Menu
Košarica
Zapri

Tvoja košarica je prazna.

Zapri
Iskanje

Opoldne predstavitev knjige Staneta Grande Pot v samoslovenstvo

Za vas piše:
J. P.
Objava: 04. 04. 2022 / 10:26
Oznake: Knjiga
Čas branja: 2 minuti
Nazadnje Posodobljeno: 04.04.2022 / 10:42
Ustavi predvajanje Nalaganje
Opoldne predstavitev knjige Staneta Grande Pot v samoslovenstvo
Dr. Stane Granda je pri Založbi Družina izdal knjigo Pot v samoslovenstvo. FOTO: Ivo Žajdela

Opoldne predstavitev knjige Staneta Grande Pot v samoslovenstvo

Danes, v ponedeljek, 4. aprila 2022, vabljeni ob 12. uri v Galerijo Družina na Krekovem trgu 1 v Ljubljani na predstavitev knjige zgodovinarja in stalnega pisca Družinine rubrike »Na prepihu« dr. Staneta Grande z naslovom Pot v samoslovenstvo (prva osamosvojitvena zgodovina Slovencev).

Kot je zapisano v vabilu na predstavitev knjige, je poklicni raziskovalec slovenske zgodovine dr. Stane Granda, dejavni udeleženec vojne za Slovenijo leta 1991, ki je po 150 letih nastanka in 30 letih iskanja odkril originalne peticije za Združeno Slovenijo, predstavil »samoosamosvojitveno« zorenje slovenskega naroda.

Vabilo na predstavitev knjige.

Vrhunec večstoletnega dogajanja: ustanovitev lastne države

Ustanovitev lastne države razume kot vrhunec večstoletnega dogajanja, zato opisuje družbeno-politično-kulturno dinamiko prebivalcev slovenskega ozemlja skozi zgodovino, od antične dobe prek srednjega veka do 19. in 20. stoletja, ki jima je namenjena osrednja pozornost – namreč obdobju od ideje Zedinjene Slovenije in sanj o skupni entiteti v okviru Avstro-Ogrskega imperija, prek razpada cesarstva, obdobja Kraljevine SHS oziroma Kraljevine Jugoslavije, 2. svetovne vojne in ustanovitve socialistične Jugoslavije, do postopnega osamosvajanja določenih nacionalnih struktur, razpada skupne države in dokončne osamosvojitve.

Kaj? Predstavitev knjige dr. Staneta Grande »Pot v samoslovenstvo«. Kdaj? V ponedeljek, 4. aprila 2022, ob 12. uri. Kje? V Galeriji Družina na Krekovem trgu 1 v Ljubljani. Kdo? Dr. Stane Granda, Helena Janežič, dr. Janez Šumrada, dr. Jože Dežman.

»Kot pove naslov knjige, njen namen ni prikazati vseh dimenzij slovenske zgodovine, temveč izhaja iz izpostavljanja tistih dejstev, ki so posredno ali neposredno pripeljala do največjega dosežka Slovencev v zgodovini.«

Samoslovenstvo

Kot je pred leti v Časniku zapisal dr. Stane Granda, beseda samoslovenstvo v širši javnosti ni znana, njena raba je redka, nastala je verjetno šele v času stare Jugoslavije. »Z njo so zaničljivo označevali tiste, ki so poudarjali individualnost slovenskega naroda, one, ki niso bili pristaši jugoslovenarstva, one, ki niso bili pripravljeni utoniti v jugoslovanskem kulturnem in posledično jezikovnem kotlu. Njen slabšalni in obsodilni pomen je najbolj čutiti v utemeljevanju zahteve po uboju Lamberta Ehrlicha jeseni 1941,« je tedaj zapisal Granda.

Na predstavitvi knjige, ki je izšla pri Založbi Družina, bodo poleg avtorja knjige dr. Staneta Grande sodelovali še Helena Janežič (Narodna in univerzitetna knjižnica in Muzejsko društvo Škofja Loka), jezikoslovec, zgodovinar in nekdanji veleposlanik dr. Janez Šumrada ter zgodovinar in direktor Muzeja novejše zgodovine Slovenije dr. Jože Dežman.

Kupi v trgovini

Pred sodbo zgodovine
Zgodovina
18,00€
Nalaganje
Nazaj na vrh