Menu
Košarica
Zapri

Tvoja košarica je prazna.

Zapri
Iskanje

14. razstava “Križev pot po piranskih cerkvah”

Datum: 05. 04. 2014
Ura: /
Trajanje: 5.4.2014 - 21.4.2014
Župnija: Piran
Objava: 05. 04. 2014
Ura: /
Trajanje: 5.4.2014 - 21.4.2014
Oznake: Dogodek
Lokacija: Piran
Ustavi predvajanje

14. razstava “Križev pot po piranskih cerkvah”

14. razstava “Križev pot po piranskih cerkvah”
14. razstava “Križev pot po piranskih cerkvah” bo na ogled od 5. do 21. aprila.


Društvo »Prijatelji zakladov sv. Jurija« Piran vabi na odprtje 14. razstave Križev pot po piranskih cerkvah akademske slikarke Jane Vizjak, ki bo v soboto, 5. aprila, ob 17. uri v cerkvi sv. Petra v Piranu. Nastopil bo MePZ Georgios pod vodstvom Saša Fajona.

Razstava bo na ogled do 21. aprila od 10. do 18. ure.

Jana Vizjak je bila rojena leta 1956 v Ljubljani, kjer je študirala na likovni akademiji in leta 1982 končala slikarsko specialko pri prof. Janezu Berniku. Odtlej ustvarja kot svobodna umetnica.

Posveča se slikarstvu in grafiki. Svoje delo reflektira tudi z besedo ter v teoriji. Vse na slikah podreja barvi in svetlobi, »ki se dopolnjujeta v modeliranju in moduliranju«; zato je slika zanjo isto kot barva in luč.

Med letoma 1991 in 1996 se je izpopolnjevala kot štipendistka nemške vlade na umetniški akademiji v Düsseldorfu pri prof. Gotthardu Graubnerju. Imela je vrsto samostojnih razstav doma, na Koroškem, na Dunaju, v Düsseldorfu, Berlinu, Londonu, Dunaju; sodelovala je na pomembnih mednarodnih skupinskih razstavah. Med drugim je prejela študentsko Prešernovo nagrado, nagrado žirije na mednarodnem slikarskem festivalu (Cagnes-sur-Mer), veliko nagrado na razstavi Alpe-Jadran v ljubljanski MGLC in nagrado Lorenzo da Medici na mednarodnem bienalu sodobne umetnosti v Firencah. Leta 2005 ji je senat ALU dodelil priznanje pomembnih umetniških del. Prejela je več javnih naročil in se uveljavila tudi kot izvrstna portretistka. Likovno je sodelovala pri več publikacijah; izdala je mapo sitotiskov. Leta 2006 ji je senat Univerze v Ljubljani dodelil naslov docentka za področje slikarstva.

Seznam razstavljenih del:
* Mali križev pot, I. do XV. postaja, 15 x 25 x 18 cm, olje na lanenem platnu, 2013
* Jezusa slečejo in mu ponudijo vina z žolčem mešanega, X. postaja, 130 x 95 cm, olje na lanenem platnu, 2006/07
* Veronika poda Jezusu potni prt, VI. postaja, 130 x 110 cm, olje na lanenem platnu, 2006
* Pietŕ, 130 x 110 cm, olje na lanenem platnu, 2007
* Jezusa pribijejo na križ, 130 x 95 cm, olje na lanenem platnu, 2006-2007
Križ 1., 95 x 65 cm, olje na lanenem platnu, 2006
* Križani, modri 1., 95 x 65 cm, olje na lanenem platnu, 2007
* Jezus pade drugič pod križem, VII. postaja, 130 x 110 cm, olje na lanenem platnu, 2006
* Križev pot, 95 x 65 cm, olje na lanenem platnu, 2006
* INRI, 95 x 65 cm, olje na lanenem platnu, 2007

V štirinajstih postajah Križevega pota je umetnica izrazila svojo globoko zavezanost svetopisemskemu izročilu ter s tem duhovnemu in etičnemu poslanstvu slikarstva, kakor ga razume sama: »Slikarstvo doživljam kot poslanstvo, ki razvija občutljivost in tenkočutnost v odzivanju na človeka, življenje in svet. Zame ravno občutljivost in tenkočutnost v odzivanju na zunanje dražljaje določata kakovost življenja in njegovo večplastno barvitost. Naloga umetnosti je, da opozarja in regulira smernice našega bivanja: naslikati dobro sliko, naloga te slike pa je sporočilnost, ki nosi v sebi vse vrednote našega življenja.«

Umetnostni zgodovinar dr. Milček Komelj je zapisal, da je ta serija podob blizu mistiki in čustveni predanosti slovenskega baroka – po koloritu, predvsem pa plamteči duhovni prepričljivosti, kakršna sije v današnji poplitveni čas v glavnem le še s platen starih mojstrov. Med njimi je Vizjakovi posebno ljub poduhovljeni El Greco. Slikarka dodaja, da »ker se s svojimi liki istovetim, je Križev pot v mojem dosedanjem slikarskem opusu najkompleksnejši in najzahtevnejši slikarski motiv.«

Svoj ustvarjanje in vztrajanje pri čopiču ponazarja z naslednjimi besedami: »Ustvarjeni smo, da hrepenimo po nečem, česar nimamo. Bistvo barve je v iskanju manjkajočega in to je hrepenenje. Barva je kot skrivnost: dogaja se v očesu. Barve ne moreš naslikati, naredi jo oko, podaljšek možganov. Zato ostajam pri čopiču, oljni tehniki in platnu. Ne priznavam računalnikov kot orodja. Vztrajam, da mora biti slika izključno plod človekovih sposobnosti – pot med možgani, očesom, roko, čopičem in platnom.«

Tokrat razstavljena dela po piranskih cerkvah sodijo v avtoričin zelo uspešen ciklus »Pot srca« iz prejšnjih let. Iizjema je le zadnji ciklus – »Mali Križev pot«, ki je nastal koncem lanskega leta in je razstavljen v cerkvi sv. Petra.

Podprite Družino!

Članek, ki ga brez omejitev berete, za vas posebej ustvarja uredništvo spletnega medija Družina.

Medtem ko so članki tednika Družina, prilog in revij tudi v digitalni obliki dostopni samo naročnikom, želimo, da bi bile naše dnevne novice o družbi in Cerkvi še naprej brezplačne in prosto dostopne vsem na spletu.

Zato vas prosimo, da nas podprete z darom v sklad za razvoj.

Tako boste bistveno pripomogli, da se bo glas slovenskih katoličanov slišal tudi na spletu in preko družabnih omrežij.

Družina d.o.o., Krekov trg 1, 1000 Ljubljana
SI56 02014-0015204714, odprt pri NLB

Sklic: 00  76805Hvala že v naprej za vaš prispevek!

Uredništvo spletnega medija Družina 

Kupi v trgovini

Novo
Kje najti srečo?
Duhovna rast
24,90€

Imaš zanimiv dogodek?

Deli ga z nami.

Dodaj dogodek

Novosti v knjigarni

Novosti v trgovini

Nazaj na vrh