Menu
Košarica
Zapri

Tvoja košarica je prazna.

Zapri
Iskanje

Breg ob Savi – 40 let župnije

Za vas piše:
Ivo Žajdela
Objava: 16. 08. 2023 / 14:24
Čas branja: 3 minute
Nazadnje Posodobljeno: 05.01.2024 / 11:43
Ustavi predvajanje Nalaganje
Breg ob Savi – 40 let župnije
Škof Šuštar je blagoslovil dela na obnovljenem zvoniku. FOTO: Ivo Žajdela

Breg ob Savi – 40 let župnije

Na Bregu ob Savi v župniji Kranj-Drulovka, Breg so v torek, 15. avgusta 2023, praznovali blagoslovitev obnove zvonika na cerkvi Marije, pomočnice kristjanov.

Škof Šuštar je blagoslovil dela na obnovljenem zvoniku. FOTO: Ivo Žajdela

Cerkev Marije, pomočnice kristjanov Bregu ob Savi je bila nekoč, in je deloma še zdaj, obdana z gozdom, zato so ji nekoč rekli Marija v leševju. Prvič je omenjena v virih leta 1560, verjetno pa je stala že pred letom 1445. Na pročelju ima veliko poslikavo sv. Krištofa, ki jo je naslikal slikar Jernej iz Loke, deloval je v 20. in 30. letih 16. stoletja. Prvotno gotsko arhitekturo so leta 1762 in 1871 temeljito prezidali ter delno barokizirali, kasneje pa so jo še večkrat posodobili.

Ob škofu Šuštarju je somaševal domači župnik Ciril Plešec. FOTO: Ivo Žajdela

Kip žalostne Matere Božje so preoblikovali

Glavni oltar je delo Ivana Vurnika iz Radovljice, postavili so ga po rekonstrukciji cerkve leta 1871. Osrednji kip v njem je stari kip sedeče Marije z detetom Jezusom iz prejšnjega, lesenega gotskega oltarja, izdelanega okoli leta 1450. Prvotno naj bi bil to kip žalostne Matere Božje z mrtvim Jezusom v naročju, vendar so ga v času baroka preoblikovali in mrtvega Jezusa nadomestili z lesenim Božjim detetom. Tudi ostale štiri kipe (sv. Andrej, sv. Pavel, sv. Peter in sv. Janez) so verjetno vzeli iz starega gotskega oltarja. Stranska oltarja sv. Ahacija in sv. Lovrenca sta lesena, narejena v baročnem slogu leta 1687. Na ograji kora je velika ex voto slika, ki prikazuje cerkev in vas Breg ter požar, ki ga je leta 1717 zanetila strela in zaobljubo vaščanov, da ne bodo plesali ob nedeljah.

Škof dr. Franc Šuštar in župnik Ciril Plešec z gasilci. FOTO: Ivo Žajdela

V zadnjem letu so obnovili zvonik cerkve

Z obnovo okolice cerkve Marije, pomočnice kristjanov Bregu ob Savi so pričeli leta 2008, ko so zaradi širitve ceste Breg–Drulovka prestavili križ. Ker ni bil več primeren, so naredili novega. Hkrati so uredili dostop do cerkve in parkirišče, ki ga niso imeli. Obnovili so fresko sv. Krištofa, ki jo je naslikal Jernej iz Loke v 16. stoletju, in naredili nad njo zaščitno streho. Tudi streho cerkve in obeh zakristij so obnovili. Postavili so dve novi oglasni tabli. Tu je tudi del poti Jeprškega učitelja Simona Jenka, ki jo je skupaj z župnijo pripravila Krajevna skupnost Mavčiče.

Leta 2013 so postavili nov kamniti oltar z relikvijami bl. Alojzija Grozdeta, ambon in krstni kamen. Leto 2023 je za župnijo pomemben datum, saj praznujejo 40-letnico obstoja, stoto obletnico rojstva bl. Alojzija Grozdeta in se spominjajo 80. obletnice njegove mučeniške smrti. V zadnjem letu so obnovili zvonik, v katerega so vgradili nova okna.

Cerkev Marije, pomočnice kristjanov na Bregu ob Savi. FOTO: Ivo Žajdela

Škof Šuštar je podelil škofijska priznanja

Mašo je ob somaševanju domačega župnika Cirila Plešca daroval pomožni škof dr. Franc Šuštar, ki je ob koncu podelil škofijska priznanja, za delo v župniji so jih dobili Franc Kalan, Alojz Intihar, Jože Bajželj, Valentin Vidic, Luka Zevnik, Tea Sušnik in Mija Aleš. Podelili so tudi zahvale s strani župnije, ki so jih prejeli Franci Šemrl, Simona Komloši, Rafaela Jaklič, Dušan Škraba, Matevž Remškar, Matjaž Rakovec, Anica Planinšek, Marja Flegar, Tomo Bizjan ter Dora in Vili Sukič. Po maši je škof Šuštar pred cerkvijo blagoslovil dela na obnovljenem zvoniku, sledilo je srečanje ob zakuski ob župnišču.

Na zunanjščini cerkve je freska sv. Krištofa, ki jo je naslikal Jernej iz Loke v 16. stoletju. FOTO: Ivo Žajdela

Kupi v trgovini

Izpostavljeno
Pot v samoslovenstvo
Zgodovina
39,90€
Nalaganje
Nazaj na vrh