Menu
Košarica
Zapri

Tvoja košarica je prazna.

Zapri
Iskanje

Na kratko: Od danes obvezne e-vinjete

Za vas piše:
Spletno uredništvo
Objava: 01. 02. 2022 / 07:20
Oznake: Slovenija, Svet
Čas branja: 4 minute
Nazadnje Posodobljeno: 01.02.2022 / 15:38
Ustavi predvajanje Nalaganje
Na kratko: Od danes obvezne e-vinjete
Cene e-vinjet ostajajo nespremenjene. FOTO: Spletna stran DARS

Na kratko: Od danes obvezne e-vinjete

Z današnjim dnem se dokončno poslavljajo vinjete v obliki nalepk. Za vožnjo po avtocestah in hitrih cestah so po novem obvezne elektronske vinjete.

E-vinjeta po novem ni več vezana na koledarsko leto, temveč velja eno leto od izbranega datuma. Tiste, ki e-vinjete še niso kupili, Dars opozarja, da je treba biti pri spletnem nakupu še posebej pozoren pri vnosu registrske številke. Poleg registrske številke je treba preveriti tudi cestninski razred. Pomembno je, ali e-vinjeto kupujemo za osebno vozilo, za kombinirano vozilo ali za motorno kolo. M. M.

Namesto Žana Koširja bo zastavo nosil Rok Marguč

Olimpijski komite Slovenije je sporočil, da bo namesto Žana Koširja, ki je bil prvotno predviden kot eden od dveh nosilcev slovenske zastave na odprtju olimpijskih iger v Pekingu, a je še vedno v izolaciji zaradi okužbe z novim koronavirusom, slovensko zastavo nosil Rok Marguč. »Žal koronavirus ne počiva, zato je moralo vodstvo olimpijske reprezentance sprejeti odločitev in namesto Žana Koširja, ki je še vedno v izolacijskem hotelu, za nosilca slovenske zastave poleg Ilke Štuhec izbrati Roka Marguča,« je zapisano v sporočilu za javnost OKS. T. M.

Na voljo 11.800 vpisnih mest

Ministrstvo za izobraževanje, znanost in šport je objavilo razpis za vpis v višje strokovno izobraževanje v študijskem letu 2022/2023. Na javnih višjih strokovnih šolah in višjih strokovnih šolah s koncesijo je razpisanih 4290 mest za redni študij. Javne višje strokovne šole ob razpisujejo še 3435 mest za izredni študij. Ponudbo vpisnih mest za izredne študente dopolnjujejo zasebne višje strokovne šole, ki razpisujejo še dodatnih 4.075 vpisnih mest. Skupaj je tako na voljo 11.800 mest. Prvi prijavni rok traja od 15. februarja do 18. marca, drugi pa od 25. do 31. avgusta. M. M.

ZDA: dokončna zelena luč za cepivo Moderne

Ameriška uprava za hrano in zdravila (FDA) je včeraj potrdila uporabo cepiva podjetja Moderna proti covidu-19 za starejše od 18 let, poroča STA. Cepivo Moderne je sicer v uporabi že več kot leto dni, vendar na podlagi začasne odobritve. Redno zeleno luč je v ZDA doslej dobilo le cepivo Pfizerja in BioNTecha. Redna odobritev pomeni, da bo Moderna lahko odslej sama prodajala svoje cepivo neposredno potrošnikom. Cepivo Moderne z imenom spikevax je sploh prvi proizvod Moderne, ki ima zeleno luč FDA. Po podatkih proizvajalca je cepivo pol leta po drugem odmerku 93-odstotno učinkovito. M. M. Š. 

Štipendije za bodoče kuharje in natakarje

Štipendijo za deficitarne poklice bodo v šolskem letu 2022/2023 lahko pridobili tudi dijaki, ki bodo prvič obiskovali 1. letnik in se bodo izobraževali v programu gastronom-hotelir za poklic kuhar, natakar, so sporočili z ministrstva za gospodarski razvoj in tehnologijo. Dodelili bodo do 1000 štipendij, znašala pa bo 102,40 evrov mesečno. M. M.

Ekvador: v poplavah v prestolnici umrlo najmanj 11 ljudi

V ekvadorski prestolnici Quito je včeraj umrlo najmanj 11 ljudi, 32 pa je bilo ranjenih, potem ko so najhujše poplave v skoraj dveh desetletjih sprožile ogromen zemeljski plaz, poroča STA. Tok vode s pobočja vulkana Pichincha, ki se dviga nad glavnim mestom, je skupaj s kamenjem in blatom odplaknil avtomobile ter poplavil hiše in ulice. Zaradi močnega naliva se je smrtonosni tok z bližnjega pobočja najprej spustil na športno igrišče, kjer je bilo več ljudi. Župan Quita je sprva sporočil, da je zaradi poplav umrlo 11 ljudi, 15 jih je bilo ranjenih, porušilo pa se je osem objektov, toda oblasti so pozneje to številko popravile na 32 ranjenih in dodale, da so prizadete družine namestili v območna zavetišča. Samo v ponedeljek je v Quitu padlo 75 litrov dežja na kvadratni meter, kar je rekordna številka, kakršne niso imeli od leta 2003. M. M. Š.

V Afganistanu izginila dva časnikarja

V Afganistanu sta včeraj izginila dva časnikarja televizijske postaje Ariana, in sicer dan po oddaji, v kateri je gost v razpravi v živo ostro kritiziral talibane, poroča STA. Kot je razvidno s posnetkov varnostnih kamer, so oboroženi moški, ki so se peljali z vladnimi avtomobili, časnikarja aretirali pred vrati televizijske postaje. Brat enega od izginulih časnikarjev je povedal, da ju zadržuje talibanska obveščevalna služba. Čeprav so talibani obljubljali, da bodo drugič na oblasti vladali mehkeje, so počasi že začeli omejevati svoboščine državljanov Afganistana, zaradi prekinitve mednarodne pomoči pa je v državi zavladala katastrofalna humanitarna kriza. M. M. Š.

Kitajsko novo leto v znamenju tigra

Na Kitajskem začenjajo lunarno novo leto, ki bo v znamenju tigra, poroča STA. Lunarno novo leto sicer praznujejo v večini vzhodnoazijskih držav. Praznovanje zaznamujejo družinska slavja s paradami in molitvami za prihajajoče leto. Začetek novega leta pomeni tudi začetek pomladi, vsako leto pa ga obeležijo na drugo mlado luno po zimskem solsticiju. M. M.


Nalaganje
Nazaj na vrh