Menu
Košarica
Zapri

Tvoja košarica je prazna.

Zapri
Iskanje

Maša za domovino v Arboretumu Volčji Potok: »Imejmo radi svojo domovino!«

Za vas piše:
Jožef Pavlič
Objava: 25. 06. 2023 / 17:25
Oznake: Maša, Slovenija, Škof
Čas branja: 4 minute
Nazadnje Posodobljeno: 25.06.2023 / 18:32
Ustavi predvajanje Nalaganje
Maša za domovino v Arboretumu Volčji Potok: »Imejmo radi svojo domovino!«
Del množice vernih, ki so se na praznik dneva državnosti udeležili maše za domovino v Arboretumu Volčji Potok. FOTO: Jožef Pavlič

Maša za domovino v Arboretumu Volčji Potok: »Imejmo radi svojo domovino!«

Radio Ognjišče je ob dnevu državnosti na 12. nedeljo med letom v sodelovanju z upravo Arboretuma Volčji Potok poskrbelo za mašo v prelepem naravnem okolju tega slovenskega bisera. Maše se je v prijetnem sončnem vremenu udeležilo izredno veliko ljudi. Tudi zaradi tega, ker je bil vstop v arboretum brezplačen, maši pa je sledil koncert Godbe Domžale, ki letos praznuje 139-letnico delovanja. Sama maša v Arboretumu Volčji Potok pa ob omenjenem prazniku postaja tradicionalna.

Maševal in pridigal je ljubljanski pomožni škof dr. Anton Jamnik, ki se je nazadnje vsem zaslužnim za mašo in pri njej sodelujočim – organistu dr. Tadeju Jakopiču, voditeljici ljudskega petja Manci Hribar, odgovornemu uredniku Radia Ognjišče in stalnemu diakonu Tadeju Sadarju in drugim, ki so poskrbeli, da je vse gladko potekalo – toplo zahvalil. Radiu Ognjišče še posebej za njegovo pomembno vzgojno, izobraževalno, modro in pogumno delovanje med slovenskim narodom. Zbrane je povabil, naj bodo veseli, hvaležni in polni upanja za prihodnost Slovenije, Cerkev pa »ljubijo v srcu«.

Prišle so tudi narodne noše. FOTO: Jožef Pavlič

V govoru med mašo je spomnil na težke dneve za ohranitev samostojnosti Slovenije, vojno za njeno neodvisnost, padle, nevarnosti, ki so pretile Sloveniji. Med drugim tudi bombardiranje Ljubljane. K sreči do tega ni prišlo. Tudi po zaslugi mnogih, ki so za to molili.

Nekateri so svojo pripadnost slovenski domovini in slovenstvu potrdili tudi s slovensko zastavo. FOTO: Jožef Pavlič

Posebej je omenil pogumnega ljubljanskega nadškofa metropolita dr. Alojzija Šuštarja, ki je kljub grozeči napovedi, da so proti Ljubljani poleteli bombniki JLA, maševal v ljubljanski stolnici. Njemu osebno je dejal: »Tone, ne bojmo se! V Božjih rokah smo!« In mu naročil, naj pomiri zaskrbljenega ljubljanskega stolnega župnika Vinka Veglja.

Med verniki so bili tudi številni bolni, ostareli, invalidi ... Zanje so poskrbeli tudi člani Malteške pomoči Slovenija. FOTO: Jožef Pavlič

Vernim Slovencem je škof Jamnik tokrat priporočil: »Molimo za našo domovino. Ne sekajmo krščanskih korenin, iz katerih je zrasla Evropa. Zavedajmo se vrednot, ki nas združujejo. Papež Frančišek nas vabi, da presegamo svojo sebičnost. Ne zapirajmo se sami vase, marveč odpirajmo življenju, gradimo pristne medsebojne odnose.«

Škof Jamnik je med tistimi Slovenci, ki so še posebej zaslužni, da je Slovenija danes svobodna dežela in da smo Slovenci dosegli to, kar smo, omenil pogumnega, hkrati pa mučeniškega ljubljanskega nadškofa Antona Vovka, za katerega poteka postopek za njegovo razglasitev za blaženega. Z besedami rajnega Franceta Bučarja je zatrdil: Brez škofa Vovka ne bi bilo svobodne Slovenije. Slovenski narod mu je za to trajni dolžnik.

Škof Anton Jamnik se je v govoru med mašo spomnil tudi mučeniškega pogumnega nadškofa Antona Vovka. FOTO: Jožef Pavlič

Kljub temu, da je bil za komuniste sovražnik številka ena, so ga v Novem mestu celo zažgali, je postal »legenda za ves svet, je bil velik človek, smo lahko ponosni nanj. Ni kuhal zamere, marveč jasno povedal svojo besedo, se je dvignil nad banalnost, imel je tudi smisel za humor«. Škof Jamnik je povedal dva primera le-tega.

Nazadnje je zbrane povabil, naj bodo hvaležni, da jih Bog osvobaja, razumni, molijo za zdravo pamet, k čemur je še posebej vabil arhitekt Jože Plečnik, tudi z napisom na spomeniku žrtvam prve svetovne vojne v Komendi, se ne spuščajo v neumnosti, marveč živijo mirno, svobodno, v duhu evangelija.

Škof Jamnik se je ob koncu maše za domovino zahvalil vsem, ki so pri njej dejavno sodelovali in pomagali, da je do nje prišlo. FOTO: Jožef Pavlič

Bolniški duhovnik msgr. Miro Šlibar pa je že v uvodu v mašo v duhu praznika in Božje besede povabil: »Imejmo radi svojo domovino! Radi zanjo tudi molimo!« Posebej se je spomnil trpečih (številni udeleženci maše so bili na invalidskih vozičkih, ostareli, bolni …), ki svoje trpljenje darujejo Bogu za Slovenijo.

Msgr. Miro Šlibar je v uvodu v mašo povabil k spoštovanju in ljubezni do domovine Slovenije. FOTO: Jožef Pavlič

Mnogi udeleženci maše so po njej še prisluhnili melodijam in pesmim Godbe Domžale pod vodstvom dirigenta Gregorja Hribarja. 

Maši je sledil koncert Godbe Domžale. FOTO: Jožef Pavlič

Med potjo k maši na za to res primernem prostoru in nazaj grede pa so občudovali vse, kar lepega v sončnem vremenu ponuja in očem podarja Arboretum Volčji Potok.


Nalaganje
Nazaj na vrh