Menu
Košarica
Zapri

Tvoja košarica je prazna.

Zapri
Iskanje

Lovska maša v Murski Soboti

Za vas piše:
Spletno uredništvo
Objava: 21. 06. 2022 / 18:55
Čas branja: 3 minute
Nazadnje Posodobljeno: 21.06.2022 / 19:02
Ustavi predvajanje Nalaganje
Lovska maša v Murski Soboti
V Murski Soboti so obeležili že 24. lovsko mašo za pokojne in žive lovce. FOTO: Lovska družina MS

Lovska maša v Murski Soboti

Stolni župnik župnije Murska Sobota Goran Kuhar je v nedeljo, 19. junija, obhajal slovesno sveto mašo za vse pokojne in žive lovce Lovske družine Murska Sobota.

Murskosoboški lovci, njihovi svojci in drugi verniki so se zbrali pod pokritim prostorom Lovske družine Murska Sobota v lovskem revirju v Krogu, kjer so sredi idilične narave ob kroški gramoznici obhajali sveto mašo. Tako bogoslužje kot druženje po slovesnosti so s skupnimi močmi pripravili Lovska družina Murska Sobota, lovski revir Krog in župnija Murska Sobota.

Župnik Goran je v pridigi spregovoril o liku in obleki lovca, kajti vsaka obleka na človeku sporoča njegov značaj in pomen. Marsikaj spoznamo o človeku na podlagi njegovih oblačil: bodisi, da je bogat, ker ima drage obleke, ali pa siromak, ker je oblečen bolj revno. Po oblačilih prepoznamo tudi različne službe: lovce, policiste, gasilce, duhovnike … Vsakdo pa lahko po obleki drugega tudi presodi, kako ta človek ceni samega sebe in svoje življenje, ali je urejen ali zapuščen, morda celo zanemarjen skupaj z obleko. Obleka marsikaj pove o človeku. 

Obleka spremlja človeka od začetka, od rojstva, pa vse do smrti.

V Jezusovem času so po obleki prepoznali, kdo komu pripada, po obleki so prepoznali, kdo je rimski državljan, po obleki so prepoznali juda in tiste, ki niso bili judovske vere. Obleka spremlja človeka od začetka, od rojstva, pa vse do smrti. Adam in Eva sta v svojih oblekah iz smokvinih listov trpela, zato jima je Bog dal novo obleko iz živalskih kož. 

Po besedah župnika Gorana naj bi človek vsako obleko – in to seveda velja tudi za lovce - nosil s dostojanstvom in ponosom. Župnik se je lovcem zahvalil za delo, ki ga opravljajo kot varuhi narave, kot plemenito poslanstvo, ko se s puško ob rami odpravijo na lov, v skrbi za prostoživečo divjad. Zahvalil se jim je za skrb in vzdrževanje lovskega doma, lovskih prež in drugih lovskih naprav, za zimsko hranjenje živali in podobno. 

Vsakoletni namen lovske maše je druženje lovcev z domačini ter vsemi, ki radi imajo naravo in divje živali.

Po lovski maši se je vsem, ki so se udeležili slovesnosti, v imenu Lovske družine Murska Sobota - lovski revir Krog zahvalil tudi Marjan Štiblar, lepim željam se je pridružil še novi starešina Štefan Varga. Mašno daritev so s cerkvenim petjem obogatile kapelske pevke iz Kroga, na lovske rogove pa so zaigrali člani KUD Prekmurski rogisti, ki letos obeležujejo 50. obletnico delovanja. 

Lovci so med mašo sodelovali z branjem beril. Daritveni oltar je uredila Anica Kovačič, za okrasitev oltarne mize pa so z zelenjem in nagačeno lisico poskrbeli lovci. Vsakoletni namen lovske maše je druženje lovcev z domačini ter vsemi, ki radi imajo naravo in divje živali. Med mašno daritvijo so spomnili tudi na pokojne lovce, saj je njihove vrste v zadnjem času zapustilo kar nekaj članov, ki so žal umrli. V Lovski družini Murska Sobota - lovski revir Krog imajo v svojih vrstah vedno manj članov zelene bratovščine, saj se mladi ne odločajo, da bi postali lovci. 

Lovci in rogisti so pri lovskem domu v Krogu obeležili dve obletnici:  24. lovsko mašo in 50-letnico delovanja prekmurskih rogistov.

Po slovesnem bogoslužju so lovci in rogisti pri lovskem domu v Krogu obeležili dve obletnici:  24. lovsko mašo in 50-letnico delovanja prekmurskih rogistov, ki bodo sicer svojo okroglo obletnico obhajali v letošnji jeseni. To je bil lep in svečan lovski dogodek. Po maši so se vsi udeleženci zadržali ob druženju in pokušnji lovskih kulinaričnih dobrot – lovskega bograča in tradicionalnih rib, pripravljenih na kroški lovski način.

Nalaganje
Nazaj na vrh