Menu
Košarica
Zapri

Tvoja košarica je prazna.

Zapri
Iskanje

Vulkan na La Palmi še vedno bruha, lava porušila cerkev [VIDEO]

Za vas pišejo:
T. M., Mojca M. Štefanič
Objava: 28. 09. 2021 / 09:54
Oznake: Družba, Svet
Čas branja: 2 minuti
Nazadnje Posodobljeno: 28.09.2021 / 15:24
Ustavi predvajanje Nalaganje
Vulkan na La Palmi še vedno bruha, lava porušila cerkev [VIDEO]
FOTO: Pexels.

Vulkan na La Palmi še vedno bruha, lava porušila cerkev [VIDEO]

Na španskem otoku La Palma, ki je del Kanarskih otokov, je v nedeljo, 19. septembra, izbruhnil vulkan, lava, ki je zalila mesto Todoque, pa je porušila tamkajšnjo župnijsko cerkev.

V teh dneh je vulkan na La Palmi močno prestrašil tamkajšnje prebivalce in ogrozil njihova življenja. Po kratkem premoru, ko je nehal bruhati lavo, pa se izbruhi znova nadaljujejo. Vulkanologi pojasnjujejo, da tovrstne kratke prekinitve niso nič neobičajnega.

Lava se medtem še naprej približuje morju, zato so v več krajih na otoku morali odrediti prepoved izhoda iz hiš. Ob stiku razbeljene lave, ki ima okoli 1000 stopinj Celzija, s slano morsko vodo bi se namreč lahko razvili tudi strupeni plini. 

Odgovorni so v teh dneh sprostili promet na letališču na severnem delu otoka. S pristajalne steze so očistili vulkanski prah, da bodo letala lahko spet pristajala. Napovedani so tudi že nekateri poleti na in z otoka.


Lava ogroža cerkve in druge stavbe

Teden dni po izbruhu vulkana s Kanarskih otokov poročajo, da je v mestu Todoque na La Palmi lava uničila tamkajšnjo župnijsko cerkev. Podobe, ki jih je minuli konec tedna objavila tamkajšnja televizija, kažejo mogočne potoke lave, ki se valijo proti morju, zaradi premikajoče gmote pa se je porušil cerkveni zvonik. Gasilci so poskušali svetišče zavarovati, vendar je bila sila narave močnejša.

Lava je na otoku La Palma uničila že več kot 460 stavb.

Lava je sicer po navedbah krajevnih medijev na otoku La Palma uničila že več kot 460 stavb. Od izbruha vulkana so na varno preselili že na tisoče ljudi. Španska vlada namerava otok na današnji seji razglasiti za območje naravne katastrofe. Kako dolgo bo vulkan še bruhal, zaenkrat ni jasno.

Tudi papež Frančišek je med nedeljskim angelusom izrazil svojo solidarnost z vsemi prizadetimi v tej naravni katastrofi. Kot je dejal, je posebej blizu tistim otočanom, ki so morali zaradi izbruha vulkana zapustiti svoje domove: »Molimo za vse te ljudi, ki jim je povzročeno tolikšno trpljenje, in za njihove reševalce.«

Kupi v trgovini

Novo
Konec krščanske civilizacije
Filozofija in esejistika
22,90€
Nalaganje
Nazaj na vrh