Menu
Košarica
Zapri

Tvoja košarica je prazna.

Zapri
Iskanje

Tako smo o plebiscitu poročali v Družini

Za vas piše:
Mojca Purger
Objava: 26. 12. 2022 / 01:40
Čas branja: 4 minute
Nazadnje Posodobljeno: 26.12.2022 / 06:59
Ustavi predvajanje Nalaganje
Tako smo o plebiscitu poročali v Družini
Družina je s prispevki sooblikovala osamosvojitveno zavest

Tako smo o plebiscitu poročali v Družini

26. decembra praznujemo dan samostojnosti in enotnosti, ko se spominjamo razglasitve rezultatov plebiscita. Na plebiscitu, ki je bil izveden 23. decembra 1990, se je 88,5 odstotkov vseh volilnih upravičencev odločilo za odcepitev od Jugoslavije in samostojno državo Slovenijo. Dogodki so odmevali tudi v katoliškem tedniku Družina.

Prelistali smo prvo številko Družine iz leta 1991, da smo začutili, kakšno je bilo vzdušje med slovenskimi katoličani ob tako pomembnih dogodkih za Slovenijo, kot je bil slovenski plebiscit.

Naslovnica 1. številke Družine v letu 1991

Takratni urednik in kasnejši direktor Družine Janez Gril je v uvodniku opisal dogajanje po Sloveniji: da so nekje na Gorenjskem na zvonik zapisali, da se bo leta 1990 Jezus rodil že 23. decembra, koliko maš za domovino so tistega decembra darovali slovenski škofje in duhovniki in da so poseben pečat praznikom dali tudi na RTV, kjer so prenašali maše in oddajali božiču primeren program. O odzivih na krščansko obarvan RTV program je zapisal: "Ljudje so bili večinoma zadovoljni. Tudi tisti, ki božič praznujejo le kot družinski praznik ali ga sploh ne praznujejo. Lahko so spoznali, da je božič, poleg globoke verske vsebine, predvsem praznik plemenite človečnosti, medsebojnega spoštovanja, iskrene dobrohotnosti, nesebičnega prijateljstva in globoke ljubezni." 

Jože Zadravec: poročilo s slovesne seje 

Novinar Družine, salezijanec Jože Zadravec, je na naslovnici poročal o slovesni skupni seji na Štefanovo zvečer. Predsednik skupščine France Bučar je slovesno razglasil rezultate plebiscita in odločitev za samostojno in neodvisno republiko Slovenijo. Med častnimi gosti je bil tudi slovenski metropolit in nadškof Alojzij Šuštar.

Fotografija nadškofa Šuštarja in predsednika republiške vlade Lojzeta Peterleta na naslovnici Družine. 

"Zdaj smo to, kar hočemo, kar smo vse doslej le rahlo upali: enakovredni v vrsti z drugimi civilizacijsko in gospodarsko razvitimi narodi," je med drugim zapisal Zadravec.

Nadškof Šuštar med prvimi na volišču

Družina je zabeležila tudi fotoutrinek: kako je nadškof Šuštar med prvimi glasoval na plebiscitu 23. decembra. 

Fotoutrinek s plebiscita

Komentar Francija Petriča

Duhovnik Franci Petrič, ki je kasneje postal Družinin urednik, je v komentarju povzel dogajanje v Sloveniji. Opozoril je, da pot Slovenije v družino evropskih narodov ne bo lahka. "Prav je, da vsak od nas, ki smo izrekli svoj 'da', doda svoj kamenček v mozaik uveljavljanja naše države." Izpostavil je, da smo kristjani poklicani, da s svojo delavnostjo in poštenostjo pridobimo ugled Sloveniji. 

Komentar Francija Petriča, kasnejšega urednika Družine

Nace Polajnar: plebiscit je bil prehod čez reko

Fotografija, objavljena ob Polajnarjevem članku v Družini, št. 1, leta 1991

Vodja poslanskega kluba SKD Nace Polajnar, kasnejši poslanec v prvem sklicu Državnega zbora RS, je v prispevku primerjal plebiscit s prehodom čez reko. Vesel je bil, da se je plebiscit zgodil ravno pred božičem, saj so kristjani v Sloveniji tako dobili najlepše božično darilo. Zapisal je, kako napolnjeni z dogodki in čustvi so bili božični prazniki leta 1990: "da smo jih komaj sproti požirali". Jasnilo se je spoznanje, da bo Slovenija spet tam, kjer je nekoč že bila in kamor spada: v evropskem prostoru, ki je "čez in čez krščanski". Nova država Slovenija svoje verne državljane "vsekakor potrebuje tudi kot kristjane". 

Slovenski kristjan stopa iz katakomb

Alojz Rebula je za Družino že takrat pisal kolumne, razmisleke, v katerih je na aktualne dogodke gledal skozi oči kristjana. Rebulova rubrika Na prepihu iz 1. številke tednika Družina v letu 1991.

Čeprav je Rebula kolumno Na prepihu napisal še pred znanimi izidi referenduma, ni dvomil v pozitiven izid. Skrbelo pa ga je razkristjanjeno ozračje v Sloveniji in "poganizacijo" povojnih generacij. "Se tem mladim ljudem kaj sanja, da črtati iz človeške ustvarjalnosti krščanski navdih, bi pomenilo izbrisati iz kulturne zgodovine lep del svetovne arhitekture, slikarstva, glasbe, filozofije, literature?" se je vprašal. Slovenske kristjane je pozval, da popravijo krivice, ki so se zgodile v komunizmu in napovedal, da slovenski kristjan stopa iz katakomb.

Bi tudi vi pobrskali po starih Družinah? Arhivske številke Družine bodo v novem letu na spletu na voljo vsem naročnikom Družine.

Kupi v trgovini

Izpostavljeno
Pot v samoslovenstvo
Zgodovina
39,90€
Nalaganje
Nazaj na vrh