Menu
Košarica
Zapri

Tvoja košarica je prazna.

Zapri
Iskanje

Na kratko: Ilka Štuhec in Žan Košir zastavonoši na odprtju ZOI

Za vas piše:
Spletno uredništvo
Objava: 24. 01. 2022 / 09:55
Čas branja: 5 minut
Nazadnje Posodobljeno: 24.01.2022 / 21:00
Ustavi predvajanje Nalaganje
Na kratko: Ilka Štuhec in Žan Košir zastavonoši na odprtju ZOI
FOTO: Unsplash

Na kratko: Ilka Štuhec in Žan Košir zastavonoši na odprtju ZOI

Alpska smučarka Ilka Štuhec in deskar na snegu Žan Košir bosta nosilca slovenske zastave na odprtju zimskih olimpijskih iger 4. februarja v Pekingu.

Vodstvo olimpijske reprezentance Slovenije se je tako kot lani na odprtju poletnih iger v Tokiu 2020 odločilo, da bosta nosilca slovenske zastava dva. Lani sta to bila slovenska kajakašica na divjih vodah Eva Terčelj in igralec namiznega tenisa Bojan Tokić. Po poletnih OI, ko so nacionalni olimpijski komiteji prvič izbrali po enega športnika in eno športnico za nosilca zastav svojih držav, se je Mednarodni olimpijski komite odločil, da bo protokol za zimske igre enak, so sporočili iz Olimpijskega komiteja Slovenije. »Zelo sem počaščena in vesela, da imam to čast. Verjamem, da bo res nekaj edinstvenega, zato že komaj čakam,« je ob novici dejala Štuhčeva. »Ilka, ali kaj treniraš? Pa ne mislim smučarskih zavojev, to vem, da znaš! Mislim, to zastavo. Ali imava midva to zastavo Slovenije?! Hitro "spakiraj" torbe in se vidiva v Pekingu,« je Štuhčevi odgovoril Košir. T. M. 

V Italiji se začenjajo predsedniške volitve

V Italiji se danes, 24. januarja, začenjajo volitve novega predsednika republike, ki bo nasledil Sergia Mattarello. Predsednika v Italiji voli poseben volilni kolegij 1009 članov in glede na to, da je za izvolitev kandidata potrebna dvotretjinska večina, jasnega favorita pa še ni, se bo proces volitev verjetno odvijal več dni. V Italiji predsednika republike, ki ima sedemletni mandat, ne volijo neposredno volivci, ampak ga izvoli poseben volilni kolegij, ki ga sestavljajo poslanci in senatorji ter predstavniki 20 italijanskih dežel. V prvih treh krogih glasovanja bo za izvolitev kandidata potrebna dvotretjinska večina najmanj 673 glasov. Zatem bo zadostovala zgolj absolutna večina, torej najmanj 505 glasov. Zaradi epidemije in z njo povezanih ukrepov bodo sicer na dan izvedli le en krog glasovanja, ki naj bi trajal kar štiri ure in pol. Formalno se predsedniku Mattarelli sedemletni mandat sicer izteče 3. februarja. Če do takrat ne bodo izvolili njegovega naslednika, bo predvidoma položaj začasno prevzela predsednica senata Maria Elisabeta Alberta Casellati.
T. M. 

ZDA in Velika Britanija umikata družinske člane diplomatov iz Ukrajine, Evropa razmišlja drugače

Ameriški State Department je včeraj naročil vsem družinskim članom diplomatov in drugih zaposlenih na veleposlaništvu v Kijevu, naj zapustijo državo. Američanom poleg tega v luči napetosti na meji med Rusijo in Ukrajino odsvetuje potovanja v obe državi, poroča STA. Danes je britanska vlada sporočila, da iz Kijeva umika nekaj osebja in njihovih družinskih članov. Evropska unija se ne bo zgledovala po ZDA, saj po besedah visokega zunanjepolitičnega predstavnika unije Josepa Borrella »ni posebnih razlogov za ta korak« in »ni potrebe po dramatizaciji položaja, dokler potekajo pogajanja z Rusijo«. Slovenski zunanji minister Anže Logar je glede tega dejal, kako je Borrell jasno poudaril, da diplomatsko predstavništvo EU ostaja v Ukrajini v polni sestavi in tudi oni ne vidijo razloga za kakršno koli spremembo v trenutnem stanju.
M. M. Š.

V Mehiki v manj kot tednu dni ubita dva časnikarja

V Tijuani v Mehiki je bila včeraj umorjena časnikarka Lourdes Maldonado Lopez, ki je bila po navedbah tamkajšnjega tožilstva v avtomobilu tarča napada s strelnim orožjem. Kot poroča STA, gre že za drugi umor v vrstah medijskih delavcev v manj kot tednu dni - minuli ponedeljek je bil v bližini svojega doma prav tako v Tijuani umorjen fotoreporter Margarito Martinez. Lopezova je pred dvema letoma mehiškega predsednika Andresa Manuela Lopeza Obradorja prosila za »podporo, pomoč in pravico«, saj se je bala za svoje življenje, sodeč po izjavah v video posnetku, ki so ga na družbenih omrežjih znova objavili po njenem umoru. Fotoreporter Margarito Martinez je poročal predvsem o temah, povezanih s policijo, glede na navedbe tožilstva pa je bil ubit s strelom v glavo. M. M. Š.

Grčijo pobelil sneg 

Močno sneženje je danes, 24. januarja, predvsem v srednjem in južnem delu Grčije povzročilo obilo težav, zlasti v prometu. Šole ostajajo zaprte. Sneg je zapadel tudi na nekaterih grških otokih, poročajo tuji mediji. Grška civilna zaščita je v številnih predelih prebivalce pozvala, naj ne zapuščajo domov. Ker v Grčiji redko sneži, vozniki skoraj ne uporabljajo zimskih pnevmatik. Razmere so bile otežene tudi na avtocestah, zato so jih morali ponekod zapreti. To je sicer že drugo leto zapored, da se Grki po vročinskem valu poleti soočajo z močnim sneženjem pozimi. Čeprav sneg na severu države ni redek pojav, pa so bile snežne pošiljke tokrat deležni tudi na otokih, med drugim na Kreti in Mikonosu. T. M. 

Ob vstopu v Anglijo cepljeni odslej brez obveznega testiranja

Britanska vlada bo ukinila obvezno testiranje na novi koronavirus ob vstopu v Anglijo, je danes po navedbah STA sporočil premier Boris Johnson, ki zaradi vse manjšega števila okužb še naprej odpravlja omejitve. Johnson ni navedel, kdaj bo sprememba stopila v veljavo, opozoril pa je, da bo to veljalo le za polno cepljene. Johnson je prejšnji teden po večtedenskem upadanju števila primerov napovedal omilitev skoraj vseh domačih omejitev.Vlada Velike Britanije sicer določa zdravstveno politiko le za Anglijo, medtem ko oblasti na Škotskem, v Walesu in na Severnem Irskem določajo lastna pravila. V Veliki Britaniji, ki je med najbolj prizadetimi državami v Evropi zaradi epidemije, se je število novih primerov močno zmanjšalo z rekordnih dnevnih ravni konec prejšnjega meseca.
M. M. Š.

Nalaganje
Nazaj na vrh