Menu
Košarica
Zapri

Tvoja košarica je prazna.

Zapri
Iskanje

V Murski Soboti blagoslov kipa sv. Nikolaja in trga pred stolnico

Za vas piše:
Helena Adamič
Objava: 06. 09. 2021 / 08:08
Oznake: Moja župnija, Maša
Čas branja: 3 minute
Nazadnje Posodobljeno: 06.09.2021 / 11:02
Ustavi predvajanje Nalaganje
V Murski Soboti blagoslov kipa sv. Nikolaja in trga pred stolnico
Murska Sobota ali slovensko kar Sobota, je z blagoslovom združila tudi obletnico škofije, samostojnosti Slovenije in združitve Prekmurja z matično domovino. FOTO: Jože Potrpin

V Murski Soboti blagoslov kipa sv. Nikolaja in trga pred stolnico

Včeraj popoldne sta v Murski Soboti potekal blagoslov kipa sv. Nikolaja in obnovljenega trga pred stolnico s sporočilom Tukaj so nekoč pred nami bili in tukaj smo sedaj mi in tudi za nami bodo ter slovesna maša.

Sledila je maša ob 15-letnici katoliške škofije, 30. obletnici samostojnosti Slovenije in 102. obletnici združitve Prekmurja z matično domovino, ki jo je vodil apostolski nuncij v Sloveniji Jean-Marie Speich ob somaševanju nadškofov Alojzija Cvikla, Marjana Turnška, škofov Stanislava Lipovška in Petra Štumpfa ter duhovnikov iz soboške škofije in okolice.

V spomin vseh, ki so pred stolnico pokopani, bodo v prihodnje postavili še sakralno znamenje in ob vhod na trg namestili bronasta kipa sv. Cirila in Metoda, na trgu postavili klopi, svetila in drevesa.

Škof Peter Štumpf med nagovorom zbranim. FOTO: Jože Potrpin

Pozdrav

Zbrane je na blagoslovu pozdravil tudi soboški škof ordinarij dr. Peter Štumpf, ki je  Mursko Soboto po slovensko izpostavil kar kot Soboto, zaradi česar je tudi tamkajšnji škof soboški škof.

Iz Sobote so speljane duhovne in tudi gospodarske ter kulturne poti po vsej pokrajini ob Muri in še čez, vse tja do matične Slovenije, do sosednje Hrvaške, Madžarske in Avstrije. Murska Sobota je oko Slovenije, Prekmurje njena glava in Prlekija ter del Slovenskih goric njegova povezava z ostalimi slovenskimi pokrajinami. (škof Peter Štumpf)

Naše poti so deloma skupne, deloma se razhajajo, je še dodal, a se bodo vse na koncu končale v večnosti. Nosimo pa v sebi dolžnosti do dednih časti in naših korenin, zaradi česar so z mašo obeležili kar tri, za Slovenijo tudi v širšem smislu pomembne obletnice. Blagoslovitev kipa sv. Nikolaja so zahvala Murske Sobote Bogu, za njegovo spremljanje na naših poteh in da bi varno in gotovo skupaj hodili do končnega cilja v nebesih.

Svetega Nikolaja je nuncij Speich med pridigo izpostavil kot svetnika, ki je merilo vere, podoba krotkosti in učitelj strpnosti. FOTO: Jože Potrpin

Slovenija potrebuje “biti skupaj

V pridigi se je nuncij Jean-Marie Speich dotaknil življenja sv. Nikolaja in podčrtal tudi nauk skupnosti in skrbi zanjo, ki ga je za časa svojega življenja izkazal kot škof. Izrazil je zadovoljstvo, da se kip svetega Nikolaja nahaja na stičišču cest, saj je svetnik vseh, ki združuje ter se obenem tudi spomnil besed papeža Frančiška v spodbudi Gaudete et exsultate o vsesplošnem klicu k svetosti.

Rad vidim svetost v potrpežljivem božjem ljudstvu: v starših, ki svoje otroke vzgajajo z veliko ljubeznijo, v možeh in ženah, ki delajo, da bi prinesli domov vsakdanji kruh, v bolnih, v ostarelih redovnicah, ki se še naprej smehljajo. V tej stalnosti, da gremo naprej dan za dnem, vidim svetost vojskujoče se Cerkve. To je pogosto svetost 'sosedovih vrat', tistih, ki živijo blizu nas in so odsev Božje navzočnosti ali, če uporabimo drug izraz, 'srednji razred svetosti.' (G.E. 7)

Pridigo apostolskega nuncija pripenjamo v celoti.

Pridiga apostolskega nuncija v Republiki Sloveniji v MS.pdf

Nalaganje
Nazaj na vrh