Menu
Košarica
Zapri

Tvoja košarica je prazna.

Zapri
Iskanje

Kakšna naj bo prihodnost Evrope?

Za vas piše:
M. M.
Objava: 22. 01. 2022 / 17:32
Oznake: Slovenija
Čas branja: 1 minuta
Nazadnje Posodobljeno: 22.01.2022 / 17:37
Ustavi predvajanje Nalaganje
Kakšna naj bo prihodnost Evrope?
Dan pred zasedanjem so se sestale tudi delovne skupine plenarnega zasedanja in nadaljevale s pripravljalnimi razpravami. Državni sekretar Dovžan je sodeloval v delovni skupini demokracija v EU. FOTO: MZZ

Kakšna naj bo prihodnost Evrope?

V Strasbourgu se je končalo tretje plenarno zasedanje Konference o prihodnosti Evrope, na katerem je potekala razprava o priporočilih evropskih državljanskih forumov o evropski demokraciji, vrednotah in pravicah, pravni državi, varnosti, podnebnih spremembah, okolju in zdravju ter o povezanih priporočilih nacionalnih državljanskih forumov. Slovenijo je zastopal državni sekretar na zunanjem ministrstvu Gašper Dovžan.

Državni sekretar Dovžan je v razpravi o evropski demokraciji izrazil zadovoljstvo, da je Konferenca o prihodnosti Evrope, tudi po zaslugi slovenskega predsedovanja Svetu EU, v prejšnjem semestru prišla do točke, ko naposled razpravljamo o vsebinskih vprašanjih in konkretnih predlogih za prihodnost, so sporočili z zunanjega ministrstva.

Dvojni izvor demokratične legitimnosti EU

Državni sekretar Dovžan je na plenarnem zasedanju izpostavil dvojni izvor demokratične legitimnosti EU. Na konstitutivni ravni ta prihaja od državljanov, ki preko parlamentarnih volitev oblikujejo vlade, ki nato sodelujejo v Svetu EU; osrednji zakonodajni instituciji, ki je izjemnega pomena za spoštovanje načel subsidiarnosti in sorazmernosti. Na konstituirani ravni pa demokratična legitimnost EU izvira pri državljanih, ki na evropskih volitvah izvolijo člane Evropskega parlamenta. Oba izvora demokratične legitimnosti ostajata enako pomembna tudi v luči prihodnjega demokratičnega razvoja EU, ki bo še naprej unija držav in državljanov, je poudaril Dovžan.

Začetek konference lani spomladi

Konferenca o prihodnosti Evrope se je začela spomladi 2021 in naj bi trajala leto dni, spominja STA. Njen namen je okrepiti vitalnost in strateško avtonomijo EU ter njeno vlogo v svetu, za kar si je prizadevalo tudi slovensko predsedovanje Svetu EU. Štirje državljanski forumi so osrednja točka konference o prihodnosti Evrope in evropskim državljanom ponujajo osrednjo vlogo pri oblikovanju prihodnosti EU.

Nalaganje
Nazaj na vrh