Menu
Košarica
Zapri

Tvoja košarica je prazna.

Zapri
Iskanje

Pahor in Janša gostila diplomatski zbor

Ana Rupar
Za vas piše:
Ana Rupar
Objava: 25. 01. 2022 / 13:56
Oznake: Družba, Slovenija
Čas branja: 4 minute
Nazadnje Posodobljeno: 25.01.2022 / 14:23
Ustavi predvajanje Nalaganje
Pahor in Janša gostila diplomatski zbor
Diplomatskega sprejema se je udeležilo okoli 85 diplomatov. FOTO: Urad predsednika republike /Twitter

Pahor in Janša gostila diplomatski zbor

Novoletni sprejem za diplomatski zbor, ki sta ga na Brdu pri Kranju gostila predsednik republike Borut Pahor in predsednik vlade Janez Janša, je minil v znamenju pandemije, slovenskega predsedovanja Svetu EU, 30-letnice državnosti ter supervolilnega leta.

V nagovoru tujim diplomatom v Sloveniji je na tradicionalnem sprejemu predsednik republike Borut Pahor najprej spregovoril o razmerah v Sloveniji, ki se je po sočasnem izbruhu epidemije in zamenjave oblasti znašla v primežu političnih razhajanj. 

»Pandemija je povsod po svetu, tudi v demokratičnih družbah z dolgo tradicijo, spodbudila preizprašavanje zaupanja v demokratične institucije in njihovo učinkovito delovanje. Tudi pri nas. Prav je, da znamo opaziti nekatere skušnjave, da se pod krinko spopada s krizami omejuje moč neodvisnih institucij. Narobe je, če sleherno ukrepanje v času krize označujemo za napad na demokracijo,« je dejal Pahor in dodal, da bo v času okrevanja v vsem demokratičnem svetu okrepiti temeljne demokratične vrednote in institucije.

V tem pogledu je za Slovenijo v super volilnem letu po njegovih besedah pomembno, da politične sile, »ki realno računajo na vodenje države po volitvah, da pred volitvami umirijo ton splošne razprave in predvolilni čas osredotočijo na prednostne naloge naše države po volitvah«.

Ocenjujem, da nikoli v 30-ih letih nismo imeli tako dobrih odnosov z vsemi štirimi sosednjimi državami kot v zadnjih letih. Na tem je treba graditi. (Borut Pahor)

Mednarodni položaj Slovenije dober in ugoden

Pahor je med drugim spregovoril tudi o položaju Slovenije v mednarodni skupnosti, ki je 30 let po osamosvojitvi »dober in ugoden«. Dotaknil se je tudi izzivov Evropske unije, Zahodnega Balkana in širitve EU ter odnosov z ZDA, Rusijo in Kitajsko.  Glede slednje je dejal, da Slovenija že ves čas zagovarja načelo ene Kitajske, kar je tudi politika EU. »Gospodarsko predstavništvo Taipeia pa bi bilo dobrodošlo, kot je dobrodošlo v večini drugih držav članic EU.« 

Ker zaradi epidemičnih razmer lani takšnega sprejema ni bilo mogoče izpeljati, je Pahor spomnil tudi na dva pomembna dogodka izpred dveh let: vrnitev Narodnega doma v Trstu Slovencem ter skupna obeležitev Slovencev in Avstrijcev 100. obletnice koroškega plebiscita. »Ocenjujem, da nikoli v 30-ih letih nismo imeli tako dobrih odnosov z vsemi štirimi sosednjimi državami kot v zadnjih letih. Na tem je treba graditi.«

Zahvala Janše za pomoč in solidarnost v pandemiji

Tudi predsednik vlade Janez Janša je poudaril, da odnosi s sosedami še nikoli niso bili tako dobri. »Vesel sem, da med nami vladajo močno razumevanje, solidarnost ter intenziven dialog in sodelovanje na številnih področjih.« Ob tem je spomnil, da se letos spominjamo 30. obletnice mednarodnega priznanja Slovenije.

Premier se je zahvalil za solidarnost vsem tistim diplomatom, ki so Sloveniji lani v pandemiji na tak ali drugačen način priskočili na pomoč. »Naš uspeh pri soočanju z izzivi, ki jih prinaša pandemija, bo v prvi vrsti odvisen od usklajenega skupnega ukrepanja, od naše medsebojne solidarnosti, od čuta vzajemne odgovornosti.« Spomnil je na vseh deset ukrepov, ki jih je vlada v času pandemije zasnovala s ciljem omogočiti čim bolj neokrnjeno delovanje gospodarstva in ohranitev delovnih mest. Pot je bila po njegovih besedah pravilna.

Nuncij: Leto 2022 bo za Slovenijo leto številnih možnosti

V imenu diplomatskega zbora je spregovoril doajenu apostolski nuncij Jean-Marie Speich. Ocenil je, da se je v težkih okoliščinah slovenska diplomacija uspešno spoprijela s številnimi izzivi ter že nekaj let dobiva nov in zelo zanimiv zagon. »Zdi se, da je slovenska diplomacija vidna povsod. Diplomatski zbor pozdravlja prizadevanja za spodbujanje stikov, miru in dialoga z vsemi državami.«

Ob napovedanih volitvah je izrazil prepričanje diplomatskega zbora, da »bodo rezultati po 30 letih izkušenj z demokracijo in njenimi različnimi izzivi odražali stvarnost državljanov. Na misel mi je prišel znani aforzem enega od očetov Evropske unije, italijanskega državnika Alcida De Gasperija: 'Politik misli na naslednje volitve. Državnik ap na naslednjo generacijo.' Izbire v letu 2022 bodo vplivale ne le na sedanjost Slovenije, ampak tudi na njeno prihodnost. Sedanja generacija potrebuje upanje, pozitivno vizijo, ki odpira obzorja,« je dejal Speich in dejal, da bo to leto, leto številnih priložnosti za Slovenijo.

Kupi v trgovini

Izpostavljeno
Lambert Ehrlich - Prerok slovenskega naroda
Zgodovina
42,00€
Nalaganje
Nazaj na vrh