Menu
Košarica
Zapri

Tvoja košarica je prazna.

Zapri
Iskanje

Matej Lahovnik: »Preseneča me, da je gibanje PoS ostalo izven parlamenta«

Janez Porenta
Za vas piše:
Janez Porenta
Objava: 25. 04. 2022 / 15:00
Čas branja: 3 minute
Nazadnje Posodobljeno: 25.04.2022 / 17:02
Ustavi predvajanje Nalaganje
Matej Lahovnik: »Preseneča me, da je gibanje PoS ostalo izven parlamenta«
Matej Lahovnik: »Najlepše je rezultate komentiral kolega Žiga Turk, češ da gre za fantastičen rezultat novih obrazov, soliden rezultat starih obrazov in katastrofo starih novih obrazov.« FOTO: Nebojša Tejić/STA

Matej Lahovnik: »Preseneča me, da je gibanje PoS ostalo izven parlamenta«

O zmagovalcih in poražencih včerajšnjih 9. državnozborskih volitev, o visoki volilni udeležbi in o kombinacijah pri sestavljanju nove vlade smo se, ko se vihar še ni polegel, pogovarjali z ekonomistom dr. Matejem Lahovnikom.

»Najlepše je rezultate komentiral kolega Žiga Turk, češ da gre za fantastičen rezultat novih obrazov, soliden rezultat starih obrazov in katastrofo starih novih obrazov,« je ob zmagi Gibanja Svoboda, stabilnem rezultatu uveljavljenih strank SDS, NSi in SD ter izpadu iz parlamenta (KUL) strank LMŠ in SAB izpostavil Matej Lahovnik, ekonomist in nekdanji dvakratni slovenski gospodarski minister.

Visoki udeležbi botrovalo pozivanje o usodnih volitvah

Po njegovem je rekordno visoki volilni udeležbi – svoj glas je oddalo 1.185.312 oziroma 69,84 % vseh upravičencev ali kar 283.800 več kot na volitvah pred štirimi leti – botrovalo zlasti pozivanje z vseh strani, kako gre za usodne volitve, pa tudi vsesplošno pričakovanje, da bodo z izvolitvijo drugačne koalicije nekateri problemi kar izginili.

Verjetno se nam obeta vlada Gibanja Svoboda in SD, medtem ko si bo Levica prej ko slej spet prizadevala za nekakšen paravladni hibridni status, kar ji najbolj ustreza, da je z eno nogo v vladi, z drugo pa zunaj.

Predsednica Naše dežele je po nepotrebnem solirala

Pa so ga rezultati v katerem segmentu še prav posebej presenetili? »Zame je presenečenje, da je gibanje Povežimo Slovenijo ostalo izven parlamenta, ker je imelo dobro listo kandidatov, ki je imela tudi dobro povezovalno sporočilo. Škoda, da je predsednica Naše dežele mag. Aleksandra Pivec po nepotrebnem solirala, saj bi imeli drugače še eno zmerno sredinsko stranko v parlamentu,« je prepričan Lahovnik.

Izboljšan rezultat NSi je odsev dobrega dela njenih ministrov

Med strankami, ki so prestopile parlamentarni prag – le pet jih bo v novem sklicu državnega zbora v primerjavi z devetimi (plus poslansko skupino nepovezanih poslancev) v dosedanjem mandatu –, je Lahovnik vesel zlasti za izboljšan rezultat NSi, saj so bili po njegovem ministri te stranke v vladi zelo uspešni in so pokazali, da imajo dobro mlado ekipo.

Levica spet s paravladnim hibridnim statusom?

Glede sestave nove vlade Lahovnik ne pričakuje preglavic, še najbolj negotov utegne ponovno, kot že v vladi Marjana Šarca, biti status Levice. »Verjetno se nam obeta vlada Gibanja Svoboda in SD, medtem ko si bo Levica prej ko slej spet prizadevala za nekakšen paravladni hibridni status, kar ji najbolj ustreza, da je z eno nogo v vladi, z drugo pa zunaj. Dobro bi bilo, če bi Robert Golob poskušal vlado sestaviti tudi z NSi, ker bi tako dobili manj ideološko in bolj uravnoteženo operativno vlado, a se mi to, glede na njegove izjave, ne zdi verjetno,« predvideva Lahovnik.

Najlepše je rezultate komentiral kolega Žiga Turk, češ da gre za fantastičen rezultat novih obrazov, soliden rezultat starih obrazov in katastrofo starih novih obrazov.

Če bodo vladni ukrepi pravilni, so izzivi obvladljivi

Opozarja, da je Slovenija pred velikimi izzivi, saj grozi nevarnost energetske, prehrambene, pa tudi zdravstvene krize. »Ne smemo zanemariti inflacijskih pritiskov in nevarnosti ohlajanja gospodarstva. Če bodo ukrepi nove vlade pravilni, so ti izzivi – tako kot doslej – povsem obvladljivi, če pa bo prihajalo do napak v ukrepih, se lahko sedanji zelo dober gospodarski trend tudi obrne,« svari Lahovnik.

Po velikih obljubah pričakuje konkretne ukrepe v zdravstvu

Ob tem profesor z ljubljanske Ekonomske fakultete dodaja še, da ne smemo spregledati tudi zdravstva, v katerem so bile dane velike obljube o skrajšanju čakalnih dob in dostopu do specialista v tridesetih dneh, zato Lahovnik pričakuje zelo konkretne ukrepe tudi na tem področju.

Nalaganje
Nazaj na vrh