Menu
Košarica
Zapri

Tvoja košarica je prazna.

Zapri
Iskanje

Med slovenskim predsedovanjem Svetu EU potrjenih 22 načrtov za okrevanje

Za vas piše:
M. M.
Objava: 11. 01. 2022 / 13:44
Oznake: Slovenija
Čas branja: 1 minuta
Nazadnje Posodobljeno: 11.01.2022 / 13:48
Ustavi predvajanje Nalaganje
Med slovenskim predsedovanjem Svetu EU potrjenih 22 načrtov za okrevanje
Slovenija je drugič v zgodovini predsedovala Svetu EU. FOTO: Tatjana Splichal

Med slovenskim predsedovanjem Svetu EU potrjenih 22 načrtov za okrevanje

V času slovenskega predsedovanja Svetu EU, v katerem je bilo tudi v finančnem smislu v ospredju spopadanje s posledicami covida-19, je bilo potrjenih 22 nacionalnih načrtov za okrevanje.

Slovenski finančni minister Andrej Šircelj je na današnji novinarski konferenci ob predstavitvi dosežkov slovenskega predsedovanja na finančnem področju med drugim dejal, da je Evropska unija v obdobju slovenskega predsedovanja 20 članicam izplačala 54 milijard evrov.

Med potrjenimi načrti tudi slovenski

V šestmesečnem obdobju je bilo po Šircljevih besedah ključno zagotavljanje okrevanja in odpornosti, poroča STA. Med 22 potrjenimi načrti za okrevanje je tudi slovenski, med tem ko Bolgarija, Švedska, Poljska in Madžarska na oceno Evropske komisije še čakajo, Nizozemska pa svojega načrta še ni poslala v Bruselj.

Finančni minister Andrej Šircelj. FOTO: zajem zaslona/Twitter Vlada RSImage caption

»Zgodovinski trenutek«

V drugi polovici minulega leta so voditelji gospodarsko najpomembnejših držav G20 dosegli globalni dogovor o uvedbi najmanj 15-odstotnega minimalnega davka na dobiček velikih podjetij. Šircelj je poudaril, da je omenjeni dogovor zgodovinski trenutek in dosežek.

Predsedovanje zaznamovali rast cen energije in inflacije

Na zasedanjih finančnih ministrov v času slovenskega predsedovanja sta bili v ospredju dve precej pereči temi, rast cen energije in s tem povezana rast inflacije ter oživljena razprava o prenovi evropskih proračunskih pravil. A bistvenih odločitev glede tega v tem času ni bilo. Med zakonodajnimi dosjeji pa je Šircelj izpostavil politični dogovor o posodobitvi pravil za znižane stopnje DDV, ki naj bi v glavnem začela veljati sredi leta. Z novimi pravili se posodablja seznam blaga in storitev, za katere so dovoljene nižje davčne stopnje ali oprostitve v skladu z digitalnimi in zelenimi prioritetami ter prizadevanji za zaščito javnega zdravja.



Kupi v trgovini

Mož neuklonljivih ramen
Zgodovina
29,90€
Nalaganje
Nazaj na vrh