Zapri
Iskanje

Minister Logar: Izboljšan ugled slovenske diplomacije v svetu

Za vas piše:
M. M.
Objava: 23. 12. 2021 / 12:59
Oznake: Politika, Slovenija
Čas branja: 2 minuti
Nazadnje Posodobljeno: 23.12.2021 / 13:28
Ustavi predvajanje Ustavi predvajanje

Minister Logar: Izboljšan ugled slovenske diplomacije v svetu

Minister Logar: Izboljšan ugled slovenske diplomacije v svetu
Slovenski zunanji minister Anže Logar. FOTO: Twitter MZZ
Ob zaključku slovenskega predsedovanja Svetu EU je zunanji minister dr. Anže Logar ocenil minulo šestmesečno obdobje in dejal, da »odzivi mednarodne skupnosti kot tudi sporočila najvišjih predstavnikov držav jasno kažejo na to, da smo izboljšali ugled, mesto in tudi domet slovenske diplomacije v svetu.«

Po Logarjevih besedah uspešno predsedovanje predstavlja tudi dobro popotnico za kandidaturo Slovenije za nestalno članico Varnostnega sveta Združenih narodov. Med ključne dosežke slovenskega predsedovanja je uvrstil soglasje med državami članicami na področjih odpornosti Unije za prihajajoče krize, vključno s kibernetskimi grožnjami, in digitalne preobrazbe.

Ob predstavitvi je Logar omenil tudi dosežke pri vzpostavljanju evropske zdravstvene unije in doseženo soglasje o okrepljenih mandatih Evropske agencije za zdravila (Ema) in Evropskega centra za obvladovanje in preprečevanje bolezni (ECDC). Spomnil je še na vzpostavitev novega evropskega organa za pripravljenost in odzivanje na izredne zdravstvene razmere Hera.

Sklep o širitvi EU

Na področju evropske zunanje politike je Logar kot najpomembnejši dosežek izpostavil dogovor o sklepih o širitvi EU, ki predstavljajo osnovo za začetek medvladne konference z Albanijo in Severno Makedonijo. Po ministrovih pričakovanjih naj bi se zgodilo v prvi polovici prihodnjega leta.

V Sloveniji potekalo 219 dogodkov

V sklopu drugega predsedovanja Slovenije Svetu EU je v zadnjega pol leta v Sloveniji potekalo 219 dogodkov, od tega 32 na ministrski ravni. Slovenija je vodila 1413 sestankov delovnih skupin te institucije. Stroški slovenskega predsedovanja znašajo predvidoma 64 milijonov evrov.

Dvig prepoznavnosti

Kot je na novinarski konferenci povedal zunanji minister, se je naša prepoznavnost dvignila na precej višji nivo, »kar pomeni, da bomo lažje pristopili do mednarodnih partnerjev, s katerimi doslej še nismo imeli tesnejših povezav.« Prav omenjena kandidatura po njegovem mnenju ponuja odlično priložnost, da pridobljene izkušnje in znanje uporabimo za dosega tega nacionalnega cilja, poroča STA. Za izvolitev bi Slovenija potrebovala 129 glasov.

Podprite Družino!

Članek, ki ga brez omejitev berete, za vas posebej ustvarja uredništvo spletnega medija Družina.

Medtem ko so članki tednika Družina, prilog in revij tudi v digitalni obliki dostopni samo naročnikom, želimo, da bi bile naše dnevne novice o družbi in Cerkvi še naprej brezplačne in prosto dostopne vsem na spletu.

Zato vas prosimo, da nas podprete z darom v sklad za razvoj.

Tako boste bistveno pripomogli, da se bo glas slovenskih katoličanov slišal tudi na spletu in preko družabnih omrežij.

Družina d.o.o., Krekov trg 1, 1000 Ljubljana
SI56 02014-0015204714, odprt pri NLB

Sklic: 00  76805Hvala že v naprej za vaš prispevek!

Uredništvo spletnega medija Družina 

Nalaganje
Nazaj na vrh