Menu
Košarica
Zapri

Tvoja košarica je prazna.

Zapri
Iskanje

Pahor v Beogradu: upanje na politično modrost voditeljev na Zahodnem Balkanu

Za vas piše:
M.M.Š.
Objava: 03. 09. 2022 / 18:35
Čas branja: 2 minuti
Nazadnje Posodobljeno: 03.09.2022 / 18:42
Ustavi predvajanje Nalaganje
Pahor v Beogradu: upanje na politično modrost voditeljev na Zahodnem Balkanu
Predsednik Pahor je v Beograd potoval v okviru priprav na vrh pobude Brdo-Brioni. FOTO: Twitter/Borut Pahor

Pahor v Beogradu: upanje na politično modrost voditeljev na Zahodnem Balkanu

Predsednik republike Borut Pahor se je danes v Beogradu srečal s srbskim kolegom Aleksandrom Vučićem, državna voditelja pa sta med drugim govorila o vplivu vojne v Ukrajini na Zahodni Balkan in evropski perspektivi celotnega območja.

Predsednik Pahor je v Beograd potoval v okviru priprav na vrh pobude Brdo-Brioni, ki ga bo 12. septembra gostil na Brdu pri Kranju. Med srečanjem s predsednikom Vučićem je izrazil upanje, poroča STA, da bodo voditelji na Zahodnem Balkanu uspeli zbrati dovolj politične modrosti in volje ter vsa bilateralna vprašanja reševali z dialogom in po mirni poti, posledično pa tudi okrepili skrhano zaupanje. Pahor je prepričan, da bo to tudi sporočilo vrha na Brdu.

Cilja pobude Brdo-Brioni: evropska perspektiva Zahodnega Balkana ter mir, stabilnost in razvoj celotnega območja.

Predsednika sta govorila o vseh pomembnih vprašanjih za uspeh pobude Brdo-Brioni glede dveh ciljev, ki sta bila v ospredju v minulih enajstih letih: to sta evropska perspektiva Zahodnega Balkana ter mir, stabilnost in razvoj celotnega območja.

Borut Pahor in Aleksander Vučić. FOTO: Twitter/Borut Pahor

Vojna v Ukrajini po Pahorjevih besedah ne prispeva k stabilnosti na Balkanu, vendar oba z Vučićem dobro razumeta, da je treba na Zahodnem Balkanu ne glede na vse nezaupanje in bilateralne probleme imeti dovolj politične moči, da ohranimo mir in varnost ter državam zagotovimo evropsko perspektivo. Pahor se zavzema, da bi za Srbijo, Črno goro in Severno Makedonijo pospešili pristopna pogajanja ter da BiH do konca leta dobi status kandidatke za članstvo.

Vojna v Ukrajini po Pahorjevih besedah ne prispeva k stabilnosti na Balkanu.

Aleksander Vučić pa je pohvalil gospodarske odnose med Slovenijo in Srbijo in poudaril, da bo trgovinska menjava letos presegla dve milijardi evrov. Po oblikovanju nove srbske vlade pričakuje skupno sejo obeh vlad in nato nove naložbe.

Nalaganje
Nazaj na vrh