Menu
Košarica
Zapri

Tvoja košarica je prazna.

Zapri
Iskanje

Minister Logar poudarja sredozemsko naravnanost Slovenije

Za vas piše:
M. M.
Objava: 30. 11. 2021 / 08:01
Oznake: Politika, Slovenija
Čas branja: 2 minuti
Nazadnje Posodobljeno: 30.11.2021 / 08:07
Ustavi predvajanje Nalaganje
Minister Logar poudarja sredozemsko naravnanost Slovenije
Minister dr. Logar je v svojih nastopih poudaril sredozemsko naravnanost Slovenije in se zavzel za tesnejše sodelovanje v regiji.

Minister Logar poudarja sredozemsko naravnanost Slovenije

Slovenski zunanji minister dr. Anže Logar se je v Barceloni udeležil šestega ministrskega zasedanja regionalnega foruma Unije za Sredozemlje (UzS) ter ministrskega srečanja EU z državami južnega sosedstva.

Minister Logar je v govoru na ministrskem zasedanju izpostavil nekatere skupne izzive, kot so pandemija covida-19, grozeče posledice podnebnih sprememb, migracije in kibernetske grožnje. Pri tem je podčrtal pomen skupnega odzivanja in krepitve odpornosti, za kar se zavzema Slovenija tudi v okviru svojega tokratnega predsedovanja Svetu EU, pojasnjujejo na zunanjem ministrstvu.

Osrednji forum za dialog

Po oceni ministra Unija za Sredozemlje (UzS) ostaja osrednji forum za dialog in sodelovanje v Sredozemlju. Slovenija je njena aktivna članica, tako na področju kreativnih industrij, kjer skupaj z UzS organizira vsakoletni dogodek kreativni forum, kot tudi na področju pozitivne agende za mlade. Na pobudo Slovenije je Unija za Sredozemlje Pozitivno agendo za mlade prevzela v svoj akcijski načrt iz leta 2017. »Podpora izobraževanju in raziskavam, sodelovanje pri digitalni preobrazbi, podnebnih spremembah in varnosti so le nekatere od tem za močnejša skupna prizadevanja. Slovenija kot nova članica skupine EUMED vedno dejavno spodbuja sodelovanje v tej regiji,« je med drugim poudaril minister Logar.

Slovenija prav tako gosti sedež evro-sredozemske univerze EMUNI, ene od dveh evro-sredozemskih univerz pod okriljem Unije za Sredozemlje, ki je bila ustanovljena med prvim predsedovanjem Slovenije Svetu EU.

Skupen boj proti podnebnim spremembam

Na srečanju ministrov Evropske unije ter držav južnega sosedstva pa je bila osrednja točka razprave podnebna kriza in skupno delovanje proti podnebnim spremembam. Logar je izpostavil, da podatki kažejo, da se Sredozemlje segreva 20 odstotkov hitreje od svetovnega povprečja. Predstavil je nekaj ukrepov Slovenije, posebno na področju boja proti poplavam ter ohranjanju biodiverzitete in dodal: »Močno smo povezani in morali bi si prizadevati reševati skupne izzive z dialogom, sodelovanjem in partnerstvom. Podnebne krize nas spodbujajo k pospešenemu prehodu v zeleno gospodarstvo in celostnemu upravljanju voda.«


Nalaganje
Nazaj na vrh