Menu
Košarica
Zapri

Tvoja košarica je prazna.

Zapri
Iskanje
Zgodovina

Neoprostljivo

Komunistični zločini nad ženskami in otroki na slovenskem

Zgodovina

Neoprostljivo

Komunistični zločini nad ženskami in otroki na slovenskem

O nasilju nad ženskami in otroki, ki bi poleg ostarelih, bolnih, ranjencev in invalidov kot najranljivejša družbena skupina morali ne glede na ča... Več
24,90€
Zmanjšaj
Dodaj
Na zalogi
Dostava: 2-4 dni
Neoprostljivo
Neoprostljivo
24,90€

Lastnosti

Koda: 9789610411017
Avtor: Milko Mikola
Založba: Družina
Leto izdaje: 2024
Število strani: 238
Vezava: Mehka z zavihki
Mere: 165 x 235 mm
ISBN: 978-961-04-1101-7

O izdelku

Dr. Milko Mikola je zgodovinar, upokojeni arhivist Zgodovinskega arhiva Celje, nekdanji vodja Sektorja za popravo krivic in za narodno spravo pri Ministrstvu za pravosodje, vztrajen raziskovalec povojnega komunističnega nasilja na Slovenskem, avtor številnih publikacij. Za knjigo Rdeče nasilje. Represija v Sloveniji po letu 1945 je leta 2013 prejel Zoisovo priznanje, najvišjo državno nagrado za dosežke na področju znanstvenoraziskovalnega dela.

Po doslej ugotovljenih podatkih Inštituta za novejšo zgodovino so pripadniki komunističnih vojaških formacij med vojno in po njej na Slovenskem umorili 2.314 žensk in 617 mladoletnih oseb (otrok). 

Priznati je seveda treba, da so enake zločine izvajali tudi pripadniki drugih vojaških formacij na Slovenskem, vendar še zdaleč ne v tolikšni meri in s tako krutostjo.

Knjiga prinaša sistematičen in podroben prikaz izvajanja nasilja med vojno (z opisi številnih partizanskih umorov po posameznih slovenskih pokrajinah) in po njej, upoštevajoč koncentracijska taborišča za ženske in otroke, kazenske ustanove za ženske, prisilno delo ter sodne umore.


Odlomek:

K pisanju te knjige me je spodbudilo predvsem sočutje do vseh žensk in otrok na Slovenskem, ki so med vojno in po njej postali žrtve komunističnega nasilja. Z njo želim predvsem preprečiti, da bi bilo to nasilje kdaj pozabljeno, ker bi to lahko imelo za posledico, da bi se nekoč ponovilo.

Dodatno spodbudo za njeno pisanje pa mi je dalo to, da nekateri apologeti propadlega komunističnega režima na Slovenskem še danes poudarjajo, kako so bili komunisti tisti, ki so slovenskim ženskam prvi dali volilno pravico in jim omogočili njihovo emancipacijo. Takšne njihove trditve so ne le popolnoma nesmiselne, saj volilna pravica v totalitarizmu nima nikakršnega pomena, ampak zvenijo tudi nadvse cinično ob dejstvu, da so bili v vsej zgodovini slovenskega naroda ravno komunisti prvi, ki so dvignili roko nad slovenske matere, dekleta in celo nad otroke ter nad njimi zagrešili najhujše zločine.

Podobni izdelek

Jaz sem N
Zgodovina
19,90€

Želite obdariti svoje najdražje? Obiščite trgovino Aleteia.

Več

Povezani članki

Nazaj na vrh