Menu
Košarica
Zapri

Tvoja košarica je prazna.

Zapri
Iskanje

Hojs: Največji dosežek je skupna izjava o Afganistanu

Za vas piše:
M. M.
Objava: 29. 12. 2021 / 17:52
Oznake: Politika
Čas branja: 1 minuta
Nazadnje Posodobljeno: 29.12.2021 / 17:57
Ustavi predvajanje Nalaganje
Hojs: Največji dosežek je skupna izjava o Afganistanu
Notranji minister Aleš Hojs. FOTO: Ministrstvo za notranje zadeve RS

Hojs: Največji dosežek je skupna izjava o Afganistanu

Minister za notranje zadeve Aleš Hojs je ob izteku slovenskega predsedovanja Svetu EU med drugim ocenil, da je enega od ključnih dosežkov naša država dosegla že takoj v začetku predsedovanja, in sicer s skupno izjavo glede Afganistana.

»Po dolgih letih smo dosegli to, da smo se notranji ministri povsem uskladili,« je minister Hojs osvetlil pomen skupne izjave o razmerah v Afganistanu. 

Drugačen pristop kot leta 2015

»Vsi smo se strinjali, da bomo tokrat k reševanju migracij pristopili precej drugače kot leta 2015.« Tudi zaradi tega odločnega in enotnega glasu EU doslej ni bilo večjega migracijskega pritiska iz Afganistana, o katerem se je govorilo pred tem, poudarjajo na notranjem ministrstvu in dodajajo, da je skupni izjavi sledilo sprejetje akcijskega načrta za boj proti terorizmu in potrditev enotnega postopka za okrepljene varnostne preglede oseb na zunanjih mejah EU.

Odprta vrata Hrvaški v schengensko območje

»Prav tako pomemben dosežek se je zgodil ob zaključku našega predsedovanja. To je bila potrditev sklepov Sveta EU, s katerimi smo na široko odprli vrata Hrvaški za vstop v schengensko območje,« je izpostavil minister. Soglasna potrditev sklepov je prvi formalni korak v smeri končne odločitve Sveta o širitvi schengenskega območja.

Nedokončan tretji trialog

Minister Hojs je med največje razočaranje slovenskega predsedovanja uvrstil dejstvo, da Slovenija ni uspela dokončati vseh treh trialogov z Evropskih parlamentom in Evropsko komisijo o mandatu Europola, navaja STA. Dva so uspešno zaključili, pri tretjem pa je Francija na koncu umaknila svoje načelno soglasje. »Jaz si to predstavljam tako, da so pač želeli nekaj zadržati tudi za svoje predsedovanje,« je dejal Hojs.


Nalaganje
Nazaj na vrh