Menu
Košarica
Zapri

Tvoja košarica je prazna.

Zapri
Iskanje

Milano: mladi okoljevarstveniki o krepitvi podnebne ambicije

Mojca Masterl Štefanič
Za vas piše:
Mojca Masterl Štefanič
Objava: 28. 09. 2021 / 07:58
Oznake: Družba, Politika, Svet
Čas branja: 2 minuti
Nazadnje Posodobljeno: 28.09.2021 / 08:10
Ustavi predvajanje Nalaganje
Milano: mladi okoljevarstveniki o krepitvi podnebne ambicije
Vanessa Nakate, mlada podnebna aktivistka iz Ugande FOTO: Wikipedia

Milano: mladi okoljevarstveniki o krepitvi podnebne ambicije

V Milanu se danes začenja tridnevna podnebna konferenca mladih okoljevarstvenikov, ki jo pred globalno podnebno konferenco COP26 v britanskem Glasgowu pripravlja Italija. Udeležence naj bi nagovoril tudi papež Frančišek.

Po navedbah STA bosta osrednji govornici prvega dne srečanja mladi podnebni aktivistki, Ugandčanka Vanessa Nakate in Švedinja Greta Thunberg, med dogodkom pa se bodo na mlade z nagovori obrnili številni svetovni voditelji.

Velika Britanija kot gostiteljica in Italija v partnerstvu pripravljata vse potrebno za letošnjo podnebno konferenco Združenih narodov v Glasgowu, na kateri bodo med ključnimi nalogami držav dokončanje knjige pravil za izvajanje pariškega podnebnega sporazuma, zagotovitev obljubljenih sredstev za podnebno pomoč revnejšim državam in krepitev podnebne ambicije.

Med dogodkom se bodo na mlade z nagovori obrnili številni svetovni voditelji.

Eden od dogodkov v sklopu priprav na svetovno srečanje je tudi podnebna konferenca mladih Youth4Climate, ki se bo tematsko osredinila prav na krepitev omenjene ambicije. V Milanu se bodo zbrali delegati, stari od 15 do 29 let, izbrani v posebnem izbirnem postopku, pri njihovi izbiri pa so bili pripravljalci pozorni predvsem na uravnoteženost po spolu in območju, s katerega prihajajo.

Izbrani delegati bodo razpravljali o štirih glavnih temah, in sicer podnebni ambiciji, trajnostnem okrevanju po epidemiji koronavirusne bolezni, vključevanju nedržavnih akterjev v boj proti podnebni krizi in o podnebno zavedni skupnosti. Po treh dneh razprav bodo predvidoma 30. septembra sprejeli zaključni dokument, ki bo predstavljen tako delegatom držav na pripravljalnem podnebnem predvrhu v Milanu med 30. septembrom in 2. oktobrom kot tudi delegatom na COP26 v Glasgowu.

Udeleženci srečanja v Milanu v sredo med drugim pričakujejo video nagovor papeža Frančiška.

Med govorci, ki bodo danes nagovorili mlade, je izvršna tajnica tajništva Okvirne konvencije Združenih narodov o podnebnih spremembah (UNFCCC) Patricia Espinosa, v sredo med drugim pričakujejo video nagovor papeža Frančiška, v četrtek se bo nanje v živo obrnil italijanski premier Mario Draghi, virtualno pa britanski premier Boris Johnson in glavni tajnik Združenih narodov Antonio Guterres.

Velika Britanija bi morala COP26 gostiti že lani, vendar je bilo srečanje prestavljeno zaradi globalne koronaepidemije. Letos so gostitelji trdno odločeni izvesti uspešno podnebno konferenco, ki je predvidena med 31. oktobrom in 12. novembrom.

Kupi v trgovini

Izpostavljeno
Pot v samoslovenstvo
Zgodovina
39,90€
Nalaganje
Nazaj na vrh