Menu
Košarica
Zapri

Tvoja košarica je prazna.

Zapri
Iskanje

Na kratko: ZDA obtožile Rusijo, da načrtuje napad na Ukrajino

Za vas piše:
Spletno uredništvo
Objava: 04. 02. 2022 / 10:38
Čas branja: 2 minuti
Nazadnje Posodobljeno: 04.02.2022 / 16:13
Ustavi predvajanje Nalaganje
Na kratko: ZDA obtožile Rusijo, da načrtuje napad na Ukrajino
FOTO: Pexels

Na kratko: ZDA obtožile Rusijo, da načrtuje napad na Ukrajino

ZDA imajo dokaze, da Rusija načrtuje napad na Ukrajino pod pretvezo, je v četrtek, 3. februarja, po poročanju tujih medijev dejal tiskovni predstavnik Pentagona John Kirby.

Moskva naj bi načrtovala objavo posnetkov lažnega napada ukrajinskih enot na Ruse. »Imamo informacije, da bodo Rusi verjetno ustvarili pretvezo za invazijo,« je dejal Kirby. Pojasnil je, da v Moskvi načrtujejo inscenirani napad ukrajinskih enot ali obveščevalcev na ruskem ozemlju ali proti rusko govorečim osebam. V Moskvi so navedbe zanikali. Tiskovni predstavnik Kremlja Dmitri Peskov je dejal, da to niso prva takšne obtožbe na račun Rusije. Ruski veleposlanik pri EU Vladimir Čižov pa je dejal, da Moskva ne načrtuje nikakršne pretveze na napad na Ukrajino. Rusija je nakopičila več kot 100.000 vojakov na meji z Ukrajino in ZDA so prepričane, da je to priprava na invazijo, za katero v Moskvi potrebujejo le še povod. V Moskvi obtožbe o načrtovanju napada na Ukrajino zanikajo. T. M. 

V četrtek potrjenih 11.668 okužb s koronavirusom

V četrtek, 3. februarja, je bilo v Sloveniji ob 3808 PCR-testih in 103.514 hitrih antigenskih testih potrjenih 11.668 okužb s koronavirusom. Po oceni Nacionalnega inštituta za javno zdravje je v Sloveniji trenutno 194.969 primerov aktivnih okužb. Z enim odmerkom cepiva proti covidu-19 je po podatkih NIJZ cepljenih 1.261.633 ljudi, polno cepljenih pa je 1.212.493 oseb. T. M.

V Indiji covid terjal več kot pol milijona žrtev

Covid-19 je v Indiji doslej terjal več kot pol milijona smrtnih žrtev, so danes, 4. februarja, sporočile indijske oblasti. Številni strokovnjaki sicer menijo, da je številka močno podcenjena in je bilo žrtev precej več. Od začetka pandemije je v Indiji zaradi koronavirusa umrlo 500.055 ljudi, od tega 1072 v zadnjih 24 urah, je po poročanju tujih medijev sporočilo indijsko ministrstvo za zdravje. Zabeležili so tudi skoraj 42 milijonov okužb, kar Indijo uvršča na drugo mesto na svetu za ZDA po število okuženih. T. M. 

Umrl Marko Brecelj

V starosti 70. let je po hudi bolezni umrl kantavtor, glasbenik, mladinski in socialni delavec ter aktivist Marko Brecelj. Bil je ustanovitelj zasedbe Buldožer, pri kateri je bil avtor večine besedil in pevec. Od začetka 90. let je vodil koprski Mladinski kulturni center, bil nekajkrat županski kandidat v Kopru in med letoma 2003 in 2007 mestni svetnik. Kot znani provokator je strupene puščice večkrat usmeril tudi v Katoliško cerkev, leta 2003 je denimo pred velikim šmarnom s somišljeniki oblepil zvonove v koprski stolnici s tapisonom in tako preprečil praznično zvonjenje. J. P.

Nalaganje
Nazaj na vrh