Menu
Košarica
Zapri

Tvoja košarica je prazna.

Zapri
Iskanje

Znani zadnji trije kandidati za ministre

Za vas piše:
M. M.
Objava: 17. 05. 2022 / 15:01
Čas branja: 2 minuti
Nazadnje Posodobljeno: 17.05.2022 / 16:48
Ustavi predvajanje Nalaganje
Znani zadnji trije kandidati za ministre
Asta Vrečko je kandidatka Levice za kulturno ministrico. FOTO: Nebojša Tejić/STA

Znani zadnji trije kandidati za ministre

Kandidatka za kulturno ministrico v novi vladi je Asta Vrečko, kandidat za področje dela, družine, socialnih zadev in enakih možnosti je Simon Maljevac – oba iz Levice, kandidatka Gibanja Svobode za kmetijsko ministrico pa je Irena Šinko.

Kandidata Levice mora sicer potrditi še svet stranke Levice, kar naj bi se predvidoma zgodilo v petek. V Gibanju Svoboda pa so za STA potrdili, da bo kandidatka za ministrico za kmetijstvo, gozdarstvo in prehrano Irena Šinko. S tem je lista ministrskih kandidatov nove vlade, ki jo bo najverjetneje vodil Robert Golob, v celoti zapolnjena.

Šinkova zaposlena na UE Murska Sobota

Irena Šinko trenutno opravlja delo višje svetovalke na oddelku za okolje in prostor na Upravni enoti Murska Sobota. Pred tem je bila osem let, in sicer med letoma 2010 in 2018 direktorica Sklada kmetijskih zemljišč in gozdov RS. Na tem mestu jo je leta 2018 nasledila dotedanja kmetijska ministrica Irena Majcen. Šinkova je po izobrazbi univerzitetna diplomirana inženirka zootehnike ter univerzitetna diplomirana pravnica, po poročanju Dela pa so se v Gibanju Svoboda odločali med tremi imeni. Poleg nje sta bili potencialni kandidatki tudi Darja Majkovič in Nataša Kopušar.

Kdo je Asta Vrečko?

Leta 1984 rojena Asta Vrečko se je po diplomi zaposlila kot mlada raziskovalka na Oddelku za likovno pedagogiko Pedagoške fakultete v Ljubljani. Leta 2014 je doktorirala na Oddelku za umetnostno zgodovino Filozofske fakultete Univerze v Ljubljani, kjer je zaposlena kot docentka in znanstvena sodelavka. Je tudi sodelavka Galerije Božidar Jakac, Kostanjevica na Krki in zunanja sodelavka Akademije za likovno umetnost v Ljubljani. Raziskovalno se ukvarja s slovensko in jugoslovansko umetnostjo 20. stoletja.

Kdo je Simon Maljevac?

Simon Maljevac je bil rojen leta 1981 v Postojni. Po izobrazbi je univerzitetni diplomirani sociolog. Predstavlja se kot aktivist, več let je deloval v nevladnem sektorju in se boril za pravice manjšin. V preteklosti je bil zaposlen kot višji svetovalec pri zagovorniku načela enakosti, trenutno pa je generalni sekretar Levice.

Poleg Aste Vrečko in Simona Maljevca minister tudi Luka Mesec

Že prejšnji teden je bilo znano, da bo kandidat Levice za vodenje resorja za solidarno prihodnost Luka Mesec. Pod to ministrstvo bodo sodila področja stanovanjske politike, dolgotrajne oskrbe in ekonomske demokracije. Koalicijsko pogodbo mora na notranjem referendumu prav tako kot ministrska imena potrditi članstvo Levice.


Nalaganje
Nazaj na vrh