Menu
Košarica
Zapri

Tvoja košarica je prazna.

Zapri
Iskanje

Kongres NSi: kateri bodo poudarki stranke na evropskih volitvah?

Za vas piše:
M.M.Š.
Objava: 18. 11. 2023 / 19:00
Čas branja: 3 minute
Nazadnje Posodobljeno: 18.11.2023 / 20:10
Ustavi predvajanje Nalaganje
Kongres NSi: kateri bodo poudarki stranke na evropskih volitvah?
Predsednik NSi mag. Matej Tonin med govorom na današnjem kongresu. FOTO: NSi

Kongres NSi: kateri bodo poudarki stranke na evropskih volitvah?

Člani Nove Slovenije so se danes zbrali na 17. kongresu stranke v Horjulu, na katerem so razpravljali predvsem o programskih izhodiščih za strankin program pred evropskimi volitvami v letu 2024, govorili pa so tudi o trenutnih najbolj žgočih problemih in izzivih v Sloveniji, ki je po njihovem mnenju v globoki politični krizi.

Kot so povedali na današnjem kongresu, bodo glavni programski poudarki stranke na evropskih volitvah varnost in migracije, podnebne spremembe in z njimi povezan zeleni prehod ter konkurenčno gospodarstvo, poroča STA. Kandidate za evropske volitve bodo predstavili v začetku prihodnjega leta, spomladi pa še vrstni red kandidatov na listi.

V NSi so program, ki ga bodo zagovarjali pred prihajajočimi evropskimi volitvami, v programskih izhodiščih z naslovom Evropa blizu našim ljudem strnili v tri sklope.

Priseljevanje potrebuje meje in jasna pravila, zato stranka NSi podpira ciljno migracijsko strategijo in zakonite migracije.

Varnost, meje EU in migracije

V prvem se osredinjajo na področja varnosti, geopolitike, migracij in skupnih vrednot. Po njihovih besedah je varnost predpogoj za svobodo in blaginjo, medtem ko je treba vojne in nestabilnosti v soseščini in mednarodnem okolju reševati pri njihovem izvoru. Kot poudarjajo, mora Evropa ob geopolitičnih vprašanjih postati učinkovitejša pri svojih odločitvah, odločna v svojih dejanjih in prepričljiva v pobudah, NATO pa mora ostati hrbtenica evro-atlantske varnosti in stabilnosti.

Pri NSi poudarjajo tudi varovanje mej Evropske unije: kot so povedali na današnjem srečanju, priseljevanje potrebuje meje in jasna pravila, zato stranka podpira ciljno migracijsko strategijo in zakonite migracije. Cilj pa mora po njihovem mnenju biti izkoreninjenje razlogov za migracije ter ohranitev evropskega načina življenja in vrednot, na katerih temelji Evropska unija.

Člani NSi so se danes zbrali na 17. kongresu stranke v Horjulu. FOTO: NSi

Okoljska vprašanja in samozadostnost

Rešitve za zmanjševanje toplogrednih plinov na področju zelenega prehoda, podnebnih sprememb, energetike ter kmetijstva in prehrane v NSi vidijo v varčevanju z energijo in njeni učinkoviti uporabi, obnovljivih virih energije ter uporabi trajnostne mešanice energij. Prepričani so, da bo električna energija »zlato prihodnosti«.

Pri NSi se zavzemajo za odgovorno energetsko politiko, ki temelji na preizkušenih tehnologijah in zagotavlja stabilno preskrbo z nizkoogljično električno energijo.

Podpirajo tudi pametni zeleni prehod, vendar ne na račun izgube evropske suverenosti. Obnovljivi viri energije so po njihem mnenju pomembni, ne morejo pa predstavljati temelja energetske preskrbe Evropske unije. Zato se pri NSi zavzemajo za odgovorno energetsko politiko, ki temelji na preizkušenih tehnologijah in zagotavlja stabilno preskrbo z nizkoogljično električno energijo.

Poleg tega v središče svojih prizadevanj postavljajo zagotavljanje kakovostne domače hrane in ohranjanje domačega kmetijstva, saj je samooskrba s hrano temeljnega pomena za samozadostnost posamezne države.

Blaginja in dostojno življenje

NSi v programskih izhodiščih namenja pozornost tudi blaginji, gospodarstvu, konkurenčnosti in tehnologiji. Prepričani so, da mora EU vsem ponuditi možnost za dostojno življenje, blaginja Evrope pa temelji na gospodarskem uspehu in enotnem trgu. V stranki se zavzemajo tudi za socialno-tržno gospodarstvo, z željo, da bi Evropska unija postala vodilno globalno območje gospodarskega napredka in trajnostnega razvoja.

NSi ima za kandidatno listo za evropske volitve zabeleženih 20 kandidatov in kandidatk.

Na današnjem kongresu je torej stranka začrtala program za evropske volitve, v začetku prihodnjega leta pa bodo predstavili še kandidatno listo. Vodja poslanske skupine NSi Janez Cigler Kralj je v izjavi za medije dejal, da ima NSi za kandidatno listo zabeleženih 20 kandidatov in kandidatk. Pojasnil je, da bodo nabor devetih kandidatov predstavili v začetku prihodnjega leta, spomladi pa še vrstni red na listi.

Nalaganje
Nazaj na vrh