Menu
Košarica
Zapri

Tvoja košarica je prazna.

Zapri
Iskanje

Vlada najranljivejšim namenja energetski solidarnostni dodatek [VIDEO]

Za vas piše:
T. M.
Objava: 29. 01. 2022 / 20:02
Čas branja: 2 minuti
Nazadnje Posodobljeno: 29.01.2022 / 20:06
Ustavi predvajanje Nalaganje
Vlada najranljivejšim namenja energetski solidarnostni dodatek [VIDEO]
Premier Janez Janša. FOTO: Tatjana Splichal

Vlada najranljivejšim namenja energetski solidarnostni dodatek [VIDEO]

Vlada je sprejela predlog ukrepov za omilitev posledice visokih cen energentov za prebivalce in gospodarstvo.

Najranljivejšim bo namenila solidarnostni energetski dodatek v višini 150 evrov, gospodinjstva bodo tri mesec oproščena plačevanja omrežnine za elektriko, na najnižjo možno stopnjo pa se bodo znižale trošarine na elektriko in pogonska goriva.


Kot je danes, 29. januarja, po seji vlade povedal premier Janez Janša, je vlada sprejela dva zakona in dve trošarinski uredbi, v katerih je predlagala tako simetrične ukrepe, ki naslavljajo vse, kot asimetrične, s katerimi želi omiliti energetsko revščino pri najbolj ranljivih skupinah gospodarstva.

Z energetskim solidarnostnim dodatkom v višini 150 evrov vlada po Janševih besedah naslavlja več kot pol milijona tistih, ki jih je energetska draginja posebej prizadela. Prejelo ga bo približno 67.000 prejemnikov varstvenega dodatka, poleg njih pa tudi upokojenci z do 1000 evrov pokojnine, invalidi, velike družine in še nekatere druge ranljivejše kategorije.

Oprostitev plačevanja omrežnine za elektriko 

Med simetričnimi ukrepi je po Janševih besedah najpomembnejši ukrep oprostitev plačevanja omrežnine za elektriko za tri mesece, in sicer od 1. februarja do 30. aprila. Skupaj z nižjimi trošarinami na elektriko na najnižjo možno stopnjo se bo znesek na položnicah znižal za 30 do 35 odstotkov.

Na najnižjo možno stopnjo se z uredbo s 1. februarjem znižujejo tudi trošarine za pogonska goriva in kurilno olje. Del stroškov bo krit iz dobička podjetij, ki jim gre omrežnina za električno energijo. Po napovedih se bo energetska kriza po aprilu umirila. »Če se to ne bo zgodilo, bo vlada predlagala podaljšanje ukrepov,« je napovedal premier.

Vlada predlaga tudi shemo enkratne pomoči podjetjem 

Vlada je danes zaradi dviga cen energentov pripravila predlog zakona o ukrepih za pomoč gospodarstvu in kmetijstvu. »Ukrep je vreden 70 milijonov evrov in bo zajel približno 14.500 gospodarskih subjektov,« je povedal gospodarski minister Zdravko Počivalšek.

Zaradi visokih cen energentov je vlada ocenila, da je potrebna nepovratna pomoč gospodarstvu, predvsem energetsko intenzivnim podjetjem. Vlada je za to določila pogoje, ki jih morajo podjetja izpolnjevati, med drugim, da jim bodo stroški energije letos v primerjavi z letom 2021 narasli za več kot 30 odstotkov.

Shemo mora odobriti Evropska komisija 

Upravičenci bodo morali do konca marca na finančno upravo predložiti izjavo, finančna uprava pa bo pomoč v enkratnem znesku izplačala do 20. aprila. Shemo pomoči mora odobriti Evropska komisija. Višina pomoči bo odvisna od prihodkov od prodaje in deleža stroška energije v poslovnih odhodkih. »Pričakujemo, da bo najnižji znesek pomoči 50 evrov, najvišji pa dva milijona evrov,« je še napovedal minister.


Kupi v trgovini

Izpostavljeno
Pot v samoslovenstvo
Zgodovina
39,90€
Nalaganje
Nazaj na vrh