Zapri
Iskanje

Granda: Najhujši sovražnik smo Slovenci sami sebi

Ana Rupar
Za vas piše:
Ana Rupar
Objava: 08. 08. 2022 / 13:28
Oznake: Slovenija, Zgodovina
Čas branja: 2 minuti
Nazadnje Posodobljeno: 08.08.2022 / 13:37
Ustavi predvajanje Ustavi predvajanje

Granda: Najhujši sovražnik smo Slovenci sami sebi

Granda: Najhujši sovražnik smo Slovenci sami sebi
Stane Granda gost v oddaji Intervju na nacionalni televiziji. FOTO: Zajem zaslona
Živimo v izjemno burnih časih, a mnogi ljudje podcenjujejo grozljivost vojne in mislijo, da je daleč. Vendar stanja ne gre podcenjevati, predvsem se je treba bati glasnih amaterjev v politiki, ob trenutnih razmerah v Ukrajini opozarja zgodovinar dr. Stane Granda.

Stane Granda je bil gost sinočnje oddaje Intervju na TV Slovenija, v kateri sta se z voditeljem Jožetom Možino najprej dotaknila trenutnih napetih razmer v naši neposredni bližini. Po mnenju zgodovinarja živimo v »izjemno burnih dogodkih«, ki jih človek ne bi pričakoval.

»Moram reči, da sam pogosto zvečer razmišljam o Ukrajincih, kako so oni pripravljeni na neke velike žrtve, kako so ženske in otroke poslali v tujino, da bi ohranili svoj rod, ostali pa, kot da so pripravljeni na samožrtvovanje. Torej, to je nekaj takega, kar mogoče poznamo še iz najstarejših obdobij slovenske zgodovine,« je dejal Granda in nadaljeval, da v vojni v Ukrajini vidi neko novo stopnjo grozote, ki pa jo marsikateri podcenjujejo, češ, da je daleč proč. »Stvar je resna in mi smo temu zelo, zlasti ob današnji vojaški tehniki, zelo blizu.«

O nastajanju slovenskega naroda

V nadaljevanju je beseda predvsem tekla o zgodovini zorenja slovenskega naroda, o čemer je Granda pisal v obširnem delu Pot v samoslovenstvo, ki je pred kratkim izšlo pri Založbi Družina. V delu zgodovinar od najstarejših časov odkriva, kaj je ustvarjalo samostojno kulturo, na katero se je slovenstvo naslonilo.

Kot ugotavlja Granda se je slovenska zavest oz. omemba Slovenije in slovenskega ozemlja pojavlja že v 14. stoletju. »Trubar ni iznašel izraza Slovenec. On ga je uporabil, ker je bil živ,« je dejal in dodal, da največ dokazov »da smo se Slovenci počutili kot Slovenci, dobivamo iz tujine«. Kot zanimivost omeni tudi, da Slovenci za razliko od npr. Italijanov in Avstrijcev nismo bili ustvarjeni.

Zato bi se morda morali bolj zavedati, da samoslovenstvo ni samoumevno in da je, kot pravi Granda, za njegovo ohranitev potrebna »volja Slovencev do življenja, do družin, do otrok« ter nacionalna vzgoja od vrtca naprej. »Če se ne bomo zavzeli, kaj nam današnja zgodovina kaže: najhujši sovražnik smo Slovenci sami sebi. Nihče nas danes ne ogroža, pa vendar je položaj slabši, kot je bil na primer leta 1990.«

Podprite Družino!

Članek, ki ga brez omejitev berete, za vas posebej ustvarja uredništvo spletnega medija Družina.

Medtem ko so članki tednika Družina, prilog in revij tudi v digitalni obliki dostopni samo naročnikom, želimo, da bi bile naše dnevne novice o družbi in Cerkvi še naprej brezplačne in prosto dostopne vsem na spletu.

Zato vas prosimo, da nas podprete z darom v sklad za razvoj.

Tako boste bistveno pripomogli, da se bo glas slovenskih katoličanov slišal tudi na spletu in preko družabnih omrežij.

Družina d.o.o., Krekov trg 1, 1000 Ljubljana
SI56 02014-0015204714, odprt pri NLB

Sklic: 00  76805Hvala že v naprej za vaš prispevek!

Uredništvo spletnega medija Družina 

Nalaganje
Nazaj na vrh