Menu
Košarica
Zapri

Tvoja košarica je prazna.

Zapri
Iskanje

Na kratko: Mattarella ponovno izvoljen za italijanskega predsednika

Za vas piše:
Spletno uredništvo
Objava: 30. 01. 2022 / 09:05
Čas branja: 4 minute
Nazadnje Posodobljeno: 30.01.2022 / 16:36
Ustavi predvajanje Nalaganje
Na kratko: Mattarella ponovno izvoljen za italijanskega predsednika
Sergio Mattarella in Borut Pahor. FOTO: Daniel Novakovič/STA

Na kratko: Mattarella ponovno izvoljen za italijanskega predsednika

Dosedanji italijanski predsednik Sergio Mattarella je bil v soboto, 29. januarja, znova izvoljen za predsednika države.

Volitve so potekale v parlamentu v Rimu, ko so našteli 505 glasov za Mattarello. Za nov mandat naj bi Mattarella prisegel 3. februarja, ko se mu izteče dosedanji sedemletni mandat. 80-letni Mattarella je sicer ves čas vztrajal, da se bo upokojil in da ga nov mandat ne zanima, a so ga včeraj predstavniki strank na čelu s premierjem Mariom Draghijem vendarle prepričali, da v dobro države ostane na položaju. Stranke se namreč niso uspele zediniti okoli predsedniškega kandidata, državi pa je grozila politična nestabilnost. Mattarella je bil tako ponovno izvoljen za sedemletni mandat, vendar pa lahko, če želi, predčasno odstopi. Nekateri že omenjajo, da bi lahko na položaju ostal samo do volitev prihodnje leto, ter nato odprl pot premierju Mariu Draghiju na predsedniški položaj. T. M. 

Nika Križnar zmagala na tekmi v Willingenu

Organizatorji tekem svetovnega pokala v smučarskih skokih v Willingenu so zaradi premočnega vetra dve uri in pol prestavljali začetek zadnje ženske posamične preizkušnje pred olimpijskimi igrami v Pekingu. Na koncu so jo vendarle začeli in izpeljali le eno serijo, v kateri je zmagala Nika Križnar s slovenskim ženskim rekordom 151 metrov. Križnarjeva je za svoj skok dobila 131,6 točke, druga je bila Nemka Katharina Althaus, tretja pa Rusinja Aleksandra Kustova. »Zelo sem vesla, res izjemen skok, zelo dolg. V drugem delu sem začutila vse več vetra in kar letela in letela. Res sem srečna. To je res dobra popotnica za olimpijske igre, ki se jih že veselim,« je po tekmi organizatorjem povedala Križnarjeva, ki je zmagala drugič v sezoni, uspešna je bila že na Ljubnem. Skupno je to njena četrta posamična zmaga v karieri. T. M. 

Jernej Vrtovec o ukrepih na področju energetike

Solidarnostni energetski dodatek, ki ga za omilitev posledic zaradi visokih cen energentov v višini 150 evrov predlaga vlada, bo prejelo 710.000 upravičencev, za to pa predvideva okoli 108 milijonov evrov, je povedal danes, 30. januarja, minister za infrastrukturo Jernej Vrtovec. S potrjenima predlogoma zakonov o nujnih ukrepih za omilitev posledic zaradi vpliva visokih cen energentov ter o ukrepih za omilitev posledic dviga cen energentov v gospodarstvu in kmetijstvu uresničujejo napoved, da ne bodo zaobšli nikogar. Med osrednjimi rešitvami je izpostavil 150 evrov visok solidarnostni energetski dodatek, ki ga bo prejelo okoli 465.000 upokojencev, ki so imeli decembra največ 1000 evrov pokojnine in okoli 67.000 tistih, ki so bili decembra upravičeni do denarne socialne pomoči ali varnostnega dodatka. Prav tako bo dodatek pripadal prejemnikom otroškega dodatka od prvega do vključno šestega dohodninskega razreda, takih je bilo v decembru okoli 139.000. Izplačila bodo po predlogu zakona izvedena najpozneje do 15. aprila. T. M. 

Koronavirus preprečil olimpijski nastop Martinu Čatru

Slovenski alpski smučar Martin Čater je zaradi okužbe s koronavirusom ostal brez nastopa na bližnjih olimpijskih igrah v Pekingu, so sporočili iz Olimpijskega komiteja Slovenije. »Žal na letalu za Peking ne bo alpskega smučarja Martina Čatra, ki je bil danes zjutraj po slovenskem času na PCR-testu pozitiven na koronavirus. Tako je njegov olimpijski nastop na Kitajskem izgubljen,« so zapisali pri OKS. Dodali so, da je stanje pri deskarju Žanu Koširju, ki je takoj ob prihodu v olimpijsko vas moral to zapustiti in se zaradi pozitivnega testa na koronavirus preseliti v izolacijski hotel, zaenkrat nespremenjeno. Olimpijec ostaja v hotelu in upa na čim hitrejšo vrnitev v olimpijsko vas in med preostale člane reprezentance. T. M. 

Mineva 50 let od »krvave nedelje«

Na Severnem Irskem mineva petdeset let od »krvave nedelje«, ki predstavlja eno izmed najbolj tragičnih epizod v sporu zaradi britanske vladavine na Severnem Irskem. Na eni strani spora so bili nacionalisti, ki so se zavzemali za ponovno združitev Irske, na drugi pa unionisti, ki so želeli ostati del Velike Britanije. Prelivanje krvi je zahtevalo 3500 življenj in se je v veliki meri končalo s podpisom mirovnega sporazuma na veliki petek leta 1998. T. M. 

Na Portugalskem predčasno volijo nov parlament

Na Portugalskem bodo danes, 30. januarja, potekale predčasne parlamentarne volitve, ki so jih razpisali, potem ko parlament oktobra lani ni podprl predloga proračuna za letos. Ankete napovedujejo zmago vladajočim socialistom in tretji mandat socialističnemu premierju Antoniu Costi od leta 2015, a želene absolutne večine verjetno ne bo dosegel. Glavni opozicijski desnosredinski socialdemokratski stranki Ruija Ria, nekdanjega župana Porta, ankete napovedujejo okoli 30-odstotno podporo. Skrajno desna populistična stranka Chega, ki je na zadnjih parlamentarnih volitvah leta 2019 prvič vstopila v parlament z enim poslancem, pa bi lahko postala tretja najmočnejša parlamentarna stranka. Na volišča se bodo Portugalci po predsedniških in lokalnih volitvah danes odpravili že tretjič od začetka epidemije, tudi tokrat bodo veljali ukrepi za zajezitev okužb. T. M. 


Nalaganje
Nazaj na vrh