Menu
Košarica
Zapri

Tvoja košarica je prazna.

Zapri
Iskanje

Ukrajina v Sloveniji

Stane Granda
Za vas piše:
Stane Granda
Objava: 31. 03. 2022 / 00:30
Čas branja: 2 minuti
Nazadnje Posodobljeno: 30.03.2022 / 08:46
Ustavi predvajanje Nalaganje
Ukrajina v Sloveniji
Stane Granda. FOTO: Tatjana Splichal

Ukrajina v Sloveniji

Drama Ukrajincev odmeva po svetu. Pošiljanje otrok in mater v tujino je sporočilo, da so pripravljeni za svojo prihodnost, v katero neomajno verjamejo, veliko žrtvovati. Številne družine ne bodo nikoli več cele, rod pa bo ostal. In Ukrajina tudi.

Čeprav so mnoge stvari neprimerljive, nas boj Ukrajincev spominja na slovensko osamosvojitev. Ker je bila njen vsebinski del tudi demokracija. 

Prav slednje, ukrajinsko zavračanje putinizma kot nekakšnega zvarka totalitarizma, šovinizma, kriminalnega kapitalizma in neskončne želje po oblasti, je spodbudilo tisti del Slovencev, katerih osamosvojitev ni bila nikoli njihova osebna opcija, do bolj ali manj odkritega zavračanja njihove temeljne pravice do samoodločbe in demokracije. 

Milan Kučan kot idejni in politični vodja te opcije ne samo izenačuje krivdo Rusov in Ukrajincev, ampak jim odreka celo pravico do odpora in mednarodne pomoči. S to bi jim po njegovem najbolj pomagali, če bi v Sloveniji branili demokracijo – partijskega tipa, ki jo je Jože Pučnik duhovito primerjal z lesenim železom. 

Slovenija kot država ni ogrožena. Slovenci kot narod in zlasti katoličani pač!

Prvi predsednik Slovenije se ne samo ne spreminja, ampak s starostjo dobesedno tone v sovraštvu in preziranju demokracije. Če zadnjega, to ga povezuje s Putinom, nikoli ni poskušal niti prikrivati, pa je dodatna tragika v dejstvu, da hoče politično povezati v teh svojih naporih one, ki so proti Janši. 

Pri tem mu najbolj sledita Fajonova in nesrečni Šarec. Če nas prva ne preseneča, pa je to tragično za človeka, ki je toliko ljudi premamil z dejstvom, da je bralec pri maši. 

Z zavračanjem Balantiča in nekritičnim čaščenjem njegovih morilcev je sicer pokazal, da je politični prevarant, dete Kučanove vzgoje in sledilec njegove politike, toda tega mnogi antijanšisti niso opazili. 

Boj Ukrajincev nas spominja na slovensko osamosvojitev.

Ubogi Kamničan podpira celo političarko, ki Cerkvi očita goljufije in zahteva uvedbo verskega davka! Po njeni politični volji naj ne bi bili samo znova državljani druge vrste, ampak naj bi celo plačevali kazen v obliki posebnega verskega davka. 

Kot kristjani nekdaj v Turčiji. To je resnični socialni liberalizem: »ledeni krop,« bi rekel Pučnik.

Slovenija kot država ni ogrožena. Slovenci kot narod in zlasti katoličani pač! V veliki meri po lastni krivdi. Premalo se cenimo. 

Na volitvah bomo odločali tudi o pravici do izpovedovanja vere in pripadanju Cerkvi. Bomo 24. aprila sledili poti, ki jo je začrtal pokojni nadškof Alojzij Šuštar, ali oni, ki nam jo ponujajo slovenski putinisti?


Prispevek je bil najprej objavljen v tedniku Družina (13/2022). 

Nalaganje
Nazaj na vrh