Menu
Košarica
Zapri

Tvoja košarica je prazna.

Zapri
Iskanje

Župnik Kebe in knjiga o Kopanju

Za vas piše:
Ivo Žajdela
Objava: 10. 01. 2021 / 05:58
Čas branja: 3 minute
Nazadnje Posodobljeno: 27.05.2021 / 19:15
Ustavi predvajanje Nalaganje
Župnik Kebe in knjiga o Kopanju
Župnik Janez Kebe s Kopanjsko knjigo pred Prešernovo spominsko kaščo. FOTO: Ivo Žajdela

Župnik Kebe in knjiga o Kopanju

Odslej ima Kopanj oziroma župnija ter kraji v njej debelo in vsebinsko zelo bogato knjigo.

Odslej ima Kopanj oziroma župnija ter kraji v njej debelo in vsebinsko zelo bogato knjigo. Te ne bi bilo, če ne bi tja leta 2012 za župnika prišel Janez Kebe.

Janez Kebe se je rodil leta 1942 na Dolenjem Jezeru pri Cerknici. Posvečen je bil leta 1971. Dolga leta, od leta 1977 do 2012, je bil župnik v Starem trgu pri Ložu. Je častni kanonik ljubljanskega stolnega kapitlja in dobitnik najvišjih občinskih priznanj.

V Loški dolini je napisal štiri knjige: Križna gora nad Ložem, Loška dolina z Babnim Poljem (1. in 2. del) ter Cerkniško jezero in ljudje ob njem.


Kopanj, župnijska cerkev Marije Vnebovzete. FOTO: Ivo Žajdela


Obširen vpogled v zgodovinsko dogajanje na ozemlju župnije Kopanj

Zato ni posebno presenečenje, da je tudi krajem in ljudem jugovzhodno od Grosupljega podaril posebni zaklad.

Z marljivim večletnim delom je napisal zelo debelo knjigo, v njej pa prebivalcem, vernikom in prihodnjim rodovom odkril bogate korenine. Gradivo za knjigo je ob svojih poklicnih dolžnostih zbiral osem let.

Kopanjska knjiga prinaša obširen vpogled v zgodovinsko dogajanje na ozemlju nekdanje in sedanje župnije Kopanj in še malo čez njene meje. V njej so zbrani podatki o nastanku župnije, njenih duhovnikih in cerkvah, pomembnejših škofovskih vizitacijah, ustanovnih mašah, starih župnijskih inventarjih, kopanjski božji poti, orglah in organistih.


Spominska plošča Francetu Prešernu na kopanjskem župnišču. FOTO: Ivo Žajdela


Partizanski požig in še bombardiranje cerkve

Predstavljena je župnijska kronika od njenega ohranjenega začetka leta 1905 do leta 2020. Zajema dragocene zapise kopanjskega župnika Frančiška Žužka o življenju župnije pod staro Avstrijo, v času prve svetovne vojne in prva leta po njej.

Njegovo delo je nadaljeval župnik Ivan Kogovšek in tako izvemo nekaj o življenju župnije v stari Jugoslaviji (pod srbsko diktaturo), v letih druge svetovne vojne, o partizanskem požigu župnijske cerkve leta 1944, »zavezniškem« bombardiranju cerkve in Velike Račne leta 1945, o povojnih pritiskih nove oblasti na kopanjske duhovnike in vernike. Kronika zadnjih desetletij pa je omejena bolj na življenjski utrip župnije kot verskega občestva.


Kopanjski grič s cerkvijo. FOTO: Ivo Žajdela


Izkupiček od knjige za misijonarja Petra Opeko

Knjiga prinaša podatke o naseljih v župniji, v katero je do leta 1964 spadala tudi Spodnja Slivnica, o 211 rodbinah v župniji za obdobje 200 do 350 let (nekatere obsegajo kar 13 rodov), o kmetijah in hišah (s hišnimi imeni in starimi hišnimi številkami). Tako izvemo, katerim gospostvom so pripadale kmetije do leta 1848 in kakšne obveznosti do svojih zemljiških gospodov so imele, kako so se delile na manjše itd.

Knjigo je izdala založba Ognjišče. Obsega 544 strani velikega formata in stane samo 21 evrov. Ves izkupiček od nje je župnik Janez Kebe namenil humanitarnemu delu misijonarja Petra Opeke na Madagaskarju. Knjiga se dobi pri založbi in v župnišču na Kopanju.

*Več v tedniku Družina (2/2021).*

Kupi v trgovini

Pod Mihaelovim varstvom
Monografije
50,00€
Nalaganje
Nazaj na vrh