Zapri
Iskanje

Razsežnosti katastrofe na Tongi

Za vas piše:
T. M.
Objava: 18. 01. 2022 / 17:59
Oznake: Družba, Svet
Čas branja: 2 minuti
Nazadnje Posodobljeno: 18.01.2022 / 18:03
Ustavi predvajanje Ustavi predvajanje

Razsežnosti katastrofe na Tongi

Razsežnosti katastrofe na Tongi
Fotografija je simbolična. FOTO: Pexels
Po sobotnem izbruhu podvodnega vulkana Hunga-Tonga-Hunga-Ha'apai v bližini Tonge, ki je sprožil tudi cunami, današnji novi podatki in sporočilo s strani tamkajšnje vlade natančneje razkrivajo stopnjo uničenja v državi.

Urad Združenih narodov za usklajevanje humanitarnih zadev je sporočil, da so izvidniški preleti potrdili »znatno gmotno škodo« na otokih Mango in Fonoi, posnetki satelitskega centra ZN pa so prikazali hude posledice nesreče tudi na otočku Nomuka. Na glavnem otoku Tongatapu naj bi bilo poškodovanih več kot 100 hiš, od tega je okoli polovica hiš popolnoma uničenih.

Komunikacija s Tongo še vedno otežena 

Prvič po sobotni katastrofi je uradno sporočilo za medije danes, 18. januarja, objavila tudi vlada Tonge. V njem so zaenkrat potrdili tri smrtne žrtve (dva domačina in ena britanska državljanka), veliko oseb je poškodovanih. 

Komunikacija s Tongo je sicer še vedno otežena zaradi poškodovanih podmorskih kablov, prav tako zaradi poškodbe mednarodnega optičnega kabla ne deluje internet.

Tongo sestavlja več kot 170 otokov in otočkov na območju v Tihem oceanu. V državi živi okoli 100.000 ljudi, večina na glavnem otoku Tongatapu.

Vlada Tonge je v sporočilu zapisala, da je »pomorski in zračni promet še vedno onemogočen zaradi poškodovanih pomolov in pepela, ki prekriva pristajalne steze. Vsi leti so do nadaljnjega prestavljeni, dokler na letališčih poteka čiščenje.« 

Svetovna zdravstvena organizacija pa je danes, 18. januarja, sporočila, da je njihov uradnik za zvezo s Tongo Yutaro Setoya »odigral ključno vlogo pri povezovanju države s preostalim svetom prek satelitskih zvez«. Pri WHO so opozorili tudi na pepel in prah v ozračju in dodali, da »vlada prebivalcem svetuje, naj ostanejo v zaprtih prostorih, uporabljajo zaščitne maske in pijejo le ustekleničeno vodo«. 

Podvodni vulkan, ki leži približno 2000 kilometrov severovzhodno od Nove Zelandije, je izbruhnil v soboto, 15. januarja. Šlo naj bi za najsilovitejši izbruh na svetu v zadnjih 30 letih.

Oblasti in organizacije z vsega sveta se medtem trudijo, da bi na Tongo poslale humanitarno pomoč. Nova Zelandija je po poročanju tujih medijev na pot že poslala ladje s humanitarno pomočjo, Avstralija pa je poleg ladij pripravila tudi letalo, ki bo moralo počakati na očiščenje pristajalnih stez. 

Cunami je poleg Tonge prizadel še Novo Zelandijo, Japonsko, Aljasko in Južno Ameriko.


Podprite Družino!

Članek, ki ga brez omejitev berete, za vas posebej ustvarja uredništvo spletnega medija Družina.

Medtem ko so članki tednika Družina, prilog in revij tudi v digitalni obliki dostopni samo naročnikom, želimo, da bi bile naše dnevne novice o družbi in Cerkvi še naprej brezplačne in prosto dostopne vsem na spletu.

Zato vas prosimo, da nas podprete z darom v sklad za razvoj.

Tako boste bistveno pripomogli, da se bo glas slovenskih katoličanov slišal tudi na spletu in preko družabnih omrežij.

Družina d.o.o., Krekov trg 1, 1000 Ljubljana
SI56 02014-0015204714, odprt pri NLB

Sklic: 00  76805Hvala že v naprej za vaš prispevek!

Uredništvo spletnega medija Družina 

Nalaganje
Nazaj na vrh