Menu
Košarica
Zapri

Tvoja košarica je prazna.

Zapri
Iskanje

Lojze Peterle po volitvah: Dobro je razmišljati o nemogočem

Ana Rupar
Za vas piše:
Ana Rupar
Objava: 02. 05. 2022 / 13:00
Čas branja: 4 minute
Nazadnje Posodobljeno: 03.05.2022 / 07:16
Ustavi predvajanje Nalaganje
Lojze Peterle po volitvah: Dobro je razmišljati o nemogočem
Lojze Peterle tudi o koaliciji ustavne večine med Gibanjem Svoboda in SDS. FOTO: Tatjana Splichal

Lojze Peterle po volitvah: Dobro je razmišljati o nemogočem

Tudi tokratne državnozborske volitve so pokazale, da rezultat vladanja ni nujno nagrajen, je izid komentiral prvi predsednik slovenske vlade Lojze Peterle. V pogovoru za naš spletni medij je spregovoril tudi o dobrodošlih rezultatih ter poudaril, da želja po »nemogoči« veliki koaliciji ne sme ugasniti.

Volitve v Državni zbor 2022 so prinesle tri velika presenečenja: visoko volilno udeležbo, ki se je po 99,98 odstotka glasov ustavila pri 70,33 odstotkih, veliko prednost stranke Gibanje Svoboda (GS) ter najmanjše število parlamentarnih strank doslej.

Najverjetnejši mandatar, predsednik GS Robert Golob je po zmagi in rezultatu, ki mu omogoča sestavo koalicije z zgolj eno partnersko stranko, izrazil željo, da bi vlado sestavil hitreje, kot je to uspelo prvemu mandatarju Lojzetu Peterletu, ki je Demosovo vlado sestavil v zgolj 34 dneh. Tudi o tem je Peterle spregovoril v pogovoru za Družino.

Te volitve si bom zapomnil po dejstvu, da niso prišle v parlament stranke treh bivših predsednikov vlad.

Kako komentirate volilni izid in kako ocenjujete dejstvo, da bo novi sklic parlamenta najmanj strankarsko razdrobljen?

Seveda bi raje videl, da bi koalicija, ki je v težkih časih dosegla izjemne rezultate, nadaljevala z delom, vendar na teh volitvah, kljub izboljšanju rezultata SDS in NSi, dosežki niso bili glavni kriterij pri glasovanju. Trda fronta proti vladi se je začela, celo s pozivi k uboju predsednika vlade, še preden je ta sestavil vlado. Golob ni bil »kriv« za nič in je lahko po modelu novega obraza in s statusom žrtve vzbujal velika pričakovanja.

Poenostavitve slike v parlamentu sem vesel. Omogočala bo lažje dogovarjanje in stabilnejše pogoje za vladanje. Upam, da je nastopil z odhodom Desus-a konec generacijskih strank. Vesel sem dobrega rezultata NSi, žal pa mi je, da ni prestopila praga zveza »Povežimo Slovenijo«.

Te volitve si bom zapomnil po dejstvu, da niso prišle v parlament stranke treh bivših predsednikov vlad - Bratuškove, Cerarja in Šarca - vsi po instant metodi. Tudi niso prestopili praga nekateri, ki so nastopali s sovražno govorico.

Velik rezultat pomeni veliko priliko in veliko odgovornost.

Stranka GS ima možnost sestaviti koalicijo v sodelovanju z zgolj eno stranko. Kaj to pomeni za delovanje vlade in države?

Velik rezultat pomeni veliko priliko in veliko odgovornost, pa tudi lažje sestavljanje vlade. Če bo zmagovalec uveljavil mandatarki princip in preprečil fevdalno ali ideološko razporejanje kadrov, bi bila to lahko nova kvaliteta. Ne vem, pa kako bo prepolovljena SD prodajala svojo kožo, tudi mi ni jasno, kako bo Levica zanesljiv partner »kapitalistom«.

Na razpolago imamo predvsem dve možnosti - ali nadaljujemo s trdo polarizacijo, obtožbami, sumi, črnenjem tekmecev, proceduralnimi blokadami - skratka z alergijo, ali pa najdemo pot v sinergijo.

Kakšne koalicije in vlade si želite?

Včasih je dobro razmišljati o nemogočem. Na razpolago imamo predvsem dve možnosti - ali nadaljujemo s trdo polarizacijo, obtožbami, sumi, črnenjem tekmecev, proceduralnimi blokadami - skratka z alergijo, ali pa najdemo pot v sinergijo.

To bi najlažje zagotavljala koalicija ustavne večine, za kar zadostujeta Gibanje Svoboda in SDS. Potem bi šle energije v projekte, ki jih nihče ne more speljati sam (regionalizacija, zdravstvo, odnos do preteklosti,...).

Če ne bi šlo po tej poti (vem, zakaj bi to težko), je alternativa z NSi, kar bi gotovo pomenilo bolj uravnoteženo in manj revanšistično vladanje.

Najverjetnejši mandatar Robert Golob je izrazil željo, da vlado sestavi hitreje kot ste jo vi, torej prej kot v 34 dneh. Je mogoče preseči vaš rekord ter ali je zasledovanje tega cilja smiselno?

Mislim, da bo to težko zaradi procedur. Hitrost tudi ni vrednota sama po sebi. Sicer nimam vtisa, da bi Golob tekmoval z menoj, ampak želi čimprej zadeve vzeti v svoje roke.

Vesel sem, da sem v kampanji videl precej delovnih mladih ljudi.

Kako komentirate rezultat, ki ga je na tokratnih volitvah dosegla NSi?

NSi je ta rezultat prigarala - z odgovornim delom v vladi in z zavzeto kampanjo. Pomembno se mi zdi, da smo močno dvignili število volivk in volivcev, kar se sicer ni poznalo pri izboljšanju odstotka, vendar na koncu štejejo mandati in teh je več kot prej. Vesel sem, da sem v kampanji videl precej delovnih mladih ljudi. Ta rezultat je solidna podlaga za nadaljnjo gradnjo NSi kot demokrščanske stranke.

Nalaganje
Nazaj na vrh