Menu
Košarica
Zapri

Tvoja košarica je prazna.

Zapri
Iskanje

Škof Jamnik: zahvalno bogoslužje ob obletnici konca 10-dnevne vojne za Slovenijo

Za vas piše:
M.M.Š.
Objava: 06. 07. 2023 / 07:08
Čas branja: 2 minuti
Nazadnje Posodobljeno: 06.07.2023 / 12:15
Ustavi predvajanje Nalaganje
Škof Jamnik: zahvalno bogoslužje ob obletnici konca 10-dnevne vojne za Slovenijo
Udeleženci zahvalnega bogoslužja s škofom Jamnikom. FOTO: osebni arhiv škofa Jamnika

Škof Jamnik: zahvalno bogoslužje ob obletnici konca 10-dnevne vojne za Slovenijo

V ljubljanski stolnici so v sredo, 5. julija, obhajali zahvalno bogoslužje ob 32. obletnici konca desetdnevne vojne za Slovenijo: sveto mašo je daroval ljubljanski pomožni škof dr. Anton Jamnik, pri bogoslužju pa je sodeloval pevski zbor Notranjska.

Škof Jamnik je v nagovoru med zahvalno mašo obudil spomine na dogajanje izpred 32 let, ko so slavnostno vzdušje dneva samostojnosti in neodvisnosti Republike Slovenije v nočnih urah iz 26. na 27. junij zmotili tanki jugoslovanske armade, ki je hotela nasilno pokoriti Slovenijo. Po posredovanju nadškofa Alojzija Šuštarja so škofovske konference iz vse Evrope izrekle podporo Katoliški Cerkvi v Sloveniji in posredovale pri svojih vladah, da bi Slovenijo čim prej priznale kot suvereno državo, saj je bilo to najučinkovitejše sredstvo za obrambo demokracije, človekovih pravic in civilnega prebivalstva »v tej majhni deželi Evrope, ki se imenuje Slovenija«.

FOTO: osebni arhiv škofa Jamnika

Nadškof Šuštar je dobro poznal politične razmere v Evropi in po svetu, kar je izviralo iz prijateljstev z zelo pomembnimi in vplivnimi osebnostmi v Evropi, ter rednimi pogovori z ministri prve demokratične Vlade, ki je bila izvoljena leta 1990. Škof Jamnik je spomnil, kako je  nadškof dr. Šuštar že v četrtek, 27. junija 1991 zvečer, poslal tudi telegram papežu Janezu Pavlu II. in mu sporočil, da je jugoslovanska zvezna vojska začela okupacijo Republike Slovenije. Papež je nemudoma posredoval in pozval vse odgovorne, »naj takoj preneha nasilje in naj dialog nadomesti uporabo orožja, da bi s pomočjo pogovorov našli pravično rešitev nerešenih vprašanj v spoštovanju pravic in zakonitih teženj slovenskega naroda«.

Nadškof Šuštar je slovenski narod v noči z 29. na 30. junij 1991 prav posebej izročil v Marijino varstvo.

Nekdanji ljubljanski nadškof je s pomočjo dr. Franceta Bučarja pri svojih uglednih prijateljih po Evropi in v svetu uspešno posredoval tudi pri preprečitvi napovedanega letalskega bombardiranja Ljubljane in drugih delov Slovenije. Telefonski klici in pošiljanje telefaksov so trajali okoli 12 ur, na dan podelitve mašniških posvečenj leta 1991, nadškof pa je tisto noč slovenski narod prav posebej izročil v Marijino varstvo.

FOTO: osebni arhiv škofa Jamnika

Kot je v mašnem nagovoru še spomnil škof Jamnik, iz teh dni, ključnih za Republiko Slovenijo, »izvira tudi zaobljuba, da vsako leto po naših romarskih cerkvah in pri vseh svetih mašah izročimo in posvetimo slovenski narod Božji in naši Materi Mariji in sicer na praznik Marijinega vnebovzetja, 15. avgusta«.

Nalaganje
Nazaj na vrh