Menu
Košarica
Zapri

Tvoja košarica je prazna.

Zapri
Iskanje

Zvonka Zupanič Slavec – Zgodovina zdravstva in medicine na Slovenskem 3

Za vas piše:
Ivo Žajdela
Objava: 20. 06. 2022 / 14:45
Oznake: Knjiga
Čas branja: 3 minute
Nazadnje Posodobljeno: 09.11.2022 / 10:30
Ustavi predvajanje Nalaganje
Zvonka Zupanič Slavec – Zgodovina zdravstva in medicine na Slovenskem 3
Avtorica Zgodovine medicine na Slovenskem dr. Zvonka Zupanič Slavec. FOTO: Ivo Žajdela

Zvonka Zupanič Slavec – Zgodovina zdravstva in medicine na Slovenskem 3

Celjska Mohorjeva družba je izdala novo, tretjo knjigo prof. dr. Zvonke Zupanič Slavec v enciklopedični zbirki Zgodovina zdravstva in medicine na Slovenskem.

2.500 strani formata A4 z okoli 6.000 slikovnimi prilogami

Prof. dr. Zvonka Zupanič Slavec je zasnovala enciklopedijo štirih knjig Zgodovina zdravstva in medicine na Slovenskem. Skupaj bodo obsegale okoli 2.500 strani formata A4 z okoli 6.000 slikovnimi prilogami.

Zato strokovni sopotniki avtoričino delo opisujejo kot »herojsko«, saj gre za življenjsko delo, kakršnega ne premorejo marsikateri veliki narodi. Knjige bodo prinašale celostni prikaz razvojnih korakov zdravstva in medicine na Slovenskem od začetkov do sodobnega časa.

Prva knjiga Medicina skozi čas, javno zdravstvo, farmacija je izšla leta 2017 (Slovenska matica in Znanstveno društvo za zgodovino zdravstvene kulture Slovenije).

Druga knjiga Kirurške stroke, ginekologija in porodništvo je izšla leta 2018 (Slovenska matica in Znanstveno društvo za zgodovino zdravstvene kulture Slovenije)

 Naslovnice dosedanjih treh knjig. FOTO: Ivo Žajdela

Tretja monumentalna knjiga na 752 straneh

Zdaj je pred nami tretja monumentalna knjiga na 752 straneh (Celjska Mohorjeva družba in Znanstveno društvo za zgodovino zdravstvene kulture Slovenije), ki obravnava področja infektologija, nevrologija, dermatovenerologija, onkologija, zobozdravstvo, strokovnozdravstvene vede, predklinika in zdravstveno šolstvo.

Namen enciklopedičnih monografij je, da zanamcem ohranijo razvojno pot slovenskega zdravstva in medicine. Zato so v knjižni prikaz vpeti vsi presežki celotnega slovenskega prostora, poudarek pa ostaja na osrednji regiji, kjer je bila do nedavnega in je v pretežni meri še vedno največja koncentracija znanja, izkušenj, raziskovalnih in pedagoških možnosti, kakor tudi vrhunske tehnologije.

Dušan Sket, Tjaša Debelak, Zvonka Zupanič Slavec, Jože Faganel, Tanja Ozvatič. FOTO: Ivo Žajdela

Kompleksnost razvoja zdravstva in zdravstvenega šolstva

Enciklopedija bo zanamcem ohranila izjemen trud zdravstvenega osebja in naše družbe za reševanje življenj in prikazala tudi bogastvo opravljenega preventivnega dela, ki boljša kakovost življenja in podaljšuje življenjsko dobo, ter tudi rehabilitacijskega in paliativnega truda in duhovne opore, ki s humanizacijo medicine poskušajo pomagati bolnikom ob srečevanju z boleznijo in smrtjo.

V tretji knjigi je strnjena množica kronološko urejenih podatkov, ki prikazujejo razvoj omenjenih strok, vse umeščeno v prostor in čas in v vzajemni povezanosti.

Sinteza kaže na kompleksnost razvoja zdravstva in zdravstvenega šolstva ter njuno tesno povezanost z družbo. Jasno berljiv jezik, kljub zgoščeni in strokovni vsebini, omogoča razumevanje besedila širšemu krogu bralstva. Vsako poglavje je zaključena celota.

 Dušan Sket, Tjaša Debelak, Zvonka Zupanič Slavec, Jože Faganel. FOTO: Ivo Žajdela

Bogato slikovno gradivo, tabele, diagrami in grafikoni

Avtorica uporablja sprejeto slovensko medicinsko izrazje ter tako med prihodnje uporabnike knjige širi tudi domač in razumljiv strokovni besednjak.

Delo temelji na širokem naboru virov in literature, tudi redke, ponekod pa si je avtorica zaradi pomanjkanja literature pomagala z intervjuji starejših sopotnikov razvoja posameznih strok. Pomembna je tudi oživitev številnih pozabljenih protagonistov, med katerimi so vodilni predstavljeni z zgoščenimi biografijami.

Po tehnični plati je monografija praktično domišljena: manj pomembni podatki so v sprotnih opombah, v glavnem besedilu poudarjeni tisk olajša preglednost in omogoča hitro sprejemanje temeljnega sporočila.

Tudi biografski podatki z letnicami rojstva in smrti so dragoceni. Knjigi so dodani obsežno kazalo, imensko kazalo in osrednja literatura. Posebno pomembno je bogato slikovno gradivo, tabele, diagrami in grafikoni pa ponujajo večjo preglednost podatkov.

Knjiga zapolnjuje vrzel v slovenski zgodovini medicine

Knjiga zapolnjuje vrzel v slovenski zgodovini medicine, zdravstva in farmacije, v letu 2023 pa je načrtovan izid še četrte knjige, ki bo obravnavala področja: interna medicina, pediatrija, urgentna medicina, psihiatrija, zdraviliška medicina, paliativna medicina, duhovna oskrba bolnikov in zdravstvene organizacije.

Dr. Zvonka Zupanič Slavec. FOTO: Ivo Žajdela

V ponedeljek, 20. junija, je bil v knjigarni Celjske Mohorjeve družbe v Ljubljani pogovor z avtorico in sodelavci tretje knjige Zgodovine zdravstva in medicine na Slovenskem.

Sodelovali so: prof. dr. Zvonka Zupanič Slavec, prof. dr. Dušan Sket, dr. med., mag. farm. Tjaša Debelak, pogovor je povezoval Jože Faganel.

Kupi v trgovini

V bolezni in zdravju
Majice
14,90€
Nalaganje
Nazaj na vrh