Menu
Košarica
Zapri

Tvoja košarica je prazna.

Zapri
Iskanje

Spominska seja ob 2. obletnici smrti dr. Lovra Šturma

Janez Porenta
Za vas piše:
Janez Porenta
Objava: 04. 12. 2023 / 14:14
Oznake: Politika, Slovenija
Čas branja: 2 minuti
Nazadnje Posodobljeno: 04.12.2023 / 14:28
Ustavi predvajanje Nalaganje
Spominska seja ob 2. obletnici smrti dr. Lovra Šturma
Minevata dve leti od smrti dr. Lovra Šturma (1938–2021). FOTO: Tatjana Splichal

Spominska seja ob 2. obletnici smrti dr. Lovra Šturma

V soboto, 2. decembra, sta minili dve leti od smrti dr. Lovra Šturma. V spomin na velikega Slovenca pripravlja Zbor za republiko danes spominsko sejo.

Dr. Lovro Šturm (1938–2021) je bil ugleden pravnik, predsednik Ustavnega sodišča, minister za šolstvo in za pravosodje, profesor, dekan Fakultete za poslovne vede Katoliškega inštituta, avtor in publicist, malteški vitez, borec za vzpostavitev neodvisnosti slovenskega sodstva, »z vsem svojim življenjem v vseh okoliščinah zgled pogumnega in doslednega iskanja poti za spoštovanje človekovih pravic in temeljnih svoboščin,« kot ga je opisal Družinin novinar Bogomir Štefanič.


Soustanovitelj in predsednik ZZR

Tudi civilno-družbeni organizaciji Zbor za republiko, ki bo junija prihodnje leto praznovala 20 let obstoja, je dr. Lovro Šturm pustil neizbrisen pečat, saj je bil med prvimi podpisniki pobude za njeno ustanovitev, pozneje pa med letoma 2011 in 2016 njen tretji predsednik – po dr. Petru Jambreku in dr. Gregorju Virantu. Od Šturma je štafetno palico prevzel dr. France Cukjati, ki Zbor za republiko vodi še danes.

Nekdanji ustavni sodnik Jan Zobec. FOTO: Jože Potrpin

Seja bo odprta za javnost

Danes, v ponedeljek, 4. decembra 2023, ob 18. uri vabi Zbor za republiko na spominsko sejo v čast pokojnemu zasl. prof. dr. Lovru Šturmu, »pomembnemu tvorcu pravnih temeljev slovenske države in dolgoletnemu predsedniku ZZR in njegovemu 'spiritusu agensu',« ki bo na Cankarjevi cesti 11 v Ljubljani. Seja bo odprta za širšo javnost, nanjo pa v ZZR vabijo vse, ki so v dr. Lovru Šturmu videli velikega Slovenca.

Novinar Družine in urednik Slovenskega časa Bogomir Štefanič. FOTO: Tatjana Splichal

Jan Zobec in Bogomir Štefanič

Poleg članov Zbora za republiko pa sta na spominsko sejo še posebej vabljena dva razpravljavca, in sicer sodelavec Fakultete za pravo in ekonomijo Katoliškega inštituta in nekdanji ustavni sodnik (med letoma 2008 in 2017) Jan Zobec »z bogato sodno prakso, vse tja do vrhovnega in ustavnega sodnika« ter novinar Družine in urednik Slovenskega časa Bogomir Štefanič, »široko razgledan in kritičen novinar Družine«.

Kupi v trgovini

Izpostavljeno
Pot v samoslovenstvo
Zgodovina
39,90€
Nalaganje
Nazaj na vrh