Menu
Košarica
Zapri

Tvoja košarica je prazna.

Zapri
Iskanje

Žiga Turk: Slovenija nima resnične demokracije

Ana Rupar
Za vas piše:
Ana Rupar
Objava: 26. 04. 2022 / 08:35
Čas branja: 3 minute
Nazadnje Posodobljeno: 26.04.2022 / 09:37
Ustavi predvajanje Nalaganje
Žiga Turk: Slovenija nima resnične demokracije
Žiga Turk o rezultatu državnozborskih volitev 2022. FOTO: Tatjana Splichal

Žiga Turk: Slovenija nima resnične demokracije

»Koalicija je premagala opozicijo, Golob pa koalicijo. Volitve imajo jasnega zmagovalca, ki ga nič ne ovira, da bi izpolnil vse obljube,« je v prvem odzivu na rezultat nedeljskih volitev tvitnil Žiga Turk. Za spletni medij Družina pa je dejal, da je tak izid dokončni dokaz, da v Sloveniji ni resnične demokracije.

Nedeljskih parlamentarnih volitev, prvih v super volilnem letu, ko bomo izbirali še lokalno oblast ter novega predsednika države, se je udeležilo največ volilnih upravičencev po letu 2000. Svoj glas je v nedeljo oddalo 1.185.312 oz. 69,84 odstotka vseh volilnih upravičencev, kar je 283.800 več kot pred štirimi leti. Čemu lahko pripišemo visoko volilno udeležbo ter kako komentira volilni izid, ki je marsikoga presenetil prav v visoki prednosti Gibanja Svoboda pred SDS, smo vprašali kolumnista in nekdanjega šolskega ministra Žigo Turka.

Dediči socializma si preprosto ne morejo privoščiti, da bi bila vlada desne sredine kaj drugega kot izjema.  

Kaj je po vašem mnenju botrovalo visoki volilni udeležbi?

Janez Janša oz. neutemeljen odpor do njega. Dediči socializma si preprosto ne morejo privoščiti, da bi bila vlada desne sredine kaj drugega kot izjema. V nasprotnem primeru bi bila dediščina v nevarnosti.

Kako komentirate volilni izid, vas je kaj presenetilo?

Dobili smo dokončno potrdilo, da imamo v Sloveniji samo fasado za demokracijo, resnične demokracije pa ne. V demokracijah 40 od 90 poslancev ne pride kar iz zraka, iz neke stranke, ki je dva meseca pred volitvami ni bilo. V demokracijah je volilni rezultat posledica boja politikov, poslancev, soočenja idej, štiriletnega spopadanja v parlamentu. V demokracijah pol parlamenta ne pade kar iz neba.

Vlada lahko odide ponosno in z dvignjeno glavo. Toliko, v tako težavnih razmerah, ni v tako kratkem času naredil še nihče.

Kaj volilni izid pomeni za vladajočo koalicijo in njeno delo v zadnjih dveh letih?

Demokracijah velja, da se ljudje odločajo na podlagi ekonomskih kazalcev. Američani izide volitev radi komentirajo z besedami, »za ekonomijo gre, tepček«. Ljudje dobrega dela niso nagradili. Vlada lahko odide ponosno in z dvignjeno glavo. Toliko, v tako težavnih razmerah, ni v tako kratkem času naredil še nihče.

Že tretjič na zadnjih štirih državnozborskih volitvah slavi instant stranka levega političnega pola z novim obrazom. Matevž Tomšič je za naš spletni medij dejal, da bo na desnem polu treba razmisliti in najti recept, kako se temu zoperstaviti. Kaj bi po vašem mnenju morali narediti?

Nič. Nov obraz se ni pojavi zaradi desnice, ker bi bila ta tako sposobna, ampak, ker je bila leva opozicija tako nesposobna. Tako bo, dokler ne bomo imeli delujoče demokracije. Če Golob svoje moči ne bo uporabil za to, da demontira strukturo, ki ga je postavila, se mu bo zgodilo isto kot Jankoviću, Cerarju, Bratuškovi in Šarcu pred njim. Če bi se za to slučajno odločil, bi mu morala desnica pomagati.

Od Gibanja Svoboda moramo pričakovati več, saj še nikoli nihče ni imel take moči in bil tako brez konkurence.

Ali po neuspelem poskusu Pozitivne Slovenije in SMC lahko od Gibanja Svoboda pričakujemo več?

Od Gibanja Svoboda moramo pričakovati več, saj še nikoli nihče ni imel take moči in bil tako brez konkurence. Na nikogar se ne bodo mogli izgovarjati. Bojim pa se, da bomo dobili tipično levo tranzicijsko vlado kot smo jih navajeni, morda s še nekaj več ideološkega poziranja.

Nalaganje
Nazaj na vrh