Menu
Košarica
Zapri

Tvoja košarica je prazna.

Zapri
Iskanje

Ferdrenški klic k ohranjanju spomina

Bogomir Štefanič
Za vas piše:
Bogomir Štefanič
Objava: 06. 09. 2022 / 11:45
Čas branja: 2 minuti
Nazadnje Posodobljeno: 06.09.2022 / 12:06
Ustavi predvajanje Nalaganje
Ferdrenški klic k ohranjanju spomina
Spominska plošča opozarja na kruto dogajanje v nekdanji kočevarski vasi. FOTO: Bogomir Štefanič

Ferdrenški klic k ohranjanju spomina

V opuščeni kočevarski vasi Ferdreng (danes Podlesje) v bližini Rajndola na Kočevskem je bilo v začetku julija 1949 po ukazu tedanjega ministra za notranje zadeve Borisa Kraigherja ustanovljeno koncentracijsko taborišče za t. i. »družbenokoristno«, dejansko pa za suženjsko prisilno delo, v katero so komunistični oblastniki brez rednih sodnih postopkov, večinoma le z montiranimi upravnimi odločbami zoper javni red in mir, poslali okoli 800 žensk (med njimi je bilo tudi okoli 40 redovnic).

Žene in dekleta so bile v taborišču izpostavljene najhujšim oblikam trpinčenja, s katerim so jih želeli prevzgojiti v socialističnem duhu. Za marsikatero med njimi se je to telesno in psihično »lomljenje« po strahotni izkušnji Ferdrenga od začetka novembra 1949 nadaljevalo še v Škofji Loki in Rajhenburgu.

Ledino pri spominskih bogoslužjih v Ferdrengu je oral nekdanji kočevski župnik Božidar Metelko.

V spomin na trpljenje nedolžnih deklet in žena, »zločink brez zločina«, je od zore slovenske demokratizacije Ferdreng prizorišče spominskih slovesnosti. Ledino je pri tem oral nekdanji kočevski župnik Božidar Metelko. V govoru ob 30. spominski slovesnosti leta 2020 je na to spomnila nekdanja ferdrenška taboriščnica Lidija Drobnič: »Pred dobrimi tridesetimi leti smo se pripravljali na prvo slovesnost v Rogu. Ob neki priliki mi je takratni kočevski župnik Božidar Metelko zaupal, da je v nekdanjem taborišču Ferdreng že maševal v spomin na trpljenje deklet, žena in mater, ki so v njem opravljale tako imenovano družbeno koristno delo. Sveto mašo je nameraval darovati vsako leto. O tem dogodku in bodoči nameri smo se obveščale nekdanje taboriščnice od ust do ust in naslednje leto /tj. leta 1991/ smo se prvič srečale svobodne v nekdanjem taborišču v zaprtem območju Kočevja. Tako vsako leto do danes.«

Osrednja govorka v letošnjem kulturnem programu po maši bo dr. Helena Jaklitsch.

Ta »danes«, ki ga je omenila Lidija Drobnič (od leta 1991 do smrti leta 2021 v sodelovanju z vsakokratnim kočevskim župnikom ključna sooprirediteljica vseh ferdrenških spominskih slovesnosti) je druga nedelja v septembru. Tudi letos se to pomembno izročilo nadaljuje. Spominska slovesnost bo tako na kraju, kjer je nekoč v Ferdrengu stala cerkev sv. Janeza Krstnika, v nedeljo, 11. septembra; mašo bo ob somaševanju drugih duhovnikov daroval prav nekdanji kočevski župnik, lanski zlatomašnik Božidar Metelko. Osrednja govorka v kulturnem programu po maši bo dr. Helena Jaklitsch, zgodovinarka, nekdanja ministrica za Slovence v zamejstvu in po svetu. V primeru dežja bo maša v cerkvi sv. Lenarta v Mozlju.

Kupi v trgovini

Izpostavljeno
Pot v samoslovenstvo
Zgodovina
39,90€
Nalaganje
Nazaj na vrh