PCR-testih potrdili 14.206 okužb z novim koronavirusom. Delež pozitivnih testov je znašal 72,1 odstotka. Po oceni NIJZ je v Sloveniji trenutno 143.696 aktivnih okužb. V bolnišnicah se zdravi 708 bolnikov s covid-19, kar je 38 več kot dan prej, od tega jih je 125 na oddelkih za intenzivno nego. V Ljubljani je od danes sicer na voljo nova lokacija za hitro in PCR testiranje, urejena je v vojašnici Edvarda Peperka. Testiranje je brezplačno, več informacij je na voljo tukaj. A. R.

V Angliji sproščanje ukrepov 

Kljub visokemu številu okuženih s koronavirusom so v Angliji danes, 27. januarja, sprostili skoraj vse ukrepe za zajezitev epidemije. V večini notranjih prostorov tako niso več obvezne maske, na večjih prireditvah in v klubih pa jim ni več treba preverjati covidnega potrdila. Odpravili so tudi priporočilo dela od doma, poročajo tuje tiskovne agencije. Še naprej pa so maske obvezne na vlakih in avtobusih v prestolnici London, tudi v nekaterih trgovinah še naprej pozivajo k nošenju mask. Med drugim pa se sproščajo tudi omejitve pri vstopu v Anglijo. Od 11. februarja naprej cepljenim proti koronavirusu ne bo treba več opraviti testa ob prihodu. T. M. 

Kitajska svari ZDA glede Ukrajine

Kitajski zunanji minister Wang Yi je danes, 27. januarja, v telefonskem pogovoru z Antonyjem Blinknom pozval ZDA, naj ruske skrbi glede varnosti v Evropi vzamejo resno. Obenem pa je posvaril Washington pred vmešavanjem v zimske olimpijske igre, ki jih bo gostil Peking. Blinken je poudaril pomen zmanjšanja napetosti. Peking upa, da bodo olimpijske igre predstavljale mehko zmago njihove moči, vendar je dogajanje zameglil diplomatski bojkot ZDA zaradi kršenja človekovih pravic na Kitajskem. »Najbolj nujna prioriteta trenutno je, da se ZDA nehajo vmešavati v zimske olimpijske igre v Pekingu,« je v pogovoru še povedal Wang. T. M. 


Nalaganje
Nazaj na vrh