Menu
Košarica
Zapri

Tvoja košarica je prazna.

Zapri
Iskanje

Granda: Najhujši sovražnik smo Slovenci sami sebi

Ana Rupar
Za vas piše:
Ana Rupar
Objava: 08. 08. 2022 / 13:28
Oznake: Slovenija, Zgodovina
Čas branja: 2 minuti
Nazadnje Posodobljeno: 08.08.2022 / 13:37
Ustavi predvajanje Nalaganje
Granda: Najhujši sovražnik smo Slovenci sami sebi
Stane Granda gost v oddaji Intervju na nacionalni televiziji. FOTO: Zajem zaslona

Granda: Najhujši sovražnik smo Slovenci sami sebi

Živimo v izjemno burnih časih, a mnogi ljudje podcenjujejo grozljivost vojne in mislijo, da je daleč. Vendar stanja ne gre podcenjevati, predvsem se je treba bati glasnih amaterjev v politiki, ob trenutnih razmerah v Ukrajini opozarja zgodovinar dr. Stane Granda.

Stane Granda je bil gost sinočnje oddaje Intervju na TV Slovenija, v kateri sta se z voditeljem Jožetom Možino najprej dotaknila trenutnih napetih razmer v naši neposredni bližini. Po mnenju zgodovinarja živimo v »izjemno burnih dogodkih«, ki jih človek ne bi pričakoval.

»Moram reči, da sam pogosto zvečer razmišljam o Ukrajincih, kako so oni pripravljeni na neke velike žrtve, kako so ženske in otroke poslali v tujino, da bi ohranili svoj rod, ostali pa, kot da so pripravljeni na samožrtvovanje. Torej, to je nekaj takega, kar mogoče poznamo še iz najstarejših obdobij slovenske zgodovine,« je dejal Granda in nadaljeval, da v vojni v Ukrajini vidi neko novo stopnjo grozote, ki pa jo marsikateri podcenjujejo, češ, da je daleč proč. »Stvar je resna in mi smo temu zelo, zlasti ob današnji vojaški tehniki, zelo blizu.«

O nastajanju slovenskega naroda

V nadaljevanju je beseda predvsem tekla o zgodovini zorenja slovenskega naroda, o čemer je Granda pisal v obširnem delu Pot v samoslovenstvo, ki je pred kratkim izšlo pri Založbi Družina. V delu zgodovinar od najstarejših časov odkriva, kaj je ustvarjalo samostojno kulturo, na katero se je slovenstvo naslonilo.

Kot ugotavlja Granda se je slovenska zavest oz. omemba Slovenije in slovenskega ozemlja pojavlja že v 14. stoletju. »Trubar ni iznašel izraza Slovenec. On ga je uporabil, ker je bil živ,« je dejal in dodal, da največ dokazov »da smo se Slovenci počutili kot Slovenci, dobivamo iz tujine«. Kot zanimivost omeni tudi, da Slovenci za razliko od npr. Italijanov in Avstrijcev nismo bili ustvarjeni.

Zato bi se morda morali bolj zavedati, da samoslovenstvo ni samoumevno in da je, kot pravi Granda, za njegovo ohranitev potrebna »volja Slovencev do življenja, do družin, do otrok« ter nacionalna vzgoja od vrtca naprej. »Če se ne bomo zavzeli, kaj nam današnja zgodovina kaže: najhujši sovražnik smo Slovenci sami sebi. Nihče nas danes ne ogroža, pa vendar je položaj slabši, kot je bil na primer leta 1990.«

Kupi v trgovini

Izpostavljeno
Pot v samoslovenstvo
Zgodovina
39,90€
Nalaganje
Nazaj na vrh