Menu
Košarica
Zapri

Tvoja košarica je prazna.

Zapri
Iskanje

DVK: napačen izračun za šest poslanskih mandatov

Za vas piše:
M.M.Š.
Objava: 07. 05. 2022 / 19:04
Čas branja: 2 minuti
Nazadnje Posodobljeno: 08.05.2022 / 07:09
Ustavi predvajanje Nalaganje
DVK: napačen izračun za šest poslanskih mandatov
Za napačen izračun naj bi bila kriva računalniška napaka. FOTO: Tatjana Splichal

DVK: napačen izračun za šest poslanskih mandatov

Državna volilna komisija je zaradi računalniške napake napačno izračunala šest poslanskih mandatov: po dve napaki sta se pojavili v Gibanju Svoboda in SDS, po ena pa v NSi in Levici.

O napačnem izračunu je danes razpravljala državna volilna komisija, poroča spletni portal siol.net. Ta je tudi potrdila končni rezultat volitev, ki naj bi ga jutri predali predsedniku republike Borutu Pahorju.

Po mnenju večine članov DVK se lahko neizvoljeni in predstavniki list še pritožijo državnemu zboru, ko bo potrjeval mandate.

Predlog predstavnika SDS v DVK Draga Zadergala, naj komisija potrditev rezultata prestavi za 24 ur, da bi člani, ki so za napako izvedeli tik pred sejo, lahko vse skupaj še preverili, je večina članov DVK zavrnila. Po besedah predsednika Petra Goloba je jutrišnji termin s predsednikom republike Borutom Pahorjem za predajo poročila že dogovorjen in prestavitev ni mogoča, ker ima predsednik pozneje obveznosti. Po mnenju večine članov DVK se lahko neizvoljeni in predstavniki list še pritožijo državnemu zboru, ko bo potrjeval mandate.

Napako so odkrili, ko je posebna strokovna skupina včeraj opravila dodatno preverjanje izidov volitev in so ugotovili, da se rezultati ne ujemajo. Posledica odprave razlik je, poroča siol.net, da sta v Gibanju Svoboda Roberta Goloba poslanska mandata dobila Franc Props (Novo mesto) in Tine Novak (Ptuj), mandatov pa nista dobila Tomaž Lah (Maribor) in Jurij Lep (Maribor), za katera je do zdaj veljalo, da bosta postala predstavnika ljudstva. Iz SDS Janeza Janše sta mandat dobila Alenka Helbl (Celje) in Dejan Kaloh (Maribor), ne pa Maja Kocjan (Novo mesto) in Andrej Kosi (Ptuj). V NSI Mateja Tonina je mandat dobil Janez Žakelj (Kranj) in ne Klemen Matk (Celje). V Levici Luke Meseca pa je poslanka postala Tatjana Greif (Maribor) in ne Ana Černe (Kranj).

Računalničarji zagotavljajo, da so mandati zdaj prav izračunani.

Članom DVK so računalničarji in matematiki pojasnili, kako je do napake v programu za izračun mandatov prišlo in zakaj so napako odkrili šele zdaj, tik pred potrditvijo uradnega poročila o rezultatu volitev. Računalničarji zagotavljajo, da so mandati zdaj prav izračunani.

Nalaganje
Nazaj na vrh